Vakantie Zimbabwe | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond van Zimbabwe

Door onrust in Zimbabwe was het enkele jaren niet mogelijk om voor de meeste toeristen het land te bezoeken. Hier is gelukkig een paar jaar geleden verandering in gekomen. Doordat Zimbabwe nog relatief onbekend is voor de meeste toeristen is het er niet zo druk als in enkele andere Afrikaanse landen. Ondanks deze relatieve onbekendheid is Zimbabwe één van de beste Afrikaanse landen voor het spotten van wild. Meerdere nationale parken geven je de kans om door middel van een gamedrive de Big Five en andere wilde dieren te spotten. Een vakantie naar Zimbabwe brengt je naar de mooiste nationale parken.

Wist je dat?

  • Zimbabwe vroeger de naam “Rhodesië” droeg?
  • De vogel van Zimbabwe het nationale symbool van het land is? De vogel representeert waarschijnlijk de goochelaarsvogel of de Afrikaanse zeearend.
  • Het briefje met de hoogste nominale waarde uit Zimbabwe komt? Het biljet had een waarde van 250 miljoen Zimbabwaanse dollar.     
Locals


Geschiedenis van Zimbabwe

Ruïnes zoals die van Groot Zimbabwe tonen aan dat er voor de koloniale geschiedenis van Zimbabwe er enkele machtige volkeren hebben geleefd. Over deze periode is echter maar weinig bekend. De bekendste geschiedenis van Zimbabwe begint aan het einde van de 19e eeuw.

Een kleine groep Europeanen onder leiding van Cecil Rhodes kwamen op zoek naar minerale voorraden naar Zimbabwe. De mijnen waren geen groot succes maar toch bleef een groot deel van de Europeanen in het huidige Zimbabwe en vestigde zich als boeren. Cecil Rhodes vernoemde het huidige Zimbabwe en Zambia naar zichzelf: Rhodesië. De regering in Groot-Brittannië had op dat moment weinig interesse in Zimbabwe waardoor het een kolonie met zelfbestuur werd. Na een korte samenvoeging van het huidige Zimbabwe, Malawi en Zambia begon het Afrikaanse nationalisme steeds sterker te worden. Na het uiteenvallen van deze federatie werden Malawi en Zambia zelfstandig en kwamen er Afrikaanse meerderheidsregeringen in de landen.

In 1965 kwam er een einde aan de Britse overheersing, de blanke regering onder leiding van Ian Smith riep de onafhankelijkheid uit. De Britse regering beschouwde dit als rebellie en verklaarde een economische boycot. De zwarte bevolking was het echter niet eens met de blanke minderheidsregering en al snel brak er een burgeroorlog uit. Robert Mugabe was één van de leiders van het verzet tegen de blanke regering. Na veel politieke ontwikkelingen werd Mugabe in 1980 benoemd als minister-president. In datzelfde jaar werd de naam van het land veranderd naar Zimbabwe.

Robert Mugabe werkte één voor één zijn tegenstanders weg zodat zijn politieke partij de leiding van het land kreeg. In 1987 verklaarde Mugabe zichzelf als president. In 2000 werd het landhervormingsprogramma ingevoerd, hiermee werd grond van blanke boeren zonder compensatie afgenomen en aan zwarte boeren gegeven. Voornamelijk door onkunde van de nieuwe eigenaren en het gebrek aan investeringen stortte de agrarische sector in. Hierdoor kwam de economie in een neerwaartse spiraal terecht en was er sprake van hyperinflatie in Zimbabwe.

