Vakantie Australië | inspiratie, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond van Australië

Voordat de Britse kolonisten arriveerden in de 18e eeuw woonden al eeuwenlang inheemse volkeren op het continent, de Aboriginals. Het Australië zoals wij dat nu kennen is ontstaan vanuit de Britse strafkolonie die het was in 1788. Vandaag de dag wonen er 23 miljoen mensen en bestaat het land uit zes verschillende staten: New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria en Western Australia en de territoria, Australian Capital Territory en Northern Territory. Het land is een constitutionele monarchie, zij hebben een democratisch parlement met een premier als staatshoofd en de Britse Queen Elizabeth II functioneert nog altijd officieel als Queen of Australia. 

Er zijn verschillende geografische termen waar Australië deel van uit maakt. Allereerst is het grote land Australië ook het kleinste continent van dezelfde naam. Bij dit continent horen ook officieel verschillende eilandengroepen zoals Papua New Guinea, Papua, West Papua, Maluku eilanden en Timor. Daarnaast behoort Australië tot de regio Oceanië waartoe ook Nieuw Zeeland, de Fiji eilanden en andere eilandengroepen in de Pacifische Oceaan zoals Vanuatu, Tuvalu en de Cook Islands behoren. Tezamen met Indonesië wordt dit gebied ook wel Australasia genoemd. 

Wist je dat...?

  • Op het nationale symbool van Australië een emoe en kangoeroe staan afgebeeld? 1 van de redenen hiervoor is dat beide dieren niet achteruit kunnen lopen, dit benadrukt de vooruitgang waar Australië naar streeft.
  • Er in Australië aan de linkerkant van de weg wordt gereden? Let dus goed op bij het oversteken! 
  • Het bouwen van het welbekende Sydney opera house bijna 20 jaar duurde? De bouw begon in 1956 en was pas afgerond in 1973. 
  • Het verplicht is om in Australië met een helm op te fietsen? Zelfs als getrainde Nederlander moet je dus gewoon een helm op tijdens het fietsen, misschien ook niet zo’n gek idee met al dat links rijdende verkeer!  
  • De naam Australië afkomstig is van het Latijnse woord australis, wat 'zuiderlijk’ betekent? 
  • De eerste officiële waarneming en voet aan wal van een Europeaan, een Hollander was? De Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon zette in 1606 voet aan wal in Cape York Peninsula.
  • Australië nog ruim 8000 kleine eilandjes om zich heen heeft? Om precies te zijn 8222.
  • Als je met de trein van Oost naar West wil reizen, je vier hele dagen in de trein zit? Van Noord naar Zuid doe je er zo’n drie dagen over.
Australië


Geschiedenis van Australië

De Aboriginals waren de eerste mensen die het land bevolkten, de eerste Aboriginals kwamen tussen de 30.000 en 70.000 jaar geleden aan in Australië. Tijdens de 16e eeuw dacht men al dat er land te vinden was in het zuiden, aangezien toen werd gedacht dat de wereld plat was, zou er in het zuiden land moeten liggen om de wereld in balans te houden. In het jaar 1522 werd het land voor het eerst gezien, maar niemand ging aan land. Het was pas in het jaar 1606 dat de Hollander Willem Jansz aan land ging bij de westkust van Australië. Mede omdat het gebied als onherbergzaam werd gezien en het feit dat de VOC geen geld had om het gebied te koloniseren werd er niet veel aandacht aan het land besteed. Pas in 1770 werd het gebied geclaimd als Engels grondgebied. In deze tijd was het gewoon om criminelen te verbannen naar Britse strafkolonies omdat de Britste gevangenissen al overvol zaten. Australië werd ook zo’n strafkolonie en in 1787 werden de eerste schepen met criminelen naar het land vervoerd. De eerste jaren waren zwaar, voedsel was lastig om aan te komen en de lokale Aboriginals waren niet blij met de komst van deze kolonisten. De kolonisten besloten toen om te verplaatsen naar een ander deel van Australië, hier werd in vrede geleefd met de Aboriginals. De criminelen die verbannen waren kregen zelfs goede banen aangeboden.

