Achtergrond van Vietnam

Vietnam bestond tot niet zo heel lang geleden uit een noordelijk en zuidelijk deel zoals nu in Korea nog steeds het geval is. In het jaar 1976 is het land verenigd en is het een socialistische volksrepubliek.

Religie 

De bevolking van Vietnam is een mengeling van verschillende geloofsovertuigingen. De overheid heeft godsdienstige praktijken afgeraden maar over het algemeen wordt het getolereerd. Een deel van de bevolking in Vietnam is zelfs katholiek en vooral de heilige maagd Maria wordt hier vereerd.

Eten en drinken 

Tijdens een rondreis door Vietnam kan je er niet omheen, de vele voor ons bijzondere gerechten die je overal tegen komt. Het land heeft een paar culinaire delicatessen en specialiteiten waarvan je misschien nog nooit van heb gehoord. Haaienvinnen soep is zo’n delicatesse, echter is de haai een bedreigde diersoort dus het is beter om dit gerecht over te slaan. De meesten Vietnamese gerechten kom je tegen in de restaurants, maar ook op straat zijn vele eetstalletjes te vinden waarbij je voor weinig geld een unieke maaltijd kan scoren.

Wist je dat? 

 • Vietnam de tweede grootste koffie exporteur is op Brazilië na? Na rijst is koffie het belangrijkste export product.
 • Dat je Ho Chi Minh overal tegenkomt? De oud leider staat op elk geld stuk, de stad Saigon is naar hem vernoemd en zijn overschot wordt bewaart in een groot Mausoleum. 
 • Bijna al je vragen hier met ja beantwoord worden? De lokale bevolking doet dit uit beleefdheid, het betekent echter niet dat ze je begrepen hebben.
Vietnam


Geschiedenis van Vietnam

Door de lange geschiedenis die Vietnam kent is de Vietnamese cultuur sterk beïnvloed door die van Zuid-China. De Vietnamese taal bevat ook veel leenwoorden uit het Chinees, hoewel de twee talen los van elkaar zijn. Boeddhisme blijft de grootste godsdienst in Vietnam net als in China.

Toch staat de Vietnamese cultuur los van de Chinese cultuur. De Franse kolonisatie heeft ook een blijvende impact op de Vietnamese samenleving, het stokbrood en koffie blijven populair onder de lokale bevolking.

De geschiedenis van Vietnam is een oorlog van kolonisatie en rebellen.

Bezet door China, op diverse momenten tijdens deze duizend jaar. Vietnam werd verwoest en gedeeld door burgeroorlogen en herhaaldelijk aangevallen door de Songs, Mongolen, Yuans, Chams, Mings, Nederlanders, Qings, Fransen en Amerikanen. Veel van de oorlogen werden gewonnen door Vietnam. Zowel de Chinese bezetting als de Franse kolonisatie hebben een blijvende impact achter gelaten op de Vietnamese cultuur.

Een economische wederopbouw van het land is moeilijk gebleken. Na de mislukkingen van de de staat begon duidelijk te worden dat het land een programma nodig had (van đời MOI renovatie). Het beleid is zeer succesvol gebleken en zorgde voor 10% groei per jaar. De economie is veel sterker dan die van Cambodja, Laos en andere naburige ontwikkelingslanden. Net als de meeste communistische landen over de hele wereld, is er een fijne balans waardoor buitenlandse investeerders willen investeren in de markt.


Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Vietnam

Over Vietnam

Halong Bay is nog steeds een van de meest indrukwekkende natuurlijke bezienswaardigheden in Zuidoost-Azië, de kalkstenen kart eilanden en de prachtige grotten. Dalat is in de Centrale Hooglanden, als je verder het de bergen in gaat vindt je prachtige,-waterval geregen hillscapes. Het gebied rond Buon Ma Thuot is een grote koffie regio. Hier kan je duidelijk zien dat Vietnam op één na grootste koffieproducent is. Boek nu een groepsreis Vietnam en laat je verrassen door het prachtige land

