Dé bezienswaardigheden van Costa Rica | Reisblogs
< Terug naar overzicht
De mooiste bezienswaardigheden van Costa Rica

De mooiste bezienswaardigheden van Costa Rica


Costa Rica; bekend van de adembenemende natuur, paradijselijke stranden en indrukwekkende vulkanen. Zonder twijfel een bijzondere vakantiebestemming die je versteld zal doen staan. Maar wat moet je nou echt zien, doen en beleven in dit Centraal-Amerikaanse land? Je kan tenslotte niet álle dorpen, regenwouden en rivieren bezoeken. Wij hebben de highlights voor een rondreis door Costa Rica voor je op een rijtje gezet.


1. Nationaal Park Corcovado

Nationaal Park Corcovado is ruim 42.000 hectare groot en is al sinds 1975 een beschermd gebied. Je vindt dit park op het schiereiland Osa; bekend vanwege het grote aanbod aan natuurlijke attracties, zoals Corcovado! Hier kan je genieten van een enorme diversiteit aan flora en fauna, ongerepte natuur en bijzondere dieren. Een wandeling door dit park wordt er absoluut eentje om nooit meer te vergeten. Extra leuk: je kunt hier ook blijven slapen.

2. Vulkanen in Rincon de la Vieja

We blijven even bij de Nationale Parken van Costa Rica; in de regio Guanacaste ligt namelijk het park Rincón de la Vieja. Hier kom je maar liefst vier grote vulkanen tegen! Maar niet alleen de vulkanen zijn reden genoeg voor een bezoek; de omliggende omgeving is voor de echte natuurliefhebbers een waar walhalla. Sterker nog: vele inwoners en toeristen refereren naar Rincón de la Vieja als ‘één van de meest fascinerende gebieden in heel Costa Rica’.

3. Tortuguero National Park 

Je mag Costa Rica niet verlaten zonder een bezoekje te hebben gebracht aan Tortuguero National Park. Want geloof het of niet, maar dit is de aangewezen plek om zeeschildpadden op het strand te zien broeden. Een niet te missen schouwspel! Tortuguero betekent dan ook niet voor niks ‘plaats van schildpadden’. Plan, om er zeker van te zijn dat je deze gebeurtenis niet mist, je reis in de periode juli tot oktober. Dan heb je de meeste kans om broedende zeeschildpadden te spotten. En met een beetje geluk zie je de eieren in september en oktober weer uitkomen; een betere reden om nogmaals terug te komen naar Tortuguero National Park is er niet. Want geloof ons; dit spektakel wil je niet missen!

4. La Fortuna / Arenal vulkaan 

Vanuit de uitvalbasis La Fortuna kan je heel makkelijk een bezoek brengen aan de indrukwekkende Arenal vulkaan. Met een hoogte van 1633 meter is het topje van de vulkaan vaak in de wolken gehuld. Overigens is het niet toegestaan om de vulkaan te beklimmen, maar desondanks kan je volop leuke activiteiten ondernemen. Trek bijvoorbeeld je wandelschoenen aan en onderneem de pittige klim naar de 70 meter hoge La Fortuna waterval. Het is even afzien, maar het helderblauwe water is het méér dan waard! Ook is het Mistico Hanging Bridges Park ontzettend leuk om te beleven; je loopt letterlijk en figuurlijk on top of the world. Ben je na deze inspanning toe aan een relax momentje? Bezoek dan een van de vele natuurlijke hotsprings die La Fortuna te bieden heeft. Vaak betaal je een hoge entreeprijs voor een middag, maar er is een goedkoper alternatief: de Free Natural Hot Springs River. Helemaal gratis en voor niks kan je van de warmtebronnen genieten. Zorg wel dat je er vroeg bij bent, want deze hotsprings zijn erg populair onder locals en reizigers.  

Mistico Arenal Hanging Bridges Park


5. Dorp Monteverde

Ook het dorp Monteverde is een echte must-see. Hier vind je het enige nevelwoud van Costa Rica, ook wel bekend als het mooiste regenwoud van het land! Exotische vogels en zeldzame planten verstoppen zich hier in de ondoordringbare regenwouden. Samen met een gids is het echter wel mogelijk om alle pareltjes van de Monteverde te ontdekken. Tip: reis af naar het nabijgelegen Selvatura park en wandel hier over de hoge hangbruggen.

6. De unieke flora en fauna

Bijzondere planten, je komt ze overal wel tegen. Een aparte kleur, bijzondere vorm of interessant bloei-proces; veel planten hebben wel ‘iets unieks’. Als je écht gekke planten wilt spotten, dan is een reis naar Costa Rica een schot in de roos. Het is de meest prachtige plek voor indrukwekkende flora en fauna; je vindt hier talloze bijzondere planten.

In de regenwoudgebieden van Costa Rica komen varens veelvuldig voor. Deze zijn wel nèt een tikje anders dan de groene varens die we in Nederland kennen. Neem nou de apenstaartvarens; enorme bomen die wel 4 meter hoog kunnen worden en waarvan het bruine, jonge varenblad uitkrult in de vorm van een apenstaart. Een echte must-see.

Een stuk minder moeilijk om te vinden zijn de Heliconia’s. Of je nu in het regenwoud bent of in de tuin van je Costa Ricaanse buren; Heliconia’s groeien werkelijk overal. Niet gek ook, aangezien er maar liefst 1.200 soorten Heliconia’s bestaan! Het leuke aan deze plant, afkomstig van de bananenfamilie, is dat een paar van hen ook daadwerkelijk eetbare vruchten produceren.


De meest aantrekkelijke plant in Costa Rica

Op zoek naar de meest aantrekkelijke plant op Costa Rica? De naam zegt het eigenlijk al; ‘hot lips’ staat bekend als de mooiste, meest verleidelijke plant. Hoewel deze rode bloem – die sterk lijkt op een mond – soms lastig te vinden is, is deze zeker wel een expeditie’tje waard. Hot lips trekt niet alleen toeristen, ook vlinders en vogels zijn dol op deze plant!

Heliconia in Costa Rica

De Oudemannenbaard: een bijzonder mostype

Naast bomen en bloemen, komen er in het mooie Costa Rica ook diverse mostypen voor. Neem nou de oudemannenbaard: een groen/grijs mostype, vrijwel altijd te vinden aan bomen. Je kan zeggen wat je wil, maar deze oude man is snel: je vindt het mostype namelijk al in het zuidoosten van de Verenigde Staten tot aan Argentinië!