Achtergrond Ierland
Ierland is een klein land, maar wel met een lange geschiedenis. De Ierse cultuur heeft de tijd gehad om tot bloei te komen en dat is terug te zien in het landschap en in de steden. Verschillende volken hebben in de loop der tijd invloed gehad op deze cultuur, van de Kelten voor onze jaartelling tot de Engelsen vele eeuwen later.
Wist je dat?
- Het nationale symbool van Ierland een Keltische harp is? Ierland is daarmee ook het enige land ter wereld met een muziekinstrument als nationaal symbool.
- De bekende St. Patrick geen Ier was? Men denkt dat hij oorspronkelijk uit Wales of Schotland komt.
- De Titanic haar laatste stop maakte in het Ierse dorp Cobh? De stad had toen nog de naam Queenstown.
- Dublin in 988 door de Vikingen is gesticht? Tegenwoordig is de Ierse hoofdstad een metropool.

Geschiedenis van Ierland
Eén van de bekendste volken van Ierland zijn de Kelten. Dit volk kwam rond 600 V. Chr. naar Ierland, waarvandaan ze precies kwamen is niet duidelijk. Er wordt gedacht dat ze uit Spanje, Frankrijk, België en Zuid-Duitsland kwamen. Door de ijzeren wapens was het voor de Kelten vrij makkelijk om Ierland in te nemen aangezien de autochtone bevolking deze wapens nog niet had. De Romeinen lieten de Kelten met rust waardoor de Keltische cultuur tot bloei kon komen.
Rond 432 kwam de bekende St. Patrick naar Ierland en bekeerde binnen tientallen jaren zo goed als heel Ierland. Kerken en kloosters werden overal in het land opgericht en St. Patrick groeide uit tot een nationale heilige. Terwijl de rest van Europa problemen had door de grote volksverhuizing was er in Ierland juist sprake van een Gouden Tijdperk, de Ieren waren redelijk welvarend en het land werd niet binnengevallen.
Aan deze periode van rust en vrede kwam rond 795 een einde. De Vikingen begonnen met de rooftochten van Ierland, eerst langs de kust gebieden maar later ook landinwaarts. De Vikingen waren de stichters van de eerste steden in Ierland. De huidige hoofdstad Dublin werd zelfs de rijkste stad. In 1014 werden de Vikingen uiteindelijk verslagen, hierna volgde echter wel een periode van onderlinge strijd tussen de verschillende koninkrijken. Eén van deze koningen wist door hulp van Normandische, Engelse, Vlaamse en Welshe troepen grote delen van Ierland te veroveren.
De macht van de Normandische baronnen werd steeds minder terwijl de Engelse macht in Ierland juist toenam. Ierland werd in 1541 een koninkrijk, het parlement had maar weinig te zeggen. De macht lag in handen van de gouverneurs, die vaak Engels waren. Het Ierse volk voelde zicht hierdoor niet gepresenteerd en kwamen meerdere malen in opstand. In 1801 werd het koninkrijk samengevoegd met het koninkrijk Groot-Brittannië om zo een einde aan de opstanden te maken.
De Ierse hongersnood van 1845 en 1848 zorgde voor veel problemen, vele mensen kwamen te overlijden. Rond deze periode emigreerden vele Ieren ook richting Amerika. In de periode hierna was er veel protest tegen de Engelse overheersing. Na de Eerste Wereldoorlog resulteerde dit zelfs in een Ierse onafhankelijkheidsoorlog. In 1920 resulteerde dit in een tweedeling van het land, ook deze tweedeling werd hevig geprotesteerd. Vanaf dit moment was er sprake van een Ierse republiek.
Reisverhalen
-
De 10 mooiste bezienswaardigheden van Ierland
Ierland, 25-08-21The Emerald Isle, zo wordt Ierland ook wel genoemd en dat is niet voor niets. Het eiland ten westen van het Verenigd Koninkrijk is enorm groen. Je vindt hier prachtige berglandschappen en groene bo...
Lees verder
Hoogtepunten Ierland
Het woeste Ierland herbergt vele hoogtepunten en een wandelvakantie is de ideale manier om deze te ontdekken. Indrukwekkende landschappen en vele archeologische resten maken een bezoek aan Ierland de moeite waard. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten van een wandelvakantie door Ierland op een rij gezet.
Deserted Village
Aan de voet van de berg Slievemore bevindt zich de Deserted Village. Hier zijn zo’n 80 tot 100 ruïnes van stenen huisjes te vinden. Na de Ierse hongersnood tussen 1845-1850 werden de huisjes verlaten, de bewoners trokken naar dorpen aan de kust waar geleefd kon worden van vis en andere zeedieren. Archeologische vondsten in het gebied tonen aan dat duizenden jaren geleden hier al mensen woonden. Tegenwoordig vindt er nog steeds archeologisch onderzoek plaats, er wordt onderzocht hoe deze mensen hier vroeger leefden.

