Achtergrond Noorwegen
Noorwegen is samen met de andere Scandinavische landen voor een groot deel gevormd door de Vikingen. Dit volk heeft hier lang gewoond en vele oorlogen gevoerd. De Vikingen voerden ook veel handel met andere landen. In de geschiedenis van Noorwegen is het land enkele malen onderdeel geweest van andere landen, tegenwoordig is Noorwegen echter een zelfstandig land. De meeste toeristen komen naar Noorwegen voor de schitterende natuur, vooral wandelvakanties zijn populair.

Geschiedenis van Noorwegen
Pas na de laatste ijstijd vestigden verschillende stammen zich in het huidige Noorwegen ongeveer 10.000 jaar V. Chr. De bekende geschiedenis van Noorwegen begint echter pas in de tijd van de Vikingen. Het jaar 793 wordt gezien als het begin van het Viking tijdperk wanneer de Vikingen het Engelse klooster van Lindisfarne plunderen.
In de tijd van de Vikingen veranderde Noorwegen langzaam in een centraal bestuurd land welke eeuwenlang door verschillende koningen tot 1319 werd bestuurd. In deze periode doet ook het christendom zijn intrede. De pest bereikt in 1350 Noorwegen en roeit een groot deel van de bevolking uit. In 1397 verenigden Noorwegen, Zweden en Denemarken zich onder één monarch. Dit werd de Unie van Kalmar genoemd en bleef 180 jaar bestaan totdat Zweden zich los rukte.
Door economisch verval en andere invloeden werd Denemarken langzamerhand het belangrijkste land in de regio. Vanaf 1536 is Noorwegen geen onafhankelijk koninkrijk meer en gaan Deense edellieden het land besturen. Door de goede band met de Republiek der Nederlanden groeit de eigen scheepsvaart en was er een duidelijke vooruitgang op cultureel en economisch opzicht.
Tijdens de Napoleontische oorlogen koos Kopenhagen de Franse kant. Dit resulteerde tot een Britse blokkade met negatieve gevolgen voor de handel en export. Het verlangen naar zelfstandigheid nam hierdoor weer toe in Noorwegen. De unie met Zweden kwam tot stand nadat Noorwegen als oorlogsbuit aan Zweden wordt gegeven. In de jaren hierna is er wat politieke onrust. Beide landen besluiten uiteindelijk om de unie op een vreedzame manier te ontbinden.
Na een referendum werd Noorwegen weer een monarchie met de Deense prins Carl als koning. Noorwegen kent een periode van economische groei en blijft neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ondanks de neutraliteitsverklaring viel Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog Noorwegen toch binnen. De heropbouw van het land krijgt na de oorlog de hoogste prioriteit.
Reisverhalen
Hoogtepunten Noorwegen
Noorwegen heeft één van de langste kustlijnen ter wereld met een indrukwekkend landschap. Tijdens een wandelvakantie door Noorwegen kom je in aanraking met vele, vaak letterlijke, hoogtepunten. Hieronder hebben we enkele van deze hoogtepunten voor je uitgelicht.
Hurtigruten
De Hurtigruten wordt vaak de mooiste zeereis ter wereld genoemd. Al sinds 1893 vervoeren de schepen van Hurtigruten post, vracht en passagiers. Vanuit Bergen vaart de boot tot aan Kirkenes. Onze reis met de Hurtigruten duurt maar enkele uren, de gehele bootreis duurt 12 dagen. De bootreis laat je genieten van de langgerekte kustlijn van Noorwegen met de fjordenkust, berglandschappen en talloze eilanden.
Lofoten
Het grootste gedeelte van onze wandelvakantie in Noorwegen verloopt door de Lofoten. Deze ongerepte Noorse eilanden staan bekend om schitterende natuur, rijke viswateren en karakteristieke vissersdorpjes, met de rode houten huisjes. Vanuit de bootreis die ons naar de eilanden brengt zien we de zogenoemde Lofoten-muur opdoemen. De Lofoten-muur wordt gevormd door ruige spitse bergen die uit de zee oprijzen, dit maakt het een geliefde streek onder fotografen.
Nusfjord
Het oudste en best bewaarde vissersdorpje van Noorwegen is Nusfjord. De woningen hier zijn aan de moderne tijd aangepast maar hebben nog wel de authentieke sfeer weten te bewaren. Tegenwoordig heeft deze unieke baai een monumentale status en is het een ware trekpleister voor toeristen. Enkele gebouwen waaronder de smidse, de houtzagerij, de boothuizen en de levertraan raffinaderij zijn bewaard gebleven en kan je bezichtigen.
Beste reistijd Noorwegen
Er wordt vaak gedacht dat het in Noorwegen het gehele jaar door koud is, dit is echter lang niet overal het geval. Alleen het noorden kent een extreem koud klimaat. De gebieden langs de westkust zijn zowel in de zomer als in de winter helemaal niet zo koud. De warme Golfstroom zorgt ervoor dat het zeewater relatief warm blijft.
Reisadvies
De beste reistijd voor een wandelvakantie naar Noorwegen is van mei tot en met augustus. De temperatuur in deze periode ligt tussen de 10 en 15 graden. Kans op neerslag is er hier het gehele jaar door en dat wordt in deze periode ook amper minder. De kans om het Noorderlicht te zien is het grootst in het voor- en najaar.

Reistips Noorwegen
Tijdens je wandelvakantie door Noorwegen zijn er enkele momenten waarop je de dag zelf voor een deel kan indelen. Vaak zijn dit soort momenten in kleine dorpen waar je er voor kan kiezen om het gebied rondom zelf te verkennen. Bij de hieronder genoemde dorpen heb je hier de mogelijkheid voor.
Å
Tijdens een wandelvakantie in Noorwegen overnachten we in het dorp Å. Je hebt hier de tijd om dit dorp met een eigenaardige naam zelf te verkennen. In Å wonen ongeveer 250 mensen waarvan de meeste mensen van de visserij of toerisme leven. Er zijn twee musea te vinden, het Stokvismuseum van Lofoten en het Noors Vissersdorp museum. Het laatst genoemde museum toont het leven in een Noors vissersdorp terwijl het stokvismuseum vertelt over een belangrijk voedings- en exportproduct van de Lofoten.
Stamsund
De historische postboot Hurtigruten brengt ons naar Stamsund waar we 2 nachten zullen verblijven. Je verblijft hier in een rorbu. Rorbuer zijn de houten vissershuisjes die voor seizoen vissers werden gebouwd onder koning Øystein in de 12de eeuw. Stamsund zelf is een populaire toeristische plek. Zo kan je in de buurt van het dorp wintersporten, wandelen en vissen.