Het eten in Vietnam kan verbazingwekkend goed zijn. Leer de gerechten van de nationale keuken en word ondergedompeld in de sfeer van de lokale markt. In Hoi An en Ho Chi Minh heb je vele markten. 
Er zijn 15 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Vietnam Kort Rijstvelden en karstbergen
  • Tijdbesparende vlucht van Da Nang naar Ho Chi Minhstad
  • Een bijzondere excursie naar de Cu Chi-tunnels
  • Slapen in een Homestay in de Mekongdelta
  16 dagen
  vanaf € 1.348,- € 1.298,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Vietnam Hoogtepunten Zeg xin chào tegen Vietnam
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Vietnam te beleven
  • Twee tijdbesparende binnenlandse vluchten
  • Een bijzondere overnachting op een boot in Halong Bay
  18 dagen
  vanaf € 1.599,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Vietnam Rijke historie en indrukwekkende natuur
  • Perfecte afwisseling tussen steden, natuur en de hoogtepunten van Vietnam
  • 3-daags bezoek aan Sapa met mogelijkheid tot 2-daagse wandeltocht
  • Dagexcursie inclusief snorkelen in Phan Rang
  22 dagen
  vanaf € 1.648,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Indochina Hoogtepunten Pop-Up Het beste van Laos, Vietnam en Cambodja
  • Ontdek de mooiste hoogtepunten van Laos, Vietnam en Cambodja
  • Originele route door Indochina met perfecte afwisseling tussen steden en natuur
  • 2-daagse boottocht door het grandioze natuurgebied Halong Bay
  22 dagen
  vanaf € 2.298,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Vietnam In geuren en kleuren van zuid naar noord
  • Unieke driedaagse fietstocht door de Mekongdelta, op goede fietsen
  • Bezoek aan de weinig bezochte provincie van Ha Giang
  • Door het onbekendere deel van Halong Bay, Lan Ha Bay
  29 dagen
  vanaf € 1.998,- € 1.948,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Indochina Koloniale grandeur en natuurschoon
  • Originele en complete route door Indochina met perfecte afwisseling tussen steden en natuur
  • Tweedaagse boottocht over de Mekong naar de koningsstad Luang Prabang
  • Veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen

  Gegarandeerd vertrek op:
  07 jan - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  29 dagen
  vanaf € 2.698,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  07 jan - alle vertrekdata

 • Nieuwe reis
  17 dagen
  vanaf € 1.948,- inclusief CO2-compensatie

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • De Vietnamese keuken: spring rolls, vis en rijst!

  Azië, 14-08-17

  De meest gebalanceerde keuken van heel Azië? Die vind je ongetwijfeld in Vietnam. Zoet, zuur, pittig, verse kruiden en overheerlijke vissauzen; dát is wat je in dit Zuidoost-Aziatische land kunt ve...

  Lees verder
 • Singlereis naar Vietnam? Doen!

  Azië, 20-07-16

  Bij Sawadee kun je de meest prachtige singlereizen boeken, waaronder een reis naar Vietnam. De singlereizen van Sawadee zijn bedoeld voor alleenstaanden, bijvoorbeeld als je partner thuis blij...

  Lees verder
image

Groepsreis Vietnam hoogtepunten

Vietnam is qua oppervlakte net iets kleiner dan Italië. Driekwart van het land bestaat uit bergen en heuvels, waarvan de hoogste meer dan 3000 meter hoog is. In het zuiden van het land is de enorme, vruchtbare Mekong delta met zijn vele rivieren en kanalen te vinden. Het land heeft prachtige natuur gebieden maar ook een paar indrukwekkende steden. We hebben hieronder een paar hoogtepunten van dit mooie land voor je op een rijtje gezet.

Ho Chi Minhstad

De architectuur en levensstijl is een mengeling tussen de Amerikaanse en Chinese invloed, met vele moderne en historische gebouwen.

Hereniging Palace is zeker de moeite waard om te bezoeken, je ziet hier de overblijfselen van de oorlog. Naast het hereniging palace heb je ook het Ho Chi Minh Museum, Revolutionaire Museum en Vietnam History Museum. Hier kan je zelf de historie van Vietnam zien.

District 1 is een dynamische en bloeiende economie. Straten en boulevards zijn voorzien van hoge bomen. Het verschil tussen rijk en arm is hier duidelijk te zien, waar je mannen en vrouwen in pakken ziet lopen zijn er ook straat armen mensen die drankjes verkopen op straat.

