Familiereis door de roerige geschiedenis van Vietnam

Tijdens je familiereis zul je ontdekken dat Vietnam een lange en roerige geschiedenis kent. Westerlingen hebben Vietnam ingedeeld in de historische gebieden Tonkin, Annam en Cochin China. In het noorden van deze gebieden was een Vietnamese Staat gevestigd die afwisselend onder de controle van de Chinezen stond en onafhankelijk was. Het zuiden stond onder invloed van diverse rijken. In 1535 bereikten Portugese handelaren Vietnam en stichten een handelspost Faifo.
Vanaf de negentiende eeuw kwam het gebied onder invloed van de Fransen en in 1887 werd de Unie van Indochina gevormd. Na het vertrek van de Franse troepen werd Vietnam in 1954 verdeeld in Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. Van 1957-1975 vond de beruchte Vietnam-oorlog plaats. Deze kwam voort uit de poging om communistische Vietcong-guerrilla's uit het noorden te verslaan. De door de VS gesteunde overheid van Zuid-Vietnam kwam ten val in 1975, waarop het land in 1976 werd herenigd en het land communistisch werd.

Hanoi Vietnam

Vietnam probeerde in de jaren erna de banden met de Verenigde Staten weer aan te halen, maar de Amerikaanse regering verbood dit. Het werd Vietnam tot 1993 zelfs onmogelijk gemaakt om geld te lenen van de Wereldbank. Het land kreeg slechts steun van de Sovjet-Unie. Hoewel het land tegenwoordig economische vrijheden kent, blijft de communistische partij de politiek strak in handen houden. De situatie in Vietnam is wat dat betreft vergelijkbaar met die in China maar zeer geschikt voor een vietnam rondreis.

Bevolking en cultuur

Vietnam telt bijna 85 miljoen inwoners. De meeste van deze mensen wonen in de noordelijke en zuidelijke delta en langs de kust. Dit betekent dat 90% van de bevolking in ongeveer 1/3 van het land woont. De overige 10% woont in de berggebieden in het westen en het noorden.

Tijdens je familiereis door Vietnam zul je merken dat de cultuur van de bevolking sterk is beïnvloed door de Chinese. Dit is ook te merken in de keuken, vooral in het noorden van het land. Daar zijn de maaltijden over het algemeen eenvoudiger, omdat het noorden traditioneel armer is dan het zuiden. In het centrale deel vind je de meest traditionele Vietnamese keuken. Je kunt er genieten van uitbundige, kleurrijke en behoorlijk gepeperde gerechten. Men gebruikt veel sojasaus, vissaus en hoisin-saus.

Locals Vietnam

Langs de Rode Rivier en Mekongdelta

Een familiereis door Vietnam betekent reizen door een land dat wel 8 keer zo groot is als Nederland. Het grootste deel van het land, ongeveer 75%, bestaat landschappelijk gezien uit bergen en heuvels. In het bergachtige noorden ligt de grote, dichtbevolkte delta van de Song Hong, de Rode Rivier. De rivier is meer dan 1200 kilometer lang en ontspringt in de Chinese provincie Yunnan. Ze stroomt naar de Golf van Tonkin in het zuidoosten.

Zuid-Vietnam is heuvelachtig, met als kern de Mekongdelta met een oppervlakte van 40.000 km2. De enorme Mekong rivier stroomt via een aantal landen uiteindelijk 222 kilometer door Vietnam en mondt dan uit in de Zuid-Chinese Zee. De Mekongdelta wordt gekenmerkt door eindeloze rijstvelden, door het vruchtbare slib dat er voortdurend wordt afgezet.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Vietnam

Familiereis Vietnam

Vietnam leent zich uitstekend voor een familiereis. Het is een prachtig land met bergachtige landschappen, rijstvelden, en uitgestrekte Mekongdelta. De natuurlijke schoonheid van Sam Mountain en Halong Bay is gekenmerkt door de heilige tempels, pagodes, de rijstvelden en stranden. 

Vietnam kent een prachtige kustlijn, waar de hoogland gebieden bewoond worden door kleurrijke bergstammen. Het is een bijzonder mooi land wat wordt versterkt door de lokale bevolking. Dit zijn hardwerkende, toekomstgerichte, gastvrij mensen met gevoel voor humor. 

Vietnam is een land van contrasten met zijn groene rijstvelden, indrukwekkende bergen, ongerepte kustlijn en de Rode Rivier delta's. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de raadselachtige kalksteenkarsts in Halong Bay, bruisende Hanoi en Ho Chi Minh City, laidback Hue en ook Hoi An.

Er zijn 4 familiereizen naar Vietnam die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • De Vietnamese keuken: spring rolls, vis en rijst!

  Azië, 14-08-17

  De meest gebalanceerde keuken van heel Azië? Die vind je ongetwijfeld in Vietnam. Zoet, zuur, pittig, verse kruiden en overheerlijke vissauzen; dát is wat je in dit Zuidoost-Aziatische land kunt ve...

  Lees verder
 • Singlereis naar Vietnam? Doen!

  Azië, 20-07-16

  Bij Sawadee kun je de meest prachtige singlereizen boeken, waaronder een reis naar Vietnam. De singlereizen van Sawadee zijn bedoeld voor alleenstaanden, bijvoorbeeld als je partner thuis blij...

  Lees verder
image

Familiereis Vietnam vol hoogtepunten

Vietnam kent meerdere toeristische hoogtepunten die je tijdens je familiereis gezien moet hebben, waaronder een aantal prachtige steden. Denk aan Hanoi, Saigon, Hué en Hoi An. Daarnaast zijn er nog vele andere bezienswaardigheden, zoals de baai van Along, de overblijfselen van de Cham, maar ook de indrukwekkende monumenten van de Vietnamoorlog. 