De jaren daarna werd het land ook steeds aantrekkelijker voor vrije kolonisten, wat dit proces nog eens versnelde was de ontdekking van goud in Australië. Er werden al steeds minder dwangarbeiders naar het land gestuurd en onder druk van de bevolking van Australië werd het transport van dwangarbeiders in 1853 gestopt.  Eind 19e eeuw werd er besloten om de afzonderlijke Australische koloniën onder te brengen in een federatie. In 1900 werd dit goedgekeurd door het brits parlement en werd het eerste Australische parlement in Sydney een jaar later geopend.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Australië genoodzaakt om deel te nemen aan de oorlog, dit kwam door afspraken tussen Australië en Groot-Brittannië. Hierna kwam er een periode van politieke onrust, de economische depressie in de jaren 30 hielp hier ook niet aan mee. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor werd Australië ook weer bij de Tweede Wereldoorlog betrokken. In het begin van deze oorlog werd het land vaak aangevallen door de Japanners, maar nadat de Amerikanen Australië als uitgangspunt voor tegenacties ging gebruiken, keerde langzamerhand de rust terug in het land.  In de tijden na de Tweede Wereldoorlog kent Australië een vrij rustige periode, wel waren er veel ontwikkelingen op politiek gebied.

Cultuur

De Australische bevolking, of Aussies, bestaat uit een mengelmoes van verschillende culturen. Een groot deel van de bevolking heeft Engelse of Schotse voorouders, maar een deel heeft ook veel Italiaanse, Duitse, Griekse of Nederlandse roots. De meest gesproken taal is Engels, maar dan wel met het typische accent natuurlijk!  

Aboriginal Cultuur

De inheemse volkeren van Australië, de Aboriginals, zijn van oudsher jagers en verzamelaars. De natuur en seizoenen staan centraal in hun leefwijze en vormen een belangrijk onderdeel van hun spirituele geloof. Dit is een animistische geloofsovertuiging onder de naam Dreamtime, waar symbolen van dieren een grote rol in spelen. De zogenaamde 'walkabout’ vormt ook een belangrijk onderdeel van de inheemse cultuur en mythologie en staat voor de tocht die Aboriginals maken in de voetsporen van hun voorouders. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Australië

Reisverhalen

  • 6 bijzondere dieren die alleen in Australië voorkomen

    Australië, 14-04-22

    Dat Australië een bijzonder en fascinerend land is wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat ruim 80% van de dieren in Australië endemisch zijn? Dit wil zeggen dat ze nergens anders ter werel...

    Lees verder
  • 5 playlists om Australië in huis te halen

    Australië, 24-04-20

    Waan je even helemaal in Australië met deze selectie van playlists.  Opera   Het spectaculaire ‘Sydney Opera house’ is een kenmerkend plaatje als je aan Australië denkt. Maar wist je dat dit de ...

    Lees verder
  • YouTube tips over reizen in Australië en Nieuw-Zeeland

    Australië, 24-04-20

    Reis door Australië en nieuw-Zeeland via prachtige drone beelden, beleef onze Sawadee reizen vanuit huis of krijg het 'Aussie English' onder de knie. Het kan allemaal met deze YouTube tips!    Dron...

    Lees verder
  • Boekentips over reizen in Oceanië

    Australië, 23-04-20

    Op reis lezen we vaak meer boeken dan normaal: in de bus, aan het strand of in je hotelkamer. Heerlijk toch! Het voordeel van thuis zijn is dat we nu extra tijd hebben om te lezen. Hierbij een zest...

    Lees verder
  • 5 tips voor je reis naar Australië

    Australië, 31-01-20

    Een reis naar Australië is een reis die je nog lang bij zal blijven. Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar alsnog is de grootsheid van Australië lastig vast te leggen. De enige manier om het...

    Lees verder
  • Reisverhaal Australië: 'de mooiste reisbestemmingen ter wereld'

    Australië, 16-09-19

    Australië is een van de mooiste reisbestemmingen ter wereld als je het mij vraagt. Het is een continent, groter dan Europa en een land en eiland in één. Het is zo veelzijdig dat je urenlang rond ku...

    Lees verder
  • Wat maakt Australië zo bijzonder? | De bezienswaardigheden

    Australië, 04-12-17

    Historie, natuur, dieren… Maak een rondreis Australië en je komt het allemaal tegen. Van eeuwenoude rotsformaties in het Grampians Nationaal Park tot het groene eiland Tasmanië, dat ten zuiden van ...

    Lees verder

Hoogtepunten van vakantie Australië 

Wij hebben een paar hoogtepunten die je tijdens een vakantie in Australië kan tegenkomen op een rijtje gezet.

