De achtergrond van Mongolië

Cultuur

Mongolië heeft een bijzondere cultuur die wordt gekenmerkt door de nomadische leefstijl en de vele tradities die nog altijd worden nagestreefd. Zo leven de nomadenfamilies nog in traditionele Gers, tenten die vanuit Mongools-Boeddhistische filosofie worden ingericht, en bereiden ze nog altijd alcoholische drank uit paardenmelk. De Mongoolse bevolking is erg vriendelijk, maar tegelijk ook erg direct. Als je tijdens een groepsreis een nomadenfamilie ontmoet zullen ze je vriendelijk begroeten en je graag een blik in hun leven gunnen.  

Geschiedenis

Tot eind 1911 was Mongolië nog een regio van China. De Mongoolse bevolking verklaarde zich aan het eind van dit jaar onafhankelijk, maar in eerste instantie ging China hier niet mee akkoord. Pas op het moment dat Mongolië onder bescherming van Rusland kwam te staan erkende China het nieuwe land. Hierna viel het land in de jaren ’20 nog kort in handen van de Russiche baron Roman von Ungern-Sternberg, die bekend stond als de dolle baron. Met behulp van het Russische Rode Leger werd de bezetting ongedaan gemaakt, waarna de Volksrepubliek Mongolië werd uitgeroepen.

Het land werd in 1924 een communistische staat, waarin het Boeddhisme werd verboden. Een groot deel van de bevolking was boeddhistisch en kon hierdoor niet vrij hun geloof volgen. Vanaf de jaren ’70 begon het communisme aan terrein te verliezen en kon de oorspronkelijke Mongoolse cultuur weer nageleefd worden. Vanaf 1990 ontwikkelde Mongolië zich weer als een democratie en in 1991 is het verbod op Boeddhisme opgeheven, waardoor de Mongoolse bevolking eindelijk weer hun geloof kon volgen.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Mongolië
Er zijn 3 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis met Dragoman door Mongolië op overland-avontuur van Ulaanbaatar naar Ulaanbaatar
  • Op overland-avontuur in een internationale groep
  • Van de gebaande paden
  • Bezoek het Gandan-klooster van Ulaanbaatar en het Nationaal Museum transport
  Avontuur-Plus
  21 dagen
  vanaf € 1.915,- excl. vlucht en Kitty
 • Groepsrondreis Mongolië Reizen door het land van de blauwe luchten
  • Maar liefst 22 dagen in Mongolië!
  • Meerdaagse wandeltochten door groene valleien, zandheuvels en steppes
  • Unieke route in Mongolië met goede afwisseling tussen natuur en cultuur

  Gegarandeerd vertrek op:
  22 jun , 10 jul , 17 jul - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  23 dagen
  vanaf € 2.699,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Trans-Siberië Expres De meest iconische treinreis ter wereld
  • Reis mee op de meest iconische treinreis ter wereld
  • Uitgebreid bezoek met meerdere overnachtingen in Mongolië
  • Een indrukwekkende tour door donkere Sovjet-tijden bij de voormalige Goelag Perm 36

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 sep - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  21 dagen
  vanaf € 3.098,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  01 sep - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Mongolië

Het land van de Blauwe Hemel zal je versteld doen staan van de unieke en bijzondere Mongoolse cultuur. De bevolking bestaat voor een groot deel uit nomaden die wonen in traditionele gers en leven van veeteelt. Ook de natuur heeft veel te bieden. Zo vind je hier de prachtige Gobi woestijn, uitgestrekte graslanden en vulkanische vlaktes. Een bezoek aan Mongolië is zeker de moeite waard!

Een rondreis door het Mongolië van nu

Deze rondreis leidt je langs alle ontwikkelingen die Mongolië in lange tijd heeft doorgemaakt. Mongolië is natuurlijk vooral bekend van Genghis Khan. Hij is de grondlegger van het huidige Mongolië, dat inmiddels al ruim 800 jaar bestaat..
In de 18e en 19e eeuw was Mongolië een van de gewesten van China en in de 20e eeuw kwam het land onder invloed van de Sovjet Unie. In 1924 werd de Volksrepubliek Mongolië opgericht, een communistische eenpartijstaat. In de eerste jaren was er regelmatig politieke onrust. In 1989 waren er studentenprotesten die hebben geleid tot de val van het communistische bewind en vanaf 1990 is Mongolië een democratie naar westers model met een vrije markteconomie. Het is inmiddels onafhankelijk van Rusland en heeft voorkomen dat het binnen de invloedsfeer van China terechtkwam. De welvaart is gegroeid en het land is tegenwoordig hard op weg een volwassen democratie te worden.

