Een rondreis door Malawi: Van Nyasa-land tot Maravi

Tijdens je rondreis door Malawi word je meegenomen langs de veelzijdige geschiedenis van dit land. De naam Malawi is afgeleid van het woord 'Maravi'. Dit betekent reflecterend licht en verwijst naar de prachtige zonsopgangen die het land rijk is dankzij het grote meer van Malawi.
David Livingstone, de beroemde ontdekkingsreiziger, kwam rond 1850 tijdens één van zijn vele reizen in Malawi aan. Het land heette toen nog Nyasa-land en werd geteisterd door grove slavenhandel door de Portugezen. Livingstone was hier geen voorstander van en bevocht de slavenhandel. Langzaam kwam een eind aan de Portugese overheersing, waarna de Engelsen de heerschappij in het land overnamen. David Livingstone was verantwoordelijk voor de eerste stoomschepen die het Nyasa meer - het huidige Malawi meer - overstaken. Heden ten dage zijn in Malawi nog vele overblijfselen en monumenten te vinden die verwijzen naar Livingstones erfenis.
De Engelse heerschappij werd na WO2 bevochten door vrijheidsstrijders en in 1958 werd Malawi onafhankelijk. Dr. Hastings Banda werd in 1963 de eerste Malawiaanse premier van het land en later ook president. Het Britse protectoraat Nyasaland heette vanaf 1964 officieel 'Malawi'. In 1993 vonden in Malawi voor het eerst vrije verkiezingen plaats en de bevolking koos voor een meerpartijen democratie.

Rondreis Malawi: Meervallen en rotstekeningen; de natuur van Malawi

Niet alleen biedt een rondreis door Malawi een verscheidenheid in culturen, ook heeft de natuur werkelijk alles in huis.Malawi ligt omsloten door Mozambique, Tanzania en Zambia. Het land ligt in de Rift Vallei. Deze Rift Vallei, ook wel de Grote Afrikaanse Slenk genoemd, is één van de meest indrukwekkende geologische verschijnselen ter wereld. Het is een 6500 km lange scheur dwars door Afrika. Door deze scheur ontstonden diepe meren en hoge vulkanen. Sommige vulkanen waren ooit hoger dan de Mt. Everest. Er heerst hier een tropisch klimaat, maar door de hoogteverschillen kan het ook fris zijn. Malawi kent een droog en een nat seizoen. Het regenseizoen loopt van december tot maart. Steeds vaker laten de regens echter op zich wachten tot januari.
Het meest in het oog springende natuurverschijnsel van Malawi is het meer van Malawi. Dit meer, dat de grens vormt tussen Malawi en Mozambique, is het op drie na grootste meer van Afrika. Ze beslaat 20% van de hele oppervlakte van het land. Langs het meer is de grootste bron van inkomsten dan ook de visserij. Veel vissers verkopen de meervallen langs de oevers van het meer. Een ander opvallend fenomeen bij het meer van Malawi zijn de zogenaamde lake flies. Deze insecten razen in enorme zwermen over het meer heen en worden op lokale markten als gefrituurde delicatesse verkocht!
Het meer van Malawi staat genoteerd op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Maar ook de Chongoni rock art area in centraal-Malawi staat genoteerd; hier zijn de meeste én oudste rotstekeningen van Afrika bewaard.

Rondreis Malawi: Afrika's warme hart

Een rondreis door Malawi is pas compleet als je kennis hebt gemaakt met de plaatselijke bevolking van het land. Malawi wordt het warme hart van Afrika genoemd vanwege haar warme bevolking. Velen wonen tradtioneel samen met hun 'extended family' in hutten. Het land is voor Afrikaanse begrippen dichtbevolkt. Malawi is driemaal zo groot als Nederland en er wonen ongeveer 4 miljoen mensen. Malawi is één van de armere landen van het Afrikaanse continent. Het is daarmee samenhangend ook nog zeer traditioneel. 85% van de bevolking leeft buiten de steden in tradtionele dorpen.
De hoofdstad is Lilongwe, centraal gelegen in het land, maar de zakelijke en economische hoofdstad van het land is Blantyre in het zuiden. De Malawiaanse bevolking stamt af van de Bantoe - één van de oudste afstammelingen van Afrika's oorspronkelijke bevolking. Eén van de grootste bevolkingsgroepen zijn de huidige voornamelijk christelijke Chewa. Hun taal Chichewa is naast het Engels dan ook de meest gesproken taal en heeft nauwe banden met het Swahili dat veel in de buurlanden Tanzania en Kenia wordt gesproken. In het zuiden bij het meer van Malawi vind je voornamelijk Yao-bevolking'; zij zijn voornamelijk moslim.

Malawi in één oogopslag

-prachtige zonsondergangen in het meer van Malawi
-contact met de vriendelijke bevolking van het warme hart van Afrika
-typisch Afrikaanse safari's
-de oudste bewaarde rotstekeningen van Afrika

Er zijn 2 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Zambia, Malawi en Tanzania Het warme hart van Afrika
  • Alle entreegelden voor de nationale parken inclusief in de reissom
  • Unieke reis met bijzondere wildparken: Ruaha, Selous en South Luangwa
  • Bezoek fair trade theeplantage in het zuiden van Tanzania

  Gegarandeerd vertrek op:
  05 sep - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  24 dagen
  vanaf € 3.699,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  05 sep - alle vertrekdata

 • Avontuur-Plus
  19 dagen
  vanaf € 1.265,- excl. vlucht en Kitty
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Jouw volgende reis: Malawi!

  Afrika, 12-05-17

  Nog aan het twijfelen waar de volgende grote rondreis naartoe gaat? Verdiep je dan eens in het aan Zambia, Tanzania en Mozambique grenzende Malawi. Van de mooiste stranden en grote natuur- en wildp...

  Lees verder
image
Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!