Resultaten worden geladen

Rondreis Honduras

Het land van vulkanen 

Het landschap van Honduras wordt gekenmerkt door de grote hoeveelheid vulkanen die je tijdens je rondreis zeker tegen zult komen. Diepe valleien en brede, hoge plateaus geven het landschap vorm. De kustregio wordt gekenmerkt door mangrovebossen en palmbomen. De hoogste berg in Honduras is Cerro las Minas (2849 meter). In de natuur van Honduras leven beren, wolven, coyotes, poema's, lynxen, maar ook veel reptielen en een grote variatie aan vogelsoorten.

Maak kennis met de bevolking van Honduras

Een rondreis is niet compleet zonder kennis te maken met de lokale bewoners. Ladino's zijn afstammelingen van de Spanjaarden. Door de vermenging van Spanjaarden en indiaanse bevolkingsgroepen wonen er maar weinig 'pure' Spanjaarden in Honduras. De indianen wonen voornamelijk in La Mosquitia. De grootste groep is de Miskito indianen. Zij wonen in kleine houten huisjes op palen, aan de kust. In La Mosquitia wonen ook de Pechindianen. De Lenca's was oorspronkelijk de grootste indianengroep in Honduras. Zij zijn grotendeels opgegaan in de Ladino's net als de Maya's. In de omgeving van Copán zijn nog enkele afstammelingen van Maya's te vinden, die tegenwoordig Chortí indianen worden genoemd. Andere indianengroepen zijn de Payas en de van oorsprong nomadische Hicaques.

Het is niet duidelijk hoeveel inwoners Honduras precies kent. Dit komt doordat veel mensen niet staan ingeschreven in het bevolkingsregister. Vooral in arme gezinnen komt het vaak voor dat kinderen niet worden ingeschreven. Vroeger waren veel mensen bang voor de regering en kozen er daarom voor onvindbaar te blijven door zich niet in te schrijven. Daarnaast hoeft men zo geen belasting te betalen.

De Garífunas wonen langs de noordkust van Honduras. Zij stammen af van Afrikaanse slaven die naar Amerika werden verscheept, maar door schipbreuk in Honduras belanden. De Garífunas spreken een mengsel van Afrikaanse talen, Spaans en Engels. Garífunas wonen traditioneel in hutten van palmbladeren op het strand en leven van visvangst. Langzamerhand vestigen Garífunas zich ook in de steden, vooral in San Pedro Sula en La Ceiba. Dan zijn er nog de Eilanders. Op Utila, Roatán en Guanaja wonen nakomelingen van de Engelsen, die zich daar gevestigd hebben toen de eilanden in Engels bezit waren.

Wat is er te zien in Honduras:

  • De grootste trekpleister van Honduras zijn de Ruinas de Copán. Dit zijn de duizenden jaren oude ruïnes van een van de belangrijkste steden van de Maya's.
  • De Pulhapanzák-watervallen met als hoogtepunt de grootste waterval waar de rivier Rio Lindo meer dan 100 meter omlaag valt.
  • Het Meer van Yojoa is het grootste natuurlijke meer van Honduras.
  • De Grotten van Taulabé liggen op ongeveer 40 minuten van Siguatepeque. De eerste vierhonderd meter kun je makkelijk bereiken via gemaakte trappen en aangebrachte lichten. Daarna wordt het wat lastiger en het einde van de grotten is zelfs nog nooit bereikt.

Duik- en Snorkelparadijs

De Baai eilanden aan de noordkust van Honduras zijn beroemd om het koraal dat overal voor de kust groeit en maken het land een populaire rondreis bestemming. Dicht bij de kust niet al te diep onder water zijn er al fraaie stukken van het koraal en bijzondere vissen te zien.

Wist je dat...

  • De mensen in Honduras 2 achternamen hebben? De eerste achternaam is die van de vader en de tweede achternaam is die van de moeder.
  • Kinderen in Honduras spelen met schorpioenen? Voor ze gaan spelen trekken ze eerst de gevaarlijke angel uit het beest.
  • Honduras in de jaren '20 en '30 de grootste bananenexporteur ter wereld was?
Naar boven