Vakantie Tanzania | highlights, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond van  Tanzania

Tanzania ligt vlakbij de evenaar en heeft daardoor een tropisch klimaat. Het verschil in hoogste en laagste temperatuur is niet meer dan vijf graden en de luchtvochtigheid is hoog. Wel kent het land ook bergachtige gebieden waar het een stuk kouder is. Op de top van de Kilimanjaro ligt altijd sneeuw en ijs. Dit land kent uitgestrekte savannen, steppen, indrukwekkende berglandschappen, grote meren en vruchtbare groene gebieden. Een vakantie door Tanzania laat je de verschillende gebieden zien.

Geschiedenis Tanzania

Tanzania is een land, gelegen in Oost-Afrika, dat in 1964 is ontstaan nadat Tanganyika (het vaste land gedeelte) en Zanzibar (het eiland) besloten zich samen te voegen. Sinds enkele jaren kent het land een democratie waarbij elke 5 jaar verkiezingen worden gehouden. Tijdens deze verkiezingen strijden meerdere partijen om 324 zetels waarvan 75 verplicht naar vrouwen gaan en 5 verplicht naar Zanzibar. 

Het vaste land van Tanzania is één van de oudst bewoonde gebieden van de mensheid. In de Olduvaikloof, in het noorden van Tanzania, kun je enkele van de oudste menselijke fossielen die ooit gevonden zijn bekijken. Het gaat hier om menssoorten die meer dan een miljoen jaar geleden leefden in deze gebieden. 

Tussen 1919 en 1961 was Tanzania onderdeel van het Britste koninkrijk als kolonie, hierdoor word er door veel mensen nog altijd goed Engels gesproken. Ook merk je aan de cultuur van het vaste land dat het onder invloed is geweest van de Engelsen.

Giraffe met uitzicht op Kilimanjaro

De bevolking

Kom in contact met de bevolking van Tanzania. Maak een praatje met de lokale marktkoopman, ga op bezoek bij een boer, een basisschool of kom zelfs in contact met een stam! Tijdens een familiereis van Sawadee praat je met mensen uit de omgeving en heb je de kans om een stamhoofd te ontmoeten, hun rituelen te leren en misschien zelfs een ceremonie bij te wonen.

Lokale bevolking in Tanzania

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Tanzania

Reisverhalen

 • Reiservaring van de beklimming van de Kilimanjaro

  Tanzania, 06-03-20

  Joran beleefde in januari 2020 de tocht van zijn leven. Hij ging op rondreis naar Tanzania en beklom daar de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro, die 5,895 meter hoog is. Hoe hij dit avontuur h...

  Lees verder
 • Tijdens een Familiereis op safari met het hele gezin

  Tanzania, 02-01-20

  Al eens gedacht om samen met de kinderen op safari te gaan? Afrika is het continent bij uitstek voor fantastische safari’s en dit is ook zeker mogelijk met (jonge) kinderen. Wat is er nou leuker da...

  Lees verder
 • Plasticverbod in Tanzania

  Tanzania, 22-07-19

  Plastic producten, waaronder tassen en flessen, veroorzaken wereldwijd grote milieuproblemen. De regering van Tanzania heeft daarom besloten om het gebruik van plastic tasjes (ongeacht hun dikte en...

  Lees verder
 • De mooiste nationale parken van Afrika op safari!

  Tanzania, 12-04-18

  Voor veel bezoekers van Afrika blijft het onvergetelijk mooi: wilde dieren in hun natuurlijke omgeving zien. Hoe spannend is het om vanuit een jeep of tijdens een wandeltocht een luipaard te zien j...

  Lees verder
 • Ontdek de lekkerste koffie op reis in Tanzania

  Tanzania, 20-02-17

  Sawadee Reizen heeft samen met organisaties SNV en Fair Trade én met een lokale koffiecoöperatie in Tanzania een koffieproject opgezet in Moshi; een stad in het noordoosten van Tanzania. Dankzi...

  Lees verder

Hoogtepunten vakantie Tanzania

Wil jij een echt avontuur beleven? Wie weet is een vakantie Tanzania wel wat voor jou. Dit land kent naast een enorme diversiteit aan flora en fauna en ook een erg vriendelijke bevolking. Tanzania is een voormalig Duitse kolonie, dat later in handen van de Britten viel. Vanaf 1964 bestaat het Tanzania in zijn huidige vorm toen het oude Tanganyika en de twee eilanden Zanzibar en Pemba samengevoegd zijn. Hieronder benoemen we enkele absolute hoogtepunten voor tijdens een vakantie in Tanzania.

