Vakantie Zweden | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Zweden

Een groot en belangrijk deel van de geschiedenis van Zweden wordt net zoals de andere Scandinavische landen gevormd door de Vikingen. Dit volk werd vaak als een woest en ruig volk beschouwd en het landschap van Zweden past perfect in dat beeld. Dat het landschap op sommige delen woest en ruig kan zijn betekent natuurlijk niet dat het niet mooi is. In tegendeel zelfs, het Zweedse landschap is één van de belangrijkste redenen voor veel toeristen om dit land te bezoeken.

Natuur en avontuur 

Wie op reis gaat naar Zweden kan er niet omheen; de natuur. De enorme bossen, gebieden met meren en verscheidenheid aan dieren zijn een genot voor de avonturier en natuurliefhebber. Er zijn tal van mogelijkheden om te voet, per mountainbike, kano of boot op onderzoek te gaan en te genieten van al het moois om je heen. 

Bevolking

Het land heeft een oppervlakte van 450.295 vierkante kilometer en nog geen 10 miljoen inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 21,6 per km² is Zweden het op vier na dunst bevolkte land in Europa (na Noorwegen, Finland, Kazachstan en IJsland). Met 82% vormen de Zweden de grootste bevolkingsgroep van het land. 

Zweden


Geschiedenis 

De meest bekende geschiedenis van Zweden begint in de Vikingtijd rond het jaar 800. De bewoners van het huidige Zweden trokken toen samen met de Denen en Noren naar het westen. In de vroege Vikingtijd waren de Zweden aanhangers van de Noorse mythologie. Tijdens de plundertochten komen ze in aanraking met het christendom en langzamerhand werd dit geloof ook in Zweden geïntroduceerd. Dit betekende uiteindelijk het einde van de Vikingtijd. De 11e en 12e eeuw staan in het teken van de éénwording van Zweden, er kan echter geen precieze datum hiervoor worden vastgesteld. Het is namelijk niet zeker welke koning over welk precieze gebied heerste. 

In 1397 vormde Zweden, samen met Noorwegen en Denemarken de Unie van Kalmar. Denemarken was hierbij het sterkste lid van de unie en probeerde de andere twee landen zijn wil op te leggen. Dit leidde al snel tot afscheiding van de unie waarbij Zweden in het begin van de 16e eeuw de unie verliet.

Na de Zweedse onafhankelijkheidsoorlog die hier gepaard mee ging begon het land aan de economische wederopbouw. Zweden was hier erg succesvol in en in de 17e en 18e eeuw is er sprake van een Gouden Eeuw in Zweden. Tijdens deze Gouden Eeuw veroverde Zweden grote delen van het Scandinavische gebied, deze gingen echter de volgende eeuw weer snel verloren. 

Na de Napoleontische oorlogen in 1815 werd Noorwegen aan Zweden overhandigd vanwege de bijdrage van Zweden aan de overwinning. Dit was echter van korte duur want in 1905 scheidde Noorwegen zich weer af. In de 19e en het begin van de 20e eeuw werd Zweden nog gezien als een arm land. Tijdens beide Wereldoorlogen bleef het land neutraal waardoor het sinds 1814 niet meer in oorlog is geweest. Door technische verbeteringen in transport kwam de economie van Zweden weer op gang. Sinds 1995 is Zweden lid van de Europese Unie.

Wist je dat… 

  • Zweden buiten de eurozone valt en het betaalmiddel de Zweedse kroon is? 
  • Zweden een aantal bijzondere natuurverschijnselen kent? Eén daarvan is de middernachtzon. In het noorden van Zweden schijnt de zon dan tijdens de zomermaanden de gehele dag. 
  • Het land twee volksliederen, het burgerlijke en het koninklijke heeft? 
  • De mensen die eeuwen geleden in grotten leefden verhitte steen overgoten met water om het warm te krijgen en zo de huidige sauna ‘ontwierpen’? 
  • Het land 96.000 meren kent? 
  • Het meest bekende Zweedse gerecht Smörgåsbord heet, bestaande uit warme en koude soorten vis, vlees en kaas?
  • Het Zweedse landschap Lapland maar een klein gedeelte is van een groter geheel? Lapland strekt zich ook uit over Finland, Rusland, Noorwegen en Zweden.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Zweden

Reisverhalen

Hoogtepunten Zweden

Östersund 

In en rond Östersund is een hoop te beleven. In de stad is het mogelijk om op een boot te stappen voor een prachtige tocht over het Storsjönmeer. Ook een bezoek aan het Jamtli museum ten noorden van Östersund en Moosegarden zijn een aanrader. Het openluchtmuseum bestaat uit de typische Zweedse huizen en dit geeft een prachtig beeld van hoe men eeuwen in het gebied heeft geleefd. In Moosegarden kan je dichtbij de elanden komen en leer je veel over deze dieren die in het wild de bossen bevolken. 