In 2008 werden er nieuwe verkiezingen gehouden. Door fraude en veel geweld werd Mugabe opnieuw verkozen tot president van Zimbabwe. Vanaf 2012 besloot de Europese Unie enkele sancties, waaronder reisbeperkingen, op te heffen. Tegen het beleid van Mugabe is nog steeds protest, maar volgens de EU is Zimbabwe hard op weg om democratische verkiezingen te organiseren.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Zimbabwe

Reisverhalen

  • Reizen in de voetsporen van David Livingstone

    Zimbabwe, 05-06-13

    In 2014 is de 200ste geboortedag herdacht van de beroemdste ontdekkingsreiziger van Afrika. In de landen Tanzania, Zambia en Malawi is de legende van Livingstone nog altijd springlevend.Het verhaal...

    Lees verder

Vakantie Zimbabwe Hoogtepunten

Zimbabwe is sinds een aantal jaar weer te bezoeken en dat is maar goed ook. Het land biedt enkele schitterende hoogtepunten, waaronder de Victoria watervallen. Het toerisme is hier nog niet zo ontwikkeld als een aantal andere Afrikaanse landen, waardoor je in alle rust kan genieten van al het natuurlijk schoon tijdens een vakantie naar Zimbabwe.

Groot Zimbabwe

Groot Zimbabwe is de ruïne van een oude stad in Zimbabwe. Het was ooit de hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte over het huidige Zimbabwe en Mozambique. De stad dateert tussen ca 400 en 1450 na Chr. Het is niet duidelijk welk volk er in Groot Zimbabwe heeft geleefd en waarom men de stad heeft verlaten is ook onbekend. Er wordt gedacht dat een koninkrijk ten noorden van de stad de handel overnam en dat het goud rond Groot Zimbabwe was uitgeput, waardoor de mensen verder trokken. De ruïnes worden onderverdeeld in drie sectoren waarvan de bekendste ‘The Great Enclosure’ is. Er wordt er van uitgegaan dat deze bedoeld was als woningcomplex voor de koning en zijn familie.

Groot Zimbabwe


Matobo Nationaal Park

In een prachtig gebied van granieten heuvels en valleien ligt het eerste nationale park van Zimbabwe, Matobo. Dit nationale park staat vooral bekend om zijn populatie neushoorns. Zowel witte als zwarte neushoorns zijn er hier te vinden. Bovenop een heuvel in Matobo vind je de laatste rustplaats van Cecil Rhodes, de kolonisator van Zimbabwe. Vanaf deze heuvel heb je een schitterend uitzicht over Matobo. Naast neushoorns vind je hier nog meer wilde dieren, nergens anders in de wereld vind je zoveel luipaarden op één plek.

Matobo nationaal park


Hwange Nationaal Park

Tijdens een vakantie Zimbabwe kom je in aanraking met het grootste wildreservaat van het land, namelijk: Hwange nationaal park. Het park is, in vergelijking met andere bekende parken in Afrika, vrij rustig. Vanwege het grote aantal dieren en de uitgestrekte vlaktes is het in Hwange makkelijk om wild te spotten. Er leven meer dan 100 verschillende diersoorten en de complete Big Five kan hier gezien worden. De olifantenpopulatie van Hwange nationaal Park is de grootste ter wereld en bestaat uit ongeveer 35.000 olifanten. Tijdens een gamedrive door dit park is de kans groot dat je veel wilde dieren gaat zien, voornamelijk rondom de waterbronnen.

Hwange nationaal park


Victoria watervallen

De Victoria watervallen zijn misschien wel de bekendste toeristische attractie van het land en een vakantie naar Zimbabwe is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan dit natuurlijke wereldwonder. De mistige wolken van dit schitterende natuurspektakel zijn al van kilometers afstand zichtbaar. Hier stort de Zambezi rivier ruim 100 meter naar beneden en vormt het de breedste watervallen van heel Afrika. De Victoria watervallen vormen een watergordijn van 1708 meter breed en per minuut stort er 500 miljoen liter water over de rotswand naar beneden.

