Resultaten worden geladen

Rondreis Lesotho

Het koninkrijk Lesotho

Nadat het land jaren verscheurd werd door stammenstrijd en koloniale overheersing stichtte koning Moshoeshoe de Eerste in 1822 het koninkrijk Basutholand. Dit markeerde echter nog niet het begin van vrede; het land vocht onder meer tegen de Boeren en de Nederlandse en Engelse kolonialisten. Lesotho bereikte in 1966 haar onafhankelijkheid na jarenlange Britse overheersing. Sindsdien wordt het land geregeerd door een koning. Vanaf eind jaren '90 is Lesotho een constitutionele monarchie. De koning heeft er - net als in Nederland- vooral een ceremoniële functie. Het land wordt vertegenwoordigd door een parlement van democratisch gekozen leiders. Lesotho is zodoende al jaren een stabiel land.

Het land van duizend bergen

Lesotho wordt ook wel het 'Kingom of the Sky' genoemd. En inderdaad, het land zal je zeker bijblijven door haar overweldigende berglandschappen. In het noorden liggen de hooglanden grenzend aan de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen, in het zuiden vind je laagvlaktes. Maar zelfs deze laagvlaktes liggen hoger dan waar ook ter wereld. 'Het dak van Afrika' is het hoogst gelegen land van de wereld: haar laagste punt ligt nog altijd hoger dan 1400 meter boven zeespiegel.
Door heel Lesotho zijn fossielen te vinden van dinosauriërs. Deze archeologische vondsten gaan terug in de geschiedenis tot 200 miljoen jaar. Ook vind je er overblijfselen van haar vroegste bewoners, de Koi San. De bushmen die heden ten dage nog in de Kalahari woestijn leven zijn hiervan rechtstreekse afstammelingen. Sommige van de archeologische vindplaatsen zijn opengesteld voor het publiek. Lesotho is dan ook een historisch zeer belangrijk land in het Afrikaanse continent.

Lesotho's motto: Vrede, Regen en Voorspoed

De lokale bevolking van Lesotho, de Basotho, hebben een zeer eigen cultuur die zeker verschilt van het omringende Zuid-Afrika. Het grootste deel van de bevolking leeft in dorpen in de bergen. Deze dorpen bestaan uit 'roundavels'; ronde huizen opgetrokken uit steen en riet. Soms zie je in de dorpen een vlag hangen bij één van de huizen. Dit betekent dat er iets wordt verkocht. Zo betekent een witte vlag dat je er sorghumbier kunt kopen, een gele vlag betekent dat er mais bier is en een groene vlag vertelt je dat je er groente kunt krijgen.
In Lesotho trekken Basotho jongens tijdens hun pubertijd 3 jaar lang als herder door de bergen. Gezeten op de typische Basotho-pony's en gehuld in de lokale wollen dekens die ze op hun schouder vastzetten met een enorme veiligheidsspeld, hoeden zij hun vee. Veel traditionele Basotho zijn te herkennen aan hun rieten, kegelvormige hoeden. Het lokale vervoer is er de Basotho-pony, samen met ezels het meest voorkomende 'voertuig' in het bergachtige landschap.
Het motto van Lesotho klinkt: Khotso, Pula, Nala: Vrede, Regen, Voorspoed.

Lesotho in één oogopslag

  • Adembenemend berglandschap in het dak van Afrika
  • Archeologische vindplaatsen
  • Zeer innemende lokale bevolking met vrolijke tradities
  • Reizen met Sawadee naar Lesotho zal je lang bijblijven!
Naar boven