De Nationale parken van Australië

Australië heeft een overweldigende mooie natuur, wat ook gelijk één van de redenen is voor veel toeristen om naar dit land af te reizen. Australië heeft meer dan 500 nationale parken met een gezamenlijk oppervlakte van miljoenen hectares, er is dus meer dan genoeg natuur te zien. We hebben een paar nationale parken die je kan gaan bezoeken tijdens je vakantie uitgelicht.

Blue Mountains Nationaal Park 

Dit nationale park ligt vlakbij Sydney en kenmerkt zich deels door hoge onbegaanbare klippen. Het meest spectaculaire dat in dit park te vinden is zijn de ‘three sisters’. De three sisters is een afwijkende rotsformatie en wordt in de Aboriginal cultuur gezien als 3 zusters die in een steen veranderd zijn.

Three sisters


Kakadu Nationaal Park

Kakadu is te vinden in het noorden van Australië en staat vooral bekend om de wetlands. Het park is het best in het droge seizoen te bezoeken, de wegen zijn dan beter begaanbaar en de wilde dieren die er leven zijn dan beter te zien. Het nationaal park heeft een grote culturele waarde door o.a. de vele rotsschilderingen die gemaakt zijn door de Aboriginals.

Kosciuszko Nationaal Park

Dit park is vernoemd naar de hoogste berg (2228 meter) te vinden op het Australische vasteland, namelijk de berg Kosciuszko. Buiten de vele flora en fauna dat te vinden is, biedt het park ook vele recreatieve mogelijkheden. Zo kan er in de winter geskied en snowboard worden en in zomer wordt er veel gezwommen en gekanood. 

Bijzondere steden in Australië

De nationale parken zijn niet de enige hoogtepunten die jij tijdens je vakantie door Australië gaat tegenkomen, tijdens je vakantie verblijf je namelijk ook in een paar van de meest iconische Australische steden. 

Sydney

Deze stad wordt vaak ten onrechte gezien als de hoofdstad van Australië. Dit is niet zo gek aangezien het de bekendste stad van het land is, maar de hoofdstad van Australië is toch echt Canberra. Sydney zijn meest iconische gebouw is het Opera House waarvan de bouw in 1973 is afgerond.

Sydney


Melbourne

Nog een stad dat zeker als hoogtepunt gezien wordt tijdens je vakantie door Australië is Melbourne. Het is de hoofdstad van de deelstaat Victoria en tegelijkertijd ook de grootste stad met ruim 4 miljoen inwoners. De bijnaam van de stad is ‘Garden City’ vanwege de vele parken die er te vinden zijn.

Cairns en Darwin

Cairns en Darwin liggen in het tropische noorden van Australië. De ontspannen stad Cairns vlakbij het Great Barrier Reef biedt je veel mogelijkheid om te snorkelen, te zwemmen en duiken in de nabijgelegen natuur. Je vindt hier ook een bruisend nachtleven, de stad staat bol van gezellige pubs en bars. Ook hier vind je prachtige botanische tuinen waar je unieke tropische flora zult tegenkomen. Voor families is de Cairns Lagoon en esplanade een prachtig ontspannen plek om te zwemmen en te spelen in de zon. Darwin ligt hoog in het noorden en staat bekend om de wildlife in de omgeving, waaronder in het Kakadu Nationaal Park. Bij de gezellige Mindil Beach Sunset Markt kun je onder genot van een lekkernij van een van de vele eetstalletjes genieten van de zonsondergang.

Great Ocean Road

De great ocean road is een weg langs de zuidkust van Australië. Soldaten die terug kwamen van de Eerste Wereldoorlog begonnen in 1919 aan de bouw van deze weg ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog. Tot aan 1932 werkte ze aan de weg die meer als 240 km lang is. Dit maakt het ook gelijk het grootste oorlogsmonument voor slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Great Ocean Road


Tasmanië

Tasmanië is een eiland ten zuiden van Australië, het staat bekend om de ongerepte natuur. Dit eiland herbergt een aantal dieren waaronder de Tasmaanse duivel die alleen nog maar hier te vinden zijn. Mede hierdoor staat dit bijzondere eiland ook op de werelderfgoedlijst.