Victoria watervallen


Matsudona nationaal park

Het nationale park Matsudona kan op verschillende manier worden bezichtigd, namelijk per jeep, per boot en te voet. Matsudona ligt voor een groot deel aan de oevers van het Karibameer. Onder begeleiding van een bewapende gids en spoorzoeker ga je onder andere te voet op zoek naar wilde dieren in Matsudona. Het nationale park is voornamelijk bekend vanwege de olifanten die vaak voor de helft ondergedompeld in het water staan. Langs de oevers van het Karibameer vind je veel buffels, olifanten, zebra's en antilopen. Matsudona beschikt ook over schitterende flora, zo vind je hier bijvoorbeeld de reusachtige Baobab bomen.

Bekijk onze reizen naar Zimbabwe per reissoort: 

Beste reistijd Zimbabwe

Zimbabwe is eigenlijk het gehele jaar te bezoeken. Over het algemeen zijn de maanden mei tot en met juli de beste om Zimbabwe reismaanden. Na de regentijd is het landschap groen gekleurd maar heb je geen last meer van de neerslag. De beste periode om wilde dieren te zien is echter van half juni tot oktober. Door de droogte is in deze periode het gras laag en zitten er weinig bladeren aan de bomen en struiken. Hierdoor heb je een grotere kans om wild te spotten. 

image
image
image

Vakantie Zimbabwe Reistips

Tijdens je vakantie Zimbabwe zijn er enkele dagen waarin je zelf kan bepalen wat je gaat doen. Je kan er voor kiezen om even bij te komen in de accommodatie of je gaat erop uit en ontdekt wat Zimbabwe allemaal nog meer te bieden heeft. Hieronder hebben we enkele reistips voor je uitgelicht.

Eastern Highlands

Aan de grens met Mozambique vind je de Eastern Highlands. Het is een prachtig gebied en vanaf onze accommodatie in de Vumba Mountains heb je een schitterend uitzicht over de vallei. In de omgeving van het hotel kan je een aantal korte wandelingen maken. Het wildlife in deze bergachtige omgeving bestaat uit interessante reptielen zoals: zeldzame slangensoorten, kameleons en grote hagedissen, een aantal zeldzame grote vlinders en groot wild zoals sabelantilopen, impala’s, bushbuck, samango apen en vele vogelsoorten. 

Eastern Highlands

         

Bulawayo 

In de op één na grootste stad na Harare, genieten we van een vrije dag voordat we onze reis door Zimbabwe voortzetten. Bulawayo is een multicultureel handelscentrum en de Britse koloniale periode is nog goed zichtbaar in de stad. In Bulawayo zijn meerdere musea te vinden waaronder het national history musuem waar je alles leert over de geschiedenis van Zimbabwe. Voor de treinliefhebbers onder ons vind je hier een openlucht spoorwegmuseum.

Siavonga 

Omdat de wegen in het noordoosten van Zimbabwe zeer slecht zijn, reizen we voor een deel door Zambia. Vlak voor de grens met Zimbabwe overnachten we in Siavonga. Dit kleine stadje is gelegen aan het Karibameer en een uitstapje naar dit meer raden we ook zeker aan. Voornamelijk de damwand is indrukwekkend om te zien. Bij het Karibameer heb je de mogelijkheid om een kano te huren om zo het meer vanaf het water te ontdekken. Vanuit Siavonga is het ook mogelijk om een traditioneel dorp te bezoeken om zo te zien hoe men op het Zambiaanse platteland leeft.

Karibadam


Harare

Een vakantie Zimbabwe is uiteraard niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad van het land, Harare. Aan alles merk je dat Harare een grote stad is met veel bedrijvigheid. Vanaf een heuvel buiten de stad, het Kopje, zijn de jaarringen van de Zimbabwaanse geschiedenis zichtbaar. Hier zie je de koloniale huizen in de buitenwijken en de monumenten die herinneren aan de onafhankelijkheidsoorlog. Bezoek in Harare ook zeker de Mbare-markt. Hier vind je onder andere Curio Market, een grote markt met traditionele Afrikaanse voorwerpen.

Naar boven