Watervallengebied Forsaleden 

Tijdens een wandeltocht in het gebied waar de Forsaån rivier stroomt zal je versteld staan van het natuurschoon. De rivier kent op een aantal plekken een behoorlijk hoogteverschil waardoor er veel watervallen en stroomversnellingen te zien zijn. In dit gebied zijn een paar indrukwekkende rotspartijen te vinden waar unieke korstmossen groeien en je rotstekeningen kan zien. Het gebied is al sinds de steentijd bewoond door de mens. Ook zijn er bijzondere dieren te spotten als elanden, bevers en steenmarters. 

Revsundmeer 

Het Revsundmeer behoort tot een van de grootste merengebieden van Zweden. De beste manier om deze omgeving te bekijken is door een tocht, bijvoorbeeld per kano, over het water te maken. Bewonder het prachtige landschap van oevers met naald- en berkenbossen. Het eiland Ammerön is een bijzondere plek om te bekijken, ver van de bewoonde wereld, omgeven door bossen. 

Stockholm 

Stockholm is een prachtige stad, gelegen aan het water en gebouwd in een archipel van eilanden. Bezoek in ieder geval Gamla Stan, de oude stad met haar middeleeuwse pleinen en straten, de kerken uit de renaissance en de kleurrijke koopmanshuizen waar je een kop koffie kunt drinken. 

Bij het Koninklijk paleis bekijk je de dagelijkse wisseling van de wacht. Bezoek ook een van de vele musea die de stad rijk is, waaronder het Vasa museum met een origineel zeventiende eeuw schip, het stadsmuseum Stockholm of het museum voor moderne kunsten.

Hoogtepunten Wandelvakantie

Een aantal hoogtepunten hebben we hieronder kort voor je uitgelicht. 

Kungsleden

Een groot deel van de wandelvakantie in het Zweedse Lapland verloopt over de Kungsleden, ook wel ‘Koningspad’ genoemd. Dit Koningspad is de bekendste wandelroute van Zweden. De gehele route is ongeveer 425 kilometer lang en loopt van Abisko naar Hemavan. Het pad kan in ongeveer een week worden afgelegd. Onderweg loop je door enkele nationale parken en langs de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise.

Kungsleden


Alesjaure 

In Zweden zijn er een aantal grote meren te vinden en Alesjaure is er daar één van. We overnachten hier in de gelijknamige hut aan dit uitgestrekte meer. De hut zelf is een belangrijke schakel voor veel wandelaars in dit gebied. Alesjaure ligt namelijk op een kruising van paden waaronder ook de bekende Kungsleden.

Kebnekaise

Met een hoogte van 2.106 meter is de Kebnekaise de hoogste berg van Zweden. Dit hoogste punt bestaat uit een gletsjer waardoor de hoogte varieert en gemiddeld genomen afneemt. De Kebnekaise is erg geliefd onder de Zweden en wordt vaak simpelweg ‘Keb’ genoemd. Tijdens een wandelvakantie door Zweden wandelen we langs de voet van de berg en overnachten we in het Kebnekaise Mountain Station. Het Kebnekaise Mountain Station wordt vaak als startpunt voor een beklimming van de berg zelf gebruikt.

Kebnekaise


Nikkaluokta 

In Nikkaluokta komt er een einde aan de tocht van de wandelvakantie. Nikkaluokta is een klein afgelegen Sami-dorp. De dichtstbijzijnde plaatst, Kiruna, bevindt zich ongeveer 60 kilometer verderop. In het dorp wonen ongeveer slechts 10 mensen. Ondanks het kleine aantal inwoners wordt het dorp wel redelijk vaak bezocht. Nikkaluokta is namelijk het begin- en eindpunt van vele wandelroutes. In het dorp zijn dan ook een aantal winkels voor wandelaars te vinden, zoals een proviand winkel, een restaurant en een winkel dergelijke wandel benodigdheden aangeschaft kunnen worden.

Bekijk onze reizen per reissoort naar Zweden:

Beste reistijd Zweden

Zweden ligt als centraal land in Scandinavië tussen Noorwegen en Finland in. Het land heeft een gematigd klimaat met behoorlijke temperatuurverschillen. Ondanks de noordelijke ligging kent het midden van Zweden geen extremen en is het er minder koud dan verwacht. Met een gemiddelde temperatuur tussen de 12 en 16 graden leent dit gebied zich ideaal voor een actieve week in de buitenlucht. Neerslag kan in alle jaargetijden vallen. Kenmerkend voor Zweden zijn de relatief hoge zomertemperaturen en de vrij milde winters in vergelijking met de naastgelegen landen. Zweden profiteert van het feit dat het land aan de lijzijde van de bergen in Noorwegen ligt. De bergen houden veel neerslag en depressies tegen. De beste tijd om midden Zweden te bezoeken is de lente en de herfst. Beide hebben zo hun eigen voordelen die het gebied bijzonder maken voor een bezoek. In de lente komt, na een lange winter het landschap snel tot leven. De sneeuw is gesmolten, de bladeren kleuren groen en bloemen schieten de grond uit. In de herfst kleuren de bladeren geel, rukken paddenstoelen op en zijn elanden luidruchtig en bronstig. De dagen worden korter maar de goudgele zonsondergangen op heldere dagen zijn spectaculair.