Bangor Trail
Eén van de meest desolate gebieden van West-Europa bevindt zich in het Ballycroy National Park. De route die je door dit park brengt is de pittige Bangor Trail. Je kan hier urenlang rondlopen en niemand tegenkomen. Het pad werd vroeger gebruikt als veedrijvers route. Bangor Trail bestaat voor een groot deel uit moerassig gebied. Onderweg wandel je langs bergen, moerassen, riviertjes en kleine meren.
Dublin
Een bezoek aan Ierland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad van het land, Dublin. De stad heeft een lang en roemruchtig verleden waarvan de sporen makkelijk terug te vinden zijn. Dublin is druk bezig met grote en ambitieuze vernieuwingsprojecten. Deze combinatie maakt Dublin tot een unieke stad. In de hoofdstad van Ierland is meer dan genoeg te beleven, denk bijvoorbeeld aan de vele galerijen en musea die je (vaak gratis) kan bezoeken of ga naar de brouwerij van het bekende zwarte bier ‘Guinness’. Het echte culturele centrum van Dublin is te vinden in het gebied dat Temple-Bar genoemd wordt. Hier bevinden zich tevens veel van de bekende Ierse pubs.

Aran Islands
De bekendste eilanden van Ierland zijn de Aran Islands. Inis Mór, Inis Meáin en Inis Óirr zijn de namen van deze eilanden. Vertaald betekent dit het grote eiland, het middelste eiland en het oostereiland. Een wandelvakantie in Ierland brengt ons naar het oostereiland, oftewel het ongerepte en authentieke Inis Óirr. De Ierse cultuur is hier misschien wel in zijn puurste vorm bewaard gebleven. De bewoners spreken de Keltische taal en prehistorische forten en overblijfselen van kerken en kloosters zijn verspreid over het landschap.
Burren landschap
Ierland staat bekend om zijn ruige en desolate landschappen, echter geen enkel is er zo uniek als de Burren. Het landschap hier is een karstlandschap wat opvallend genoeg zeer vruchtbaar is. Naast vele archeologische resten zijn er in de Burren ontzettend veel grotten te vinden. Dit unieke gebied heeft als inspiratiebron gediend voor grote films en series zoals ‘Game of Thrones’ en de populaire filmtrilogie ‘Lord of the Rings’. Als je zelf door dit verlaten landschap wandelt begrijp je waarom, je waant jezelf namelijk in een andere wereld.

Bekijk onze reizen naar Ierland per reissoort:
Beste reistijd Ierland
Ierland staat natuurlijk bekend als een land waar het veel regent. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat de meeste regen in de ochtend valt en dat er in de middag vaak genoten kan worden van de zon. De beste periode voor een wandelvakantie naar Ierland is mei en september. Tijdens deze maanden is de kans op constant droog en zonnig weer het grootst. De temperatuur tijdens deze maanden en in de zomer is tussen de 15 en 20 graden. De winter periodes in Ierland zijn niet koud, maar wel erg regenachtig.Reistips Ierland
Een wandelvakantie in Ierland brengt je langs desolate landschappen en indrukwekkende steden. Uiteraard is er tussendoor tijd voor jezelf en heb je soms de mogelijkheid om je eigen indeling voor een deel van de dag te maken. Hieronder hebben we enkele reistips voor je uitgelicht voor tijdens deze momenten.
Guinness-brouwerij in Dublin
Voor de bierliefhebbers onder ons is een bezoek aan de Guinness brouwerij in Dublin zeker aan te raden. Het welbekende zwarte biertje (wat eigenlijk robijn rood is!) is wereldberoemd. In 1759 werd de Guinness brouwerij door Arthur Guinness gesticht. De oude brouwerij bevindt zich in de Guinness Storehouse. Hier volg je het proces hoe het bier gebrouwen wordt, eenmaal aan het einde kan er uiteraard genoten worden van een glas Guinness. Zowel het nationale teken van Ierland als het logo van Guinness is een harp. Om verwarring te voorkomen is de Guinness-harp gespiegeld ten opzichte van het nationale symbool.
Sligo Town
Tijdens je wandelvakantie in Ierland heb je soms een middag om zelf in te vullen. Op de dag waar er in Sligo Town wordt overnacht heb je zo’n vrije middag. Gelukkig is er in deze drukke havenstad genoeg te beleven. Sligo is voornamelijk een populaire bestemming vanwege de prachtige omringende natuur. Groene heuvels, glinsterende stranden en haast magische bossen maken dit tot een indrukwekkend landschap.

Westport
Westport is meerdere malen in de prijzen gevallen, zo is de stad uitgeroepen tot ‘best place to live in Ireland’. De kleine stad met tussen de 5.000 en 6.000 inwoners is een populaire plek voor toeristen. Er zijn meerdere mogelijkheden om te genieten van deze gezellige stad. Zo is het centrum van Westport een soort culinair dorp, ieder jaar wordt er zelfs The Westport Food Festival gehouden. Westport heeft de bijnaam ‘The Venice of the West’. Deze bijnaam heeft Westport te danken aan de schoonheid van de stad, je vindt hier namelijk allerlei mooie kleurrijke huizen en een mooie rivier die door de stad stroomt.
