Cusco in Peru | Dit zijn onze tips

Cusco

< Terug naar resultaten

Cusco, de historische parel van Peru, waar oude Inca-ruïnes samenkomen met koloniale pracht. Deze stad met intrigerende ambiance trekt reizigers aan om te dwalen door geplaveide straten, oude ruïnes te verkennen en te genieten van de rijke Peruaanse cultuur.

Over Cusco

Cusco, gelegen in de Peruaanse Andes, was de hoofdstad van het machtige Inca-rijk en is doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis. De stad staat bekend om zijn opvallende mix van Inca-erfgoed en Spaanse koloniale architectuur, met geplaveide straten en indrukwekkende stenen constructies. Cusco wordt vaak beschouwd als de toegangspoort tot Machu Picchu, het beroemde oude Inca-heiligdom dat hoog boven de bergen uittorent en bezoekers van over de hele wereld trekt. Als UNESCO-werelderfgoed biedt Cusco een betoverende ambiance, doordrenkt van cultuur en archeologische schatten, waardoor het een onmisbare bestemming is voor avonturiers en geschiedenisliefhebbers.

Tambomachay Inca ruïne Cusco

Top bezienswaardigheden in en bij Cusco

  • Machu Picchu: Een oude Inca-stad hoog in de bergen, wereldberoemd om zijn indrukwekkende stenen architectuur en adembenemende uitzichten.
  • Plaza de Armas: Het centrale plein van Cusco, omringd door koloniale gebouwen en historische kerken, waar bezoekers kunnen genieten van de levendige sfeer en straatmuzikanten.
  • Sacsayhuamán: Een indrukwekkend Inca-fort met enorme stenen muren, strategisch gelegen op een heuvel met panoramisch uitzicht over Cusco.
  • San Pedro Market: Een levendige lokale markt waar bezoekers kunnen genieten van kleurrijke kraampjes met verse producten, ambachtelijke souvenirs en traditionele gerechten.

Evenementen en activiteiten in Cuzco

Het Inca feest: Inti Raymi

Kleurrijk ritueel Inti Raymi is het Inca-feest van de zonnewende en wordt elk jaar op 24 juni gevierd. De eerste Inca, Manco Cápac, en zijn vrouw Mama Occlo worden in een kleurrijke stoet door de stad gedragen, een sjamaan voert rituelen uit en in Sacsayhuamán wordt een lama geofferd. Ooit werd het feest verboden door de Spaanse veroveraars, maar sinds in 1944 de ceremonie in ere werd hersteld, trekt Inti Raymi jaarlijks honderdduizenden liefhebbers naar Cuzco. Dans, muziek, folklore en vreugdevuren; wie goed uitzicht op de ceremonie in het Inca-fort Sacsayhuamán wenst (in de heuvels boven de stad), doet er verstandig aan om van tevoren een stoel te reserveren.

Per paard naar Inca-ruïnes

Ontdek per paard de vier Inca-ruïnes vlak boven Cuzco (vraag rond bij een van de vele reisagenten in het centrum). Je kunt de ruïnes ook lopend bezoeken; in dat geval laat je je het best met een taxi afzetten bij de hoogste ruïne, Tambomachay, en zak je via Puca Pucara en Q'enqo af naar de mooiste: Sacsayhuamán.

Machu Picchu Cusco

Onze eigen ervaring 

Cusco is een middelgrote maar gemoedelijke stad genesteld in de Andes op een hoogte van ruim 3.400 meter. De eerste aanblik zijn de koloniale gebouwen met terracotta kleuren. Cusco ademt historie met de kronkelende straatjes, organische opzet en terracotta kleuren daken. De stad is gebouwd in de vorm van een poema, een belangrijk dier in de Inca-cultuur. De erfenis van de Inca’s en Spaanse kolonialen ervaar je direct. Tip voor goed dineren: Chicha por Gastón Acurio. Het museum van de Precolombino kunst is een juweeltje verscholen in een charmant koloniaal gebouw. Voor een lekker ontbijt kun je terecht bij Jack’s Café. Om de tijd in Cusco helemaal af te maken kun je Pisco Sour drinken in de Pisco Museum Bar. Wees je ervan bewust dat Cusco aardig hoog ligt en je last kunt krijgen van hoogteziekte. Cocathee of hoogteziekte pillen helpen hierbij. Geef jezelf een paar dagen om te wennen.