Seizoenen

Zweden bevindt zich op het noordelijk halfrond. De seizoenen zien er dus als volgt uit:

  • Lente     : 1 maart t/m 31 mei
  • Zomer   : 1 juni t/m 31 augustus
  • Herfst    : 1 september t/m 30 november
  • Winter   : 1 december t/m 28 februari

Stockholm

De hoofdstad van Zweden is Stockholm. Ongeveer een op de tien Zweden woont in de stad. Stockholm ligt op veertien verschillende eilanden die met bruggen met elkaar verbonden zijn, waardoor de stad soms ‘het Venetië van het noorden’ wordt genoemd. Het klimaat is erg aangenaam. Warme zomers, mooie lentes, een zachte herfst en milde winters. Doordat Stockholm aan de Oostzee ligt, profiteert de stad in de winter van het opwarmende effect van het zeewater. In de lente en zomer zorgt ditzelfde zeewater voor een iets lagere temperatuur. Stockholm heeft daarnaast minder te maken met wind en regen.

Reisadvies Wandelvakantie

De beste periode voor een wandelvakantie naar Zweden is in de maanden: maart, juni en eind augustus. Zowel in het noorden als in het zuiden van het land zijn de temperaturen dan redelijk aangenaam. Wel is er het gehele jaar door kans op neerslag en in deze maanden valt er gemiddeld iets meer dan de rest van het jaar. In Noord-Zweden is het in maart vaak nog wel rond het vriespunt. 

image
Linköping

Reistips Zweden 

Mountainbiken door de bossen

In de omgeving van Bräcke is het ideaal om de omgeving te verkennen per mountainbike. Begeef je tussen glooiende heuvels en uitgestrekte bossen. In de lentemaanden vind je allerlei bijzondere vogelsoorten die alleen in het noorden van Europa voorkomen. Elanden, lynxen en nertsen zijn het hele jaar door te spotten. Sluit je tocht af door een ontspannen saunabezoek of warm bad in de openlucht. 

Boottocht over Storsjönmeer 

Wie kiest voor een bezoek aan Östersund kan aan boord stappen van een boot, voor een prachtige tocht over het Storsjönmeer. Geniet van de mooie vergezichten en de indrukwekkende natuur rond het meer. 

Je mag in Zweden overal kamperen! 

Heb je het helemaal gehad met die kampeerplaatsen van 15 vierkante meter? Dan is juist voor jou Zweden het ideale vakantieland. Hier mag je namelijk overal kamperen! Iedereen, óók de toeristen, hebben hier het recht om van de prachtige Zweedse natuur te genieten en daarom is het toegestaan om je tentje op iedere willekeurige plek neer te zetten. Hetzelfde geldt overigens voor fietsen, wandelen, zwemmen en varen; dit mag je overal doen.

Zweten in de sauna 

Een bezoek aan de sauna is een heerlijke manier om bij te komen van een lange wandeling of kanotocht. De sauna is de Scandinavische manier van ontspannen waarover de oudste verhalen teruggaan tot tweeduizend jaar geleden. Om warm te blijven werden in het midden van een grot gloeiend hete stenen met water overgoten. De stoom verwarmde de grot: een sauna dus. Als je het aandurft neem je na een bezoek aan de sauna een duik in het koude water van het meer! 

Wandelvakantie Zweden reistips 

Het grootste gedeelte van de wandelvakantie door Zweden is georganiseerd en verloopt in groepsverband. Er zijn echter enkele momenten waarop je de keuze hebt om een deel van je dag zelf in te delen. Hieronder hebben we enkele reistips voor tijdens je wandelvakantie in Zweden op een rij gezet. 

Kiruna 

Tijdens de laatste dag van een wandelvakantie door het Zweedse Lapland heb je nog wat vrije tijd in de stad Kiruna voordat je met de transfer naar het vliegveld gaat. Bij Kiruna is de grootste ondergrondse ijzermijn ter wereld te vinden. De mijn zorgt voor veel werk en biedt de mogelijkheid om door toeristen bezocht worden. De mijn zorgt echter ook voor wat problemen. Doordat de mijn zich letterlijk onder Kiruna bevindt wordt het instortingsgevaar door het uithollen steeds groter. De Zweedse overheid heeft daarom besloten om Kiruna te verplaatsen. Enkele belangrijke gebouwen die een monumentale status hebben, zoals de houten kerk, zullen in zijn geheel verplaatst worden naar de nieuwe locatie. De rest van de stad wordt opnieuw gebouwd, 3 kilometer vanaf het huidige Kiruna. 

Boottocht richting Nikkaluokt

Bij de laatste dag van onze wandeltocht laat je de bergen achter je en wandel je het laatste gedeelte langs het Laddjujavri-meer. Hier heb je de mogelijkheid om een deel van de tocht per boot af te leggen. Zowel het stuk naar het meer toe en vanaf het meer naar Nikkaluokta moet er gewoon gewandeld worden. Let wel op: de boot moet ter plaatse worden betaald.

Naar boven