Ho Chi Minh Stad wordt beschouwd als de beste plek in Vietnam voor entertainment. De drie belangrijkste attractieparken zijn Dam Sen, Suoi Tien en Dai Nam. Dit is een leuke afwisseling naasat de cultuur en traditie van het land.

De bars zijn tot laat open en variëren in stijl. Ho Chi Minh heeft vele theehuizen die live muziek hebben en internationale kunstenaars.

Ho Chi Minstad


Dalat

Dalat ziet eruit als een kruising tussen Vietnam en de Franse Alpen. Veel van de hotels en huizen werden gebouwd in een Franse stijl tijdens de Franse kolonisatie. Er zijn veel plaatsen in de franse  architectuur om te bezoeken, zoals Dalat Railway Station, ontworpen door de Franse architect Moncet en Reveron of Hang Nga pension, a.k.a 'Crazy house'.

Het klimaat in Dalat wordt vaak de 'eeuwige lente' genoemd vanwege de warme temperaturen gedurende de dag en koelen nachten, tot misschien wel 10oC. Vanwege de gunstige weersomstandigheden, Dalat heeft de bijnaam 'City of Flowers'. De sector is sterk ontwikkeld en beroemd om zijn typische bloemen: hortensia (Vietnamees:? C m tú c u) en gouden eeuwige (Vietnamees: Hoa b t t?).

Dalat heeft veel mooie bezienswaardigheden zoals Xuan Huong Lake - centrum van de stad, het meer of Sorrow (Lake der Zuchten) - 5 km ten noordoosten van de stad op Ho Xuan Huong Road, Valley of Love - Phu Dong Thien Vuong Street, Lang Biang Mountain, Prenn Falls - 10 km buiten de stad, Pongour Falls - een van de grootste en breedste watervallen in Vietnam, 30 km ten zuiden van de stad.

Hoi An

Hoi An is een goed voorbeeld van een Zuidoost-Aziatische haven die dateert uit de 15de tot eeuw. De gebouwen en haar stratenplan weerspiegelen de invloeden, zowel inheemse als buitenlandse, die zijn gecombineerd om dit unieke erfgoed te produceren. Hoi An heeft geen vliegveld en geen treinstation. De enige manier om er te komen is via de weg. De dichtbij gelegen plaats Da Nang heeft wel een vliegveld met dagelijkse vluchten van Hanoi, Ho Chi Minh City en andere grote Vietnamese steden.

Hoi An, Vietnam


Hanoi

Hanoi is zeer compact, en de meest interessante plekken zijn allemaal relatief dicht bij elkaar, waardoor je gemakkelijk te voet of op de fiets kan.

In Hanoi kan je een bezoek brengen aan Ho Chi Minh Mausoleum, een van Vietnam's meest vereerde plaatsen. Het mausoleum is alleen geopend in de ochtenden.

Dit imposante heiligdom werd gebouwd aan de rand van Ba Dinh Square, de plaats waar Ho Chi Minh geleverde de Verklaring van Onafhankelijkheid van de Republiek Vietnam tot een half miljoen van zijn landgenoten in 1945, na de overgave van de Japanners. De hoekige grijze granieten bouwwerk staat streng en alleen tegen de skyline. De straat en het plein zijn meestal zo verlaten, dat de hele scène is enorm statige, als een miniatuur versie van het Tiananmen-plein.

Vruchtbare Mekongdelta

De beroemde Mekong rivier begint in de bergen bij Tibet en stroomt helemaal door tot aan het zuiden van Vietnam. De Mekong delta is  het dichts bevolkte gebied van Vietnam, er wordt hier vooral veel rijst verbouwd en heeft de bijnaam ‘rijstschuur’ van Vietnam. Het gebied is een web van riviertjes, woonboten en drijvende markten, het leven speelt zich hier dan ook voornamelijk af op het water en de vele bootjes.

Halong Bay 

1969 kalkstenen eilanden zijn er in deze baai te vinden, elk eilandje heeft dichte begroeiing op de top, sommige van deze eilandjes zijn hol van binnen en hebben enorme grotten. Dit gebied is in 2012 uitgeroepen tot een van de nieuwe zeven wonderen van de wereld. Letterlijk betekent Ha Long daar waar de draak de zee in gaat, vanuit de lucht lijken de eilanden namelijk op stukken rug en staart van een draak. Deze baai werd ook als strategisch punt gebruikt in meerdere oorlogen. Zo is de Mongoolse vloot hier gezonken in 1228 en heeft de Amerikaanse marine hier zelfs meerdere zeemijnen gelegd, sommige hiervan vormen nog steeds een gevaar.

