Vakantie Frankrijk | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond Frankrijk

Frankrijk, het land van de wijn en schimmelkaas, maar het land is ook al tijden een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders, en dat is niet zo gek ook. Het land heeft onwijs veel te bieden: grote steden zoals Parijs en Lyon, een aantrekkelijk klimaat en een relatief korte reistijd zorgt ervoor dat Frankrijk ieder jaar weer vele toeristen aan trekt. Frankrijk heeft ook prachtige natuur, denk aan de warme stranden aan de kust gebieden, de wintersport gebieden in de Alpen en de vele heuvels en rivieren die door het land zijn verspreid.

Landschap Frankrijk


Van zonvakantie tot aan wintersport

Frankrijk is het grootse land van West-Europa en grenst aan vele landen, in het noorden met België en Luxemburg, in het oosten met Duitsland, Zwitserland en Italië en in het zuiden met Spanje. Omdat het land zo groot is en een grote diversiteit aan natuur heeft, zijn er ook meerdere klimaten in het land te vinden. Aan de zuidoost kust is er een middellands zee klimaat wat tijdens de zomer erg populair is bij toeristen. De hoge Franse Alpen hebben hun eigen klimaat wat in de winter ook zeer geschikt is voor de wintersport. In de rest (en het grootste gedeelte) van het land heerst er een gematigd zee klimaat, dit betekent dat het relatief milde winters kent, geen extreme zomer en er het hele jaar door kans op neerslag is.

Klimmende fietser Frankrijk


Geschiedenis van Frankrijk

Frankrijk heeft een rijke geschiedenis en veel daarvan is tot op heden nog steeds terug te vinden in het landschap. In de prehistorie leefden er al neanderthalers, maar men beschouwd het begin van de Franse nationale geschiedenis pas in de eerste eeuw voor Christus, dit was de tijd waarin Julius Caesar het land binnenviel. Rond het jaar 300 begon het Romeinse rijk uit elkaar te vallen, echter duurde het nog ongeveer 200 jaar voordat de Frankische koning Clovis de romeinen versloeg. Onder koning Clovis bekeerde het hele land zich tot het Christendom. Na de dood van Clovis viel het rijk van de franken uiteen, maar toch hebben ze een stempel op het land gedrukt en heeft het land zijn hedendaagse naam aan dit volk te danken. In de 8ste eeuw werd Frankrijk pas weer een geheel onder Karel de Grote. In de bijna 50 jaar dat Karel de Grote aan de macht was kwam er een opleving op het gebied van kunst, religie en cultuur. Na de dood van Karel de Grote werd het rijk opnieuw aangevallen, dit keer door de Noormannen. Ook dit volk heeft zijn naam achtergelaten in het hedendaagse Frankrijk, namelijk Normandië. Door in rond het jaar 900 een akkoord te sluiten werden de aanvallen van de Noormannen beperkt tot aan dit gebied.  In de eeuwen hierna groeit Frankruik uit tot een machtig rijk met Parijs als de hoofdstad. Het land speelde een belangrijke rol in 4 van de 9 kruistochten naar Palestina. 

De zogenoemde ‘Honderdjarige oorlog’ begon in 1337 tussen Frankrijk en Engeland. Het keerpunt in deze strijd kwam door Jeannne d’Arc, mede door haar werd de stad Orléans bevrijd van de Engelse en tot op heden is zij nog steeds een belangrijk symbool voor het land. In de jaren na de Honderdjarige oorlog had het land te kampen met een religieuze strijd tussen de protestanten en katholieken, hier kwam in 1598 een einde aan doordat er godsdienstvrijheid werd verleend aan de protestanten door de koning. Door een einde te maken aan deze strijd kon het land zich richten op het economische herstel.

In de 17e eeuw, ook wel de pruikentijd genoemd, was koning Lodewijk XIV aan de macht. Ten tijden van zijn regime groeide Frankrijk uit tot een koloniale macht waardoor er tot op de dag van vandaag nog in vele landen Frans gesproken wordt. 