Serengeti National Park 

Als je naar Tanzania op vakantie gaat mag een bezoek aan het Serengeti NP eigenlijk niet ontbreken. Het park is een gigantisch natuurgebied wat verspreid ligt over het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia. Het staat bekend om de miljoenen wilde dieren die er leven. Naast de bekende Big Five, de leeuw, buffel, olifant, neushoorn en luipaard, vind je er apen, giraffen en in zeer grote getallen zebra’s en gnoes. Het gebied bestaat voornamelijk uit open grasvlaktes waardoor de dieren erg makkelijk te spotten zijn.

In de Serengeti vind je tevens de Olduvaikloof. Dit is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld omdat hier enkele van de oudste menselijke fossielen ooit zijn gevonden.

giraffen in Tanzania - Serengeti

Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater mag tijdens een vakantie naar Tanzania niet ontbreken. Het gebied is spectaculair om op safari te gaan omdat de wilde dieren hier in een relatief kleine omgeving leven. Daarnaast is het de grootste intacte vulkanische krater in de wereld en is het uitzicht vanaf de rand van de krater zeer spectaculair. Net als in de Serengeti spot je hier de Big Five en vele andere wilde dieren. Tijdens je vakantie ontdek je het gebied per 4x4 truck met een open dak waardoor je oog in oog komt te staan met alle dieren.

Ngorongoro-gebied

Mount Kilimanjaro

Een van de bekendste plekken in Afrika is natuurlijk de Kilimanjaro. Deze vulkaan is de hoogste vrijstaande berg op aarde en tevens het hoogste punt in Afrika. Ondanks dat de berg bijna op de evenaar ligt, is er het hele jaar door sneeuw en ijs te vinden op de top. Het beklimmen van de Kilimanjaro kan via vijf verschillende routes: De Marangu Route, Machame Route, Rongai Route, Lemosho Route en de Mweka Route. Alle routes eindigen bij Uhuru Peak waar je op heldere dagen honderden kilometers ver kunt kijken. Voor het beklimmen van de Kilimanjaro heb je geen speciale vaardigheden nodig, wel is een goede conditie verijst. Mocht je de kans hebben deze fantastische berg te beklimmen tijdens je vakantie naar Tanzania, dan zal je dit avontuur nooit meer vergeten.

Sawadee vakantie Tanzania - Kilimanjaro


Bekijk onze reizen naar Tanzania per reissoort: 

Beste reistijd Tanzania

Juli, augustus en december zijn perfect om Tanzania te bezoeken. De zon schijnt elke dag en de temperatuur schommelt tussen de 20 en 30°C. De regentijd is net voorbij waardoor het landschap zeer groen is en vele bomen en bloemen in bloei staan. Ondanks de ligging rond de evenaar is het in Tanzania nooit extreem warm. 's morgens vroeg kan het fris zijn en 's avonds koelt het afhankelijk van de hoogte af tot 10°C. In de hoger gelegen gebieden, zoals het Ngorongoro-gebied, kan het koud en mistig zijn, met name in de wintermaanden juli en augustus. Een trui en/of windjack en een goede slaapzak zijn in deze maanden noodzakelijk en in andere maanden wenselijk. In december is het zomer in Tanzania en ligt de gemiddelde temperatuur hoger.

Droge tijd: december t/m maart én juni t/m oktober.
Lange regentijd: april t/m mei.
Korte regentijd: november.

image

Reistips vakantie Tanzania

Mto Wa Mbu

In Mto Wa Mbu leer je het echte Tanzaniaanse leven kennen. Ga mee op fiets- of wandelexcursie en maak kennis met de vriendelijke lokale bevolking. Onderweg komen we langs scholen, bananenplantages rijstvelden en leuke winkeltjes. Omdat er in deze regio ook veel koffie plantages zijn, is een vers kopje koffie hier sterk aan te raden!

Sawadee vakantie Tanzania - Mto Wa Mbu


Zanzibar 

Zanzibar is een paradijselijke eilandengroep in de Indische Oceaan. Na een prachtige vakantie in Tanzania te hebben gemaakt, kun je hier aan de hagelwitte zandstranden perfect bijkomen. Op Zanzibar vind je, door een bewogen geschiedenis, een mix van Arabische, Aziatische en Afrikaanse culturen. Deze mix aan invloeden zorgt er voor een unieke sfeer op de eilanden. Je kunt op het eiland prachtig zwemmen, snorkelen en duiken.

Sawadee vakantie Tanzania - Zanzibar

Lake Victoria

Op vakantie in Tanzania is het aangeraden om Victoriameer te bezoeken. Dit, grootste meer van Afrika, ligt in het midden van Kenia, Uganda en Tanzania. Langs het meer zie je op veel plekken gedroogde vissen liggen maar is er ook veel vers gevangen vis beschikbaar. Het is een heerlijke plek om tijdens je vakantie eens even goed tot rust te komen en daarnaast in contact te komen met de lokale bevolking.

Naar boven