Halong Bay


Cu Chi tunnels

Dit immense netwerk van tunnels werd tijdens meerdere oorlogen in Vietnam succesvol gebruikt. Het meest bekend is de Vietnamoorlog waaraan de Amerikanen ook mee vochten. Het is slechts een onderdeel van het gehele tunnelcomplex dat onder het hele land loopt, tegenwoordig zijn delen ook geopend voor bezoekers, de tunnels zijn hier echter wel verbreed zodat toeristen zich makkelijker kunnen rond bewegen.

Ba Be nationaal park 

Misschien wel het mooiste nationale park van het land, het Ba Be nationaal park, wat letterlijk 3 meren betekent. Eigenlijk is dit een verwarrende naam omdat het meer waar het park bekend om is gewoon 1 onafgebroken stuk water is. Het meer is echter verdeeld in 3 delen en elk deel heeft een andere naam gekregen. Voor de vlinderliefhebbers onder ons, in dit park zijn maar liefst 354 soorten te vinden.

Ba Be nationaal parkBeste reistijd Vietnam

In het zuiden van Vietnam duurt het droge seizoen van december tot eind april of mei, en het regenseizoen van mei tot november. Overdag zijn de temperaturen zelden onder de 20 ° C, zo nu en dan kan het 40 ° C worden tijdens de warmste maanden (maart, april en mei).

Rond Nha Trang begint het natte seizoen in november en loopt het door tot en met december. Verder naar het noorden rond Hué en Da Nang duurt het regenseizoen wat langer, van september tot februari. De temperaturen bereiken het maximale rond juni tot augustus.

Noord-Vietnam is over het algemeen warm en zonnig van oktober tot december. De temperaturen stijgen in maart naar rond de 40 ° C, hoewel de gemiddelde temperaturen in Hanoi zweven rond de 30 ° C.

image

Groepsreis Vietnam reistips

Hieronder hebben we een paar reistips voor je op een rijtje gezet om je reis naar Vietnam nog spectaculairder te maken.

Mausoleum van Ho Chi Minh

De oud leider van Vietnam was een simpel man die eigenlijk helemaal niet zo veredeld wilde worden. Zo ook was het zijn wens om gecremeerd te worden, echter is deze wens niet ingewilligd en kan je nu zijn stoffelijke resten bezoeken in een mausoleum. Er zijn strikte regels omtrent een bezoek aan de laatste rust plaats van de oud leider, een bezoek is ook alleen mogelijk in de ochtend, dus wees er op tijd bij.

Mausoleum


Kookcursus Hoi an

Om te zorgen voor zo vers mogelijke ingrediënten begin je met een trip naar de markt. Vervolgens zal een chef je verschillende Vietnamese gerechten laten bereiden terwijl hij vertelt over de bijzonderheden van de Vietnamese keuken. De recepten mag je uiteraard mee naar huis nemen zodat je je familie en vrienden thuis kan verassen.

My Son

Sinds 1999 staat dit tempel complex op de UNESCO werelderfgoedlijst. De stad was in de dynastie van Champa een keizerlijke stad. Het is tegenwoordig een hindoe heiligdom met meer dan 79 religieuze gebouwen. Het complex is tussen de 4e en 13e eeuw steeds verder uitgebreid, de gebouwen die hier nu nog te vinden zijn gebouwd vanaf de 7e eeuw.

My Son


De tunnels van Vinh Moc 

Tijdens de Vietnamoorlog waren deze tunnels erg strategisch gelegen, namelijk bij het grens gebied tussen Noord en Zuid Vietnam. Tijdens deze oorlogen diende de tunnels als toevluchtsoord voor Vietnamese families. Onder de grond kunnen hier waterputten, keukens, kamers en medische ruimtes gevonden worden, in de 6 jaar dat de tunnels in gebruik waren zijn er zelfs 17 kinderen geboren. 

Sapa / trekking

Sapa is een prachtige plek met inspirerende landschappen en kleurrijke culturen. Sapa is bekend om zijn trekking en is van oudsher een adembenemende omgeving.

Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je €50 korting per persoon