Aan de absolute macht van de koning kwam in de 18e eeuw een einde, het volk kwam in opstand en Frankrijk werd een republiek. In deze tijd werden er vele burgeroorlogen gevoerd, maar de bekende generaal Napoleon Bonaparte bracht hier uiteindelijk een einde aan. Onder zijn leiding begon Frankrijk aan veroveringen van meerdere landen in Europa, maar stuitte later op zware weerstand van zowel Rusland als Engeland. Nadat Napoleon werd verslagen bij de slag om Waterloo kwam er weer een koning aan de macht in Frankrijk. Deze monarchie was echter van korte duur, in de 19e eeuw werd Frankrijk namelijk weer een republiek, wat het tot op heden nog steeds is.

Wist je dat...

 • Het verboden is om in Frankrijk je varken Napoleon te noemen? Dit wordt gezien als oneerbiedig en is daarom volgens de wet verboden.
 • Croissants helemaal niet Frans zijn? De croissant werd in de 19e eeuw in Parijs geïntroduceerd door een zakenman uit Wenen.
 • Het vrijheidsbeeld dat nu in New York staat eigenlijk bedoeld was voor Egypte? Het was bedoeld als vuurtoren voor bij het Suezkanaal, maar Egypte had er geen geld voor. Het werd later door Frankrijk geschonken aan de Verenigde Staten.
 • Het verboden is om in Frankrijk op het perron en in de trein te zoenen? Het zou gevaarlijk kunnen zijn omdat mensen de treinen niet aan horen zouden komen, ook zou het voor vertragingen kunnen zorgen doordat mensen afscheid van elkaar nemen.
 • Frankrijk vaak "l'hexagone" wordt genoemd? Frankrijk heeft namelijk de vorm van een zeshoek en hexagone is Frans voor zeshoek.
 • De Eiffeltoren al 125 jaar het symbool van Frankrijk is? Het is tegelijkertijd één van de meest gefotografeerde objecten op aarde. Croissants helemaal niet Frans zijn?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Frankrijk

Reisverhalen

 • De mooiste fietstochten in Frankrijk

  Frankrijk, 02-06-18

  Vive la France! Een fietstocht door het Franse landschap biedt je prachtige perspectieven. Frankrijk bezit over afwisselende gebieden; van de bloem geurende lavendelvelden tot aan de ruige Atla...

  Lees verder

Frankrijk hoogtepunten

Tijdens een actieve vakantie in Frankrijk zijn er tal van hoogtepunten te ervaren, van schitterende natuurparken en historische kastelen tot aan de bekende bergebieden met maan-achtige landschappen. We hebben een aantal hoogtepunten voor je uitgelicht.

Natuurpark de Morvan

Morvan is een regionaal natuurpark dat in 1970 is opgericht. Het ligt centraal gelegen in Bourgondië, het park wordt ook wel de berg van de Bourgogne genoemd vanwege zijn bergachtige reliëf. Buiten een bergachtig uiterlijk biedt Morvan ook een rijke variatie aan flora, verschillende bloemen zoals sleutelbloemen, orchideeën en wilde hyacinten maar ook wilde aardbeien en bramen kunnen er gevonden worden. Aan fauna ook geen gebrek, het is een waar paradijs voor vogelspotters maar ook groot wild zoals herten, wilde zwijnen en vossen worden vaak gespot. 

Morvan natuurpark


La Bonette 

Voor de echte fietsers en klimmers onder ons is de bergpas de la Bonette letterlijk een hoogtepunt  dat niet mag ontbreken. Deze bergpas wordt vaak de hoogste col van Europa genoemd maar dat is niet helemaal waar. Het is echter wel de hoogste col die in de Tour de France heeft gezeten. Met een top van 2800 meter en een stijgingspercentage van 15% op het einde is deze col een flinke uitdaging.

La Bonette


Kastelen van de Katharen 

Frankrijk is een land met een rijke geschiedenis, de kastelen van de Katharen zijn overblijfselen van deze rijke geschiedenis. De naam Katharen verwijst naar de religieuze beweging die door de Katholieke kerk als ketters werden gezien vanwege de afwijkende ideeën van de Katharen. Vele van de burchten hebben gediend als toevluchtsoord voor de Katharen die werden opgejaagd door de paus en zijn kruisvaarders. De ruïnes worden tegenwoordig gezien als een bekend symbool van de kathaarse opstand.  