Cusco

Hoe kom ik in Cusco? 

Je kunt Cusco bereiken vanuit Lima per vlucht of bus. Een directe vlucht van Lima naar Cusco duurt ongeveer 1,5 uur en de prijzen variëren meestal tussen 100-200 euro, afhankelijk van het seizoen en de boekingsdatum. Een alternatieve optie is de busreis van Lima naar Cusco, die ongeveer 20-24 uur duurt en kost tussen 60-100 euro. Houd er rekening mee dat de busrit langer is, maar het biedt een schilderachtig uitzicht op het landschap terwijl je door de Andes reist. De vlucht is sneller en handiger, maar beide opties bieden een unieke reiservaring.

Vervoer in Cusco

Eenmaal in Cusco kun je jezelf gemakkelijk verplaatsen per taxi, wat handig is voor korte afstanden binnen de stad. Voor het verkennen van de stad en nabijgelegen bezienswaardigheden kun je gebruikmaken van lokale bussen of wandelen. De meeste bezienswaardigheden zijn op loopafstand in de stad.

Overnachten in Cusco 

Voor reizigers met een beperkt budget raad ik aan om te verblijven in hostels zoals "Loki Hostel" (lokihostel.com) waar slaapzalen beschikbaar zijn vanaf ongeveer 10 euro per nacht. Voor een comfortabeler verblijf met een gemiddeld budget is "Tierra Viva Cusco Plaza" (tierravivahoteles.com) een uitstekende keuze, met tweepersoonskamers vanaf ongeveer 80 euro per nacht. Persoonlijk vond ik de sfeer en voorzieningen van Tierra Viva erg aangenaam tijdens mijn verblijf.

Beste reistijd 

In Cuzco is het altijd lente! De temperatuur ligt overdag rond de 20 °C, maar de nachten zijn koel. Tussen oktober en maart regent het veel; de beste reistijd is mei tot en met september. 's Nachts is het wat kouder (in juni en juli kan het vriezen), maar het is meestal droog en onbewolkt en dat is in deze prachtige omgeving een groot voordeel.

Lokale informatie 

Meer informatie over de bezienswaardigheden in Cusco vind je op de officiële website van het Peruaanse Ministerie van Toerisme: https://www.peru.travel/en/ en http://www.cusco.gob.pe/.

Locatie 



Interesse gekregen in onze Peru reizen?

Bekijk alle rondreizen naar Peru

Bekijk deze bezienswaardigheden in Peru

Wij hebben de top 3 bezienswaardigheden voor u geselecteerd


 

Iquitos

Iquitos is een fascinerende bestemming vanwege zijn unieke positie diep in het hart van de Amazone. Hier krijg je de kans om de rijke biodiversiteit van het regenwoud te ervaren, in direct contact te komen met inheemse gemeenschappen en te leren over eeuwenoude tradities die diep verankerd zijn in de lokale cult ...

 

Huaraz

Huaraz, gelegen in het adembenemende Andesgebergte van Peru, biedt een rustiek toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en is een walhalla voor fanatieke wandelaars. Met majestueuze bergen en kristalheldere meren, is deze stad de ideale uitvalsbasis door een van de meest spectaculaire landschappen van Zuid-Amerika.

 

Colca Canyon

De Colca Canyon. Dit diepe ravijn in Peru, dat twee keer zo diep is als de Grand Canyon, biedt een spectaculair landschap en een onvergetelijke reiservaring. Geniet van panoramische vergezichten, ontmoet majestueuze condors in hun natuurlijke habitat en ervaar de warmte van de lokale cultuur in de pittoreske dor ...

Alle bezienswaardigheden van Peru