De 'Khongoryn Els' en de 'Gobi-woestijn'

Tijdens onze rondreis door Mongolië trekken we door een immense woestijn, die bestaat uit woestijnplantjes en ook een rij zandduinen heeft, de 'Khongoryn Els.
Het land is een van meest hooggelegen landen van de wereld. Het ligt gemiddeld 1580 meter boven de zeespiegel en bestaat voor het grootste deel uit hoogvlakte. In het noorden en westen vind je veel bergen. Het zuiden bestaat uit de Gobi-woestijn, die doorloopt in China.
De nationale economie in Mongolië is met name gebaseerd op landbouw, veeteelt en mijnbouw. Het grootste deel van de Mongoolse bevolking leeft van veeteelt. Iets meer dan de helft van het land is bedekt met gras, waar men kuddes geiten, schapen en yaks laat grazen. Aan de randen van het land kun je af en toe kuddes met rendieren vinden.

Dalai Lama verering

Sinds het land een democratie is, is het beoefenen van religie weer toegestaan en werden er weer enkele kloosters ingericht. Het grootste deel van de bevolking (96%) hangt het Tibetaans Boeddhistisch Lamaisme aan. De verering van de Dalai Lama is bijzonder groot. Zijn portret komt veel voor in de inrichting van de gers, echte nomadententen die er nog exact hetzelfde uitzien als honderden jaren geleden. Naast de verering van de Dalai Lama zijn er in Mongolië ook aanhangers van de Islam, het Sjamanisme en het Christendom.
Bijna alle inwoners van Mongolië zijn van origineel Mongoolse afkomst. 85% behoort tot de Khalkha. De taal van deze laatste groep komt vooral voor in het centrum en het zuiden van het land. Het geldt bovendien als dé taal die op scholen onderwezen wordt. In het noorden spreekt men Buryat; in het westen en noordwesten maakt men gebruik van allerlei typisch Mongoolse dialecten.

Reisverhalen

 • ​Ruig en uitgestrekt Mongolië

  Azië, 04-08-16

  Iris Piers en Leslie Dopper hebben hun banen opgezegd en hun tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijven ze hun mooiste ervaringen op.Per jeep rijden we over eindeloze zan...

  Lees verder
 • 27 dagen door Mongolië

  Azië, 12-06-13

  Eindeloze vlaktes, geurige bloemen, de Trans Mongolië Express: zomaar een paar van de ingrediënten van Mongolië. Vier reizigers bezochten afgelopen zomer dit land in opkomst. Al hun zintuigen ...

  Lees verder
image

Hoogtepunten rondreis Mongolië

Ulaan Baatar

De hoofdstad van Mongolië is een stad vol verbazingwekkende contrasten. Van zakenmannen die strak in pak naast nomaden lopen, tot moderne hoogbouw naast oude kloosters waar dagelijks bijzondere ceremonies plaatsvinden. Het is daarnaast ook de koudste hoofdstad ter wereld, waar het in de winter tot wel -40°C kan worden, terwijl het in de zomer 35°C kan worden. In de stad vind je onder andere theaters, musea en markten waar je meer te weten komt over de cultuur van dit bijzondere land.

Khustain Nuruu Nationaal Park

Het Khustain Nuruu nationale park staat bekend om de Przewalskipaarden, een van de weinige echt wilde paarden in de wereld. Deze paarden zijn met behulp van onder andere Nederland in dit gebied uitgezet. Daarnaast biedt het nationale park onderdak aan nog vele andere diersoorten die je hier kan spotten. Geniet van de prachtige flora en fauna en ontdek het leven van de Mongoolse nomaden.

Khogno