Het schiereiland Cap Corse 

Cap Corse is het meest noordelijke puntje van het eiland Corsica in de Middellandse zee. Het is een populaire bestemming op het eiland vanwege de prachtige natuur en de kronkelende wegen, maar er is ook meer te beleven. Er zijn meerdere kleine steden en dorpen te vinden, de dorpen hebben niet veel te maken met de buitenwereld en zien er hierdoor nog traditioneel en authentiek uit. 

Viaduct van Millau

Met een hoogte van maar liefst 343 meter (hoger dan de Eiffeltoren) is het viaduct van Millau de hoogste brug ter wereld. Het is niet alleen de hoogste brug ter wereld maar tegelijkertijd ook de grootste voertuigenbrug met een totale lengte van 2460 meter. Het viaduct van Milla spant over de rivier de Tarn en verbind Clermont-Ferrand in het noorden met Montpellier in het zuiden. In de periode van december 2004 – december 2014 zijn er maar liefst 47 miljoen voertuigen over de brug gereden.

Viaduct van Millau


Gorges de Spelunca

Eén van de hoogtepunten van een actieve vakantie op Corsica is de Spelunca kloof. De Spelunca kan beter beschreven worden als een diepe vallei omringd door indrukwekkende bergtoppen. Terwijl je door deze indrukwekkende kloof loopt geniet je van de rest van de prachtige natuur. Zo vind je hier bijvoorbeeld enkele bijzondere boomsoorten zoals agave-, olijven- en vijgenbomen. De kloof ligt tussen de twee dorpen Ota en Évisa in en zijn beide niet noemenswaardig. Echter hebben ze wel een indrukwekkende ligging met hoge bergtoppen achter zich.

Gorges de Spelunca

GR 20 

De GR 20 is een beroemd wandelpad op het eiland Corsica. Voor veel wandelaars is dit een bekend begrip, GR staat voor Grande Randonnée in het Frans. In het Nederlands worden deze Lange-Afstand-Wandelpaden genoemd. Echter spreken we hier meestal gewoon over een GR. De volledige GR 20 heeft een lengte van 200 kilometer en geldt als bijzonder zwaar. Het is één van de populairste bergroutes van Europa en trekt jaarlijks duizenden wandelaars. Op sommige gedeeltes moet er flink geklommen worden, dit is vooral in het noorden.

Calanche de Piana

Vrij vertaald worden Calanche de Piana de inhammen van Piana genoemd. Deze indrukwekkende rotsformaties liggen tussen Ajaccio en Calvi. In de loop van de dag verandert de kleur van de rotsformaties van goud naar roze tot vuurrood. Op onbegroeide stukken zijn er door lange droge seizoenen grote gaten in de rotsen ontstaan. De Calanche de Piana staat tegenwoordig op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Calanche de Piana


Bekijk onze reizen naar Frankrijk per reissoort:

Beste reistijd Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het grootste land van West-Europa en heeft mede door het grote oppervlakte te maken met verschillende klimaten. Dit houdt in dat er bijna altijd wel een regio in Frankrijk is dat geschikt is voor een vakantie.

Het klimaat in Frankrijk 

Het grootste gedeelte van het land heeft een gematigd zeeklimaat, dit houdt in dat er relatief milde winters zijn, geen extreme zomers en dat er het gehele jaar kans op neerslag is. Langs de zuidoost kust heerst er een Middellands zeeklimaat, dit betekent dat er milde winters zijn en het er in de zomer erg warm en droog kan zijn. Het derde klimaat dat te vinden is in Frankrijk is het hooggebergteklimaat, dit is te vinden in de Franse Alpen, het biedt koele zomers, koudere winters en relatief veel neerslag.

Reisadvies voor een actieve reis in Frankrijk

De beste reistijd voor Frankrijk is in mei, juni en september. In deze periodes is de temperatuur aangenaam en de neerslag niet te hoog. In het noorden en midden van Frankrijk zijn die zomermaanden ook goed te doen. Voor het middellands zeegebied geld het voor en najaar als beste reis periode, dit omdat het er in de zomermaanden erg warm en droog kan zijn, dit is tevens ook de drukste periode vanwege de vele toeristen die op zon vakantie gaan.      