Fruit markt Vietnam


In de stad Hanoi is de Franse koloniale sfeer goed behouden gebleven. Je vindt er brede boulevards en koloniale huizen. Het is een vrij rustige stad, met meerdere parken en meren waar je heerlijk kunt relaxen. Dit in tegenstelling tot Ho Chi Minhstad (het vroegere Saigon), dat een stuk drukker is. Het centrum wordt 'District 1' genoemd. Het hart wordt gevormd door Dong Khoi Street, die loopt van de kathedraal naar de kade langs de Saigon Rivier. Je vindt er diverse hotels, winkels en restaurants. Bovendien staan er een aantal mooie koloniale gebouwen, zoals de Opera, het Hotel de Ville en beroemde hotels als het Rex en het Continental.

Hoogtepunten Vietnam


De stad Hué, die we tijdens onze reizen ook aandoen, ligt langs de Huong Giang, ook wel 'Parfumrivier' genoemd. De citadel en het oude stadsdeel liggen aan de noordkant, nieuwere wijken liggen ten zuiden van de rivier. De citadel was de zetel van het keizerlijke bestuur over Vietnam, vanaf de hereniging van het land in 1802. Het is een uitgestrekt complex van paleizen, tempels en musea. Ten zuiden van Hué liggen de Keizerlijke Graven. Het zijn mooie voorbeelden van boeddhistische bouwkunst.

Beste reistijd Vietnam

In het zuiden van Vietnam duurt het droge seizoen van december tot eind april of mei, en het regenseizoen van mei tot november. Overdag zijn de temperaturen zelden onder de 20 ° C, zo nu en dan kan het 40 ° C worden tijdens de warmste maanden (maart, april en mei).

Rond Nha Trang begint het natte seizoen in november en loopt het door tot en met december. Verder naar het noorden rond Hué en Da Nang duurt het regenseizoen wat langer, van september tot februari. De temperaturen bereiken het maximale rond juni tot augustus.

Noord-Vietnam is over het algemeen warm en zonnig van oktober tot december. De temperaturen stijgen in maart naar rond de 40 ° C, hoewel de gemiddelde temperaturen in Hanoi zweven rond de 30 ° C.

image

Hanoi 

Hanoi is een unieke stad met persoonlijke eigenschappen. Het is waar je duizend jaar oude pagodes, koloniale Franse stijl gebouwen en moderne wolkenkrabbers ziet aan dezelfde straat. In deze stad van meer dan duizend jaar oud vind je veel historie, van de One Pilaren Pagoda tot de Tempel van de Literatuur en National University. De moderne gebouwen met winkels, eetgelegenheden en complexen zijn overal te zien in de stad. 

Bai Tu Long Bay en Cat Ba Island

Bai Tu Long Bay is een van de mooiste aanzichten van Vietnam. Het beschikt over een national park genaamd Bai Tu Long National Park, dat is het leefgebied van honderden planten en dieren. In deze omgeving wonen ongeveer 30.000 mensen. De meeste van hen leven door te vissen bij de eilanden Van Don, Quan Lan, Ban Sen en Ngoc Vung. In het zuidwesten van Bai Tu Long Bay ligt Cat Ba archipel wat behoort tot Hai Phong City. Deze plek heeft veel groene en kalksteen eilanden. Het belangrijkste eiland van Cat Ba Island is ook het grootste eiland in de Golf van Tonkin. Met een oppervlakte van 354 vierkante kilometer is het eiland een uitstekende badplaats. 

cat Ba Island

Danang / My Khe strand 

Uitgeroepen tot de beste stad om te wonen in Vietnam is Da Nang, het is een combinatie van moderniteit en rust. Vernieuwde infrastructuur, modernistische gebouwen, surrealistische bruggen, schoon boulevards en vriendelijke mensen kenmerken de stad. Da Nang wordt beschouwd als een aantrekkelijke bestemming door Vietnamese gezinnen en toeristen. Dit komt mede door de witte stranden en tropische bossen op het Son Tra schiereiland. Da Nang staat het meest bekend om zijn stranden. My Khe is het allermooiste strand uit de omgeving, kristal water, wit zand. 

Hoi An

Hoi An is een oude stad, gelegen in de provincie Quang Nam. Hoi An was vroeger een van de drukste havens in Azië, dit was in de 17e en 18e eeuw. Hoi An verloor zijn positie als de belangrijkste haven van Centraal-Vietnam naar Da Nang. Sindsdien wordt het gezien als een rustige oude stad. Zo zijn de meeste van de culturele delen van de stad intact gebleven.

Cuc Phuong National Park

Ongeveer 120 km ten zuidwesten van Hanoi ligt het eerste Nationaal Park van Vietnam, Cuc Phuong. Het park heeft een oppervlakte van 222 vierkante kilometer en bied een thuisbasis aan meer dan 2.000 soorten bomen en een aantal zeldzame wilde dieren zoals de Luipaard, witromplangoer en Owston's Civet.

Cuc Phuong National park

Ho Chi Minh Stad

Ook bekend als Saigon, Ho Chi Minh City is de grootste stad van Vietnam en is zeker de moeite waard om te verkennen. Net als de meeste steden in Vietnam zal je voldaan worden van het gebrul van motoren door de koloniale straten. Ben Thanh markt is een must-see en je kan hier geweldig eten, daarnaast hangt er een fijne sfeer.

Halong Bay

Er zijn meer dan 3000 eilanden in de wateren van Halong Bay, een van de populairste toeristische bestemmingen van het land. Op Cat Ba Island kan je een geweldige wandeling maken of de grotten bezoeken.

Uitzicht Halong Bay

Naar boven