Great Barrier Reef

In het noorden tref je het bekende Great Barrier Reef; het grootste koraalrif ter wereld. Je kunt het gebied zelfs zien vanuit de ruimte. Deze adembenemend mooie onderwaterwereld is al duikend, snorkelend of varend te ontdekken. Het barst van het leven in zee en bovendien vind je er honderden eilandjes met prachtige goudgele stranden.

Bekijk onze reizen naar Australië per reissoort:

Beste reistijd voor vakantie in Australië

Vanwege de grote omvang van Australië heeft het land te maken met meerdere klimaatzones. Belangrijk om te weten is dat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, wat betekent dat de seizoenen zijn omgedraaid in vergelijking met die van ons, als het bij ons zomer is dan is het in Australië dus winter. Tijdens de zomermaanden van Australië, december, januari en februari kan het zeer warm zijn in het land, vooral in het centrale gedeelte valt er dan ook amper neerslag.

Klimaat van Australië 

Het centrum van Australië, wat ook gelijk het grootste gedeelte van het land is, heeft te maken met een woestijnklimaat. Het noordelijke deel heeft een tropisch savanneklimaat. De zomer is het regenseizoen en dat betekent dat het letterlijk met bakken uit de hemel kan vallen. Het zuiden en oosten van Australië heeft te maken met een zeeklimaat, hier valt in de zomer juist minder neerslag en wordt dit meestal gezien als de beste reisperiode voor dit gebied.

klimaat in Centraal Australië

Het midden van Australië kent een woestijnklimaat. In de Australische zomer is het er warm en kan de temperatuur oplopen tot boven de 40° C. 's Nachts kan de temperatuur sterk dalen, in de Australische winter tot wel 5° C. In het noorden is het soms tropisch warm en regenachtig, terwijl het in de winter (mei t/m oktober) tropisch warm en droog is. In het tropische noorden schommelt de temperatuur het gehele jaar rond de 30° C.

Reisadvies

Australië is een land met vele verschillen qua klimaat en neerslag, maar het is ook een land waar extreem weer kan voorkomen. In het centrale deel van Australië is het vrijwel het hele jaar warm tot erg heet, alhoewel het in de avond gewoon kan vriezen. Het noorden van het land is tijdens de Australische zomer maanden erg nat, in diezelfde periode is het zuiden juist weer een stuk aantrekkelijker. In de wintermaanden kan het in het zuiden koeler worden en zijn er zelfs gebieden waar mensen kunnen wintersporten, het noorden is dan juist het warme en zonnige gebied.

De seizoenen in Australië

  • Lente    : 1 september tot 30 november
  • Zomer  : 1 december tot 28/29 februari
  • Herfst   : 1 maart tot 31 mei
  • Winter  : 1 juni tot 31 augustus

Beste reistijd voor Sydney en Melbourne

In de Australische zomer, met als warmste maanden december tot en met maart, is het zuiden vochtig en klam waarbij de temperatuur kan oplopen tot de 40° C. Vaak eindigen een paar warme dagen met een middag of avond met onweer. In de Australische winter is het koeler in het zuiden. Melbourne staat het hele jaar door bekend om zijn vier seizoenen in één dag. Sydney heeft een meer mediterraan klimaat. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 22 en 30 graden en in de winter is het gemiddeld 17 graden overdag. 

image
image
Cairns

Reistips voor een vakantie Australië  

Tijdens je vakantie door Australië zal je vele hoogtepunten tegenkomen. We hebben een paar reistips voor je op een rijtje gezet waarvan wij denken dat deze niet mogen ontbreken aan je vakantie door Australië! 

De grotten van Jenolan 

Volgens wetenschappers zijn de grotten van Jenolan de oudste open grotten ter wereld, 10 van de grotten zijn ook open voor publiek. De andere grotten zijn alleen te bereiken voor ervaren onderzoekers. Eén van de ruimtes in de grot wordt de Cathedral (kathedraal) genoemd vanwege de uitstekende akoestiek, hier vinden vaak concerten en bruiloften plaats. 

Zonsopgang over Uluru 

Uluru is een reusachtige rotsformatie in het midden van Australië, door de rode kleur van de grond wordt dit gebied ook wel het rode centrum genoemd. Overdag is dit al een prachtige plek om te zien, maar om het op zijn mooist te zien zal je een keer vroeg uit de veren moeten. Rond 05:30 zal je uit bed moeten om dit natuurlijke fenomeen te aanschouwen, maar het is het zeker waard! 

Uluru


Hobart

Dit stadje op het eiland Tasmanië is uitgeroepen door Lonely Planet als 1 van de top 10 plekken die je bezocht moet hebben. Het is de hoofdstad van het eiland en na Sydney de oudste hoofdstad van Australië. De stad is populair onder de toeristen vanwege de vele historische gebouwen die er te vinden zijn, echter is dit niet het enige wat de stad populair maakt, er zijn namelijk ook vele restaurants van echte top kwaliteit te vinden.

Hobart


Wandelroute langs het strand

De wandeling van het bekende Bondi beach naar Coogee beach heeft een totale lengte van 6 km, waar je op een rustig tempo ongeveer 2 uur over doet. Tijdens deze korte wandelroute kom je langs verschillende uitzichtpunten. We raden je ook aan om je zwemkleding mee te nemen zodat je tussendoor even een duik in de diverse baaien kan nemen.

Kustwandeling Sydney

Een prachtige wandeling langs de kust die je zeker niet mag missen. In zo'n twee uur loop je langs verschillende stranden, baaitjes en wijken. Je begint in Bondi en onderweg kom je prachtige uitzichten tegen, zwembassins in de oceaan en populaire surfspots. Stop onderweg in een karakteristiek café en eindig de wandeling in de baai van Coogee Beach. Eens per jaar vindt langs de route het 'Sculpture by the Sea' festival plaats en wordt het gebied langs de kust omgetoverd tot een waar beeldenpark. 

Bondi - Coogee


Daintree National Park 

Daintree National Park ligt in de staat Queensland en is het oudste nationale park van Australië, bestaande uit tropisch regenwoud. Ontdek de enorme en unieke diversiteit aan flora en fauna die het woud herbergt en bezoek het bekende voormalig kolonistendorpje Cape Tribulation. 

Wijnland Australië

Naast de kangoeroes, koala's en andere Australische iconen is het land ook rijk aan verschillende wijngebieden. Maak een tour door Hunter Valley vanuit Sydney, de perfecte combinatie van wijngaarden en zandstranden van Margaret River in het zuidwesten of bezoek de meest belangrijke wijnstreek, gelegen in de staat South Australia: Barossa Valley. Voor wijnliefhebbers is het een aanrader om vanuit Adelaide de wijnhuizen te bezoeken die hun deuren openstellen voor wijnproeverijen, vaak in combinatie met heerlijk eten. 

Barossa Valley


Food Markets 

Wanneer je je als culinaire liefhebber in een van de grote Australische steden bevindt mag je een bezoek aan de foodmarkets niet overslaan. Hier proef en ontdek je de geuren en kleuren van de keukens die het land en haar mengelmoes aan culturen te bieden heeft. Bezoek in Melbourne de historische Queen Victoria Market met een van de grootste openlucht markten in het zuidelijk halfrond. In Adelaide vind je de eveneens historische Central Market, een absolute aanrader voor multiculturele culinaire lekkernijen.

Kuranda 

Houd je van treinreizen of wil je gewoon genieten van een schitterende rit door de natuur? Voor beide biedt de Kuranda Scenic Railway uitkomst. Deze spoorlijn loopt vanaf Cairns dwars door het regenwoud naar Kuranda. De rit van ongeveer 90 minuten is er één vol nostalgie. De spoorlijn en de bijbehorende historische trein worden al sinds 1936 gebruikt voor de rit naar Kuranda. Tijdens de rit geniet je van haarspeldbochten, tunnels, viaducten en een woeste rivier. Je stopt vervolgens bij een indrukwekkende waterval. Eenmaal aangekomen in Kuranda kan je dit dorp bezoeken wat midden in het regenwoud ligt. Je vindt hier onder andere een markt, een vlindertuin en een volgelpark.

Kangaroo Island

Australië staat bekend om de kangoeroes en er is zelfs een eiland met de naam Kangaroo Island. Het heeft de naam te danken aan de ontdekker van het eiland Matthew Flinders. Om zichzelf en zijn bemanning van eten te voorzien heeft Flinders hier een aantal kangoeroes gedood. Tegenwoordig is Kangaroo island de leefomgeving van een aantal opmerkelijke diersoorten. Doordat het eiland gescheiden is van het vasteland van Australië hebben veel inheemse dieren de kans gehad om zich te ontwikkelen. Hier vind je bijvoorbeeld een kangoeroe soort die je nergens anders in Australië tegenkomt.

Kangaroo Island
Naar boven