Macon weer

Reistips Vakantie Frankrijk

Tijdens een actieve vakantie zijn er uiteraard ook een paar rustdagen. Je kan ervoor kiezen om met de benen omhoog te zitten en bij te komen. Uiteraard kan je er ook op uit gaan om het maximale uit je actieve vakantie te halen. Hieronder volgen een paar reistips.

De heerlijke wijnen uit de Corbières

De streek Corbières staat bekend om zijn wijnen en dus is dit het ideale gebied om een wijntje te nuttigen. In deze streek wordt voornamelijk rode en rosé wijn geproduceerd, maar sommige plantages in de regio hebben ook een witte wijn in het assortiment.

De kaas grotten van Roquefort

Wijn en kaas, een eeuwenoude combinatie en te vinden in Frankrijk. Het land staat bekend om zijn kaas en dan voornamelijk de schimmelkaas Roquefort. De echte liefhebbers van deze kaas kunnen niet zonder een bezoek aan de bekende kaas grotten van Roquefort. Deze grotten zijn gevormd nadat de berg Combalou is ingestort, nu dient dit ondergrondse doolhof als rijpingskelder voor de Roquefort broden. Dit is de benaming van de ronde kaas.

Roquefort kaas grotten


De grotten van Lascaux 

Neanderthalers zijn misschien wel de allereerste kunstenaars, deze uitgestorven mensensoort leefden in de prehistorie. Bewijs dat de neanderthalers kunstenaars waren zijn de rotswandschilderingen die op meerdere plekken zijn gevonden, zo ook in de grotten van Lascaux. Alhoewel de echte grot al sinds 1963 niet meer toegankelijk is voor bezoekers, de rotswandschilderingen zouden namelijk aangetast worden door de vele toeristen die deze grotten bezochten, is er 200 meter verderop een replica die niet van de echte is te onderscheiden genaamd Laxcaux II.

Kanoën op verschillende plekken

In frankrijk kun je op verschillende plekken spectaculair kanoën of kajakken. Voor als je afvraagt wat het verschil is tussen een kano en een kajak: bij een kano gebruik je een enkelbladige peddel (ook wel steekpeddel genoemd) en bij een kajak maak je gebruik van een dubbelbladige peddel. Als je al eerder over het beroemde viaduct van Millau gereden heb is het ook zeker een aanrader om nu via het water onder deze brug door te kanoën. Zo ervaar jezelf hoe hoog het viaduct is.

Kano Frankrijk


Pauselijk paleis in Avignon

Palais des Papes is Frans voor het pausenpaleis en is te vinden in de stad Avignon. Het gebouw staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is het grootste gotische bouwwerk uit de middeleeuwen dat in Europa te vinden is. In de periode 1309-1377 zetelden de paus niet in Rome zoals dat altijd het geval was. Deze tijdelijke verhuizing van het verblijf van de paus had als reden dat de Franse koning de Franse paus had overtuigd om in Avignon te verblijven omdat Rome in een verwarde toestand verkeerde.

Palais des Papes Avignon


Golf van Porto; Corsica

Nog een natuurverschijnsel dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat is de golf van Porto. Deze baai bevindt zich in het Regionaal Natuurpark van Corsica. Het is vernoemd naar de gelijknamige plaats Porto in de gemeente Ota. Het ruige landschap van de golf van Porto bestaat voornamelijk uit rotsen van graniet, die tot 300 meter boven de zee uittorenen. Tijdens je vakantie is dit de ideale plek om even een frisse duik te nemen.

Golf van Porto


Corte op Corscia

Corte ligt centraal gelegen op Corsica en is de ideale plek om aan een actieve vakantie op het eiland te beginnen. Doordat het in het ruige binnenland ligt is de stad vrij lastig te bereiken. De meeste reizigers nemen de bergtrein om vervolgens hun wandeltocht in Corte te starten. Naast de prachtige natuurlijke omgeving zijn er ook enkele bezienswaardigheden in de stad zelf te vinden. De citadel uit het begin van de 15e eeuw en de Kerk van de Aankondiging uit diezelfde eeuw zijn enkele voorbeelden van deze bezienswaardigheden.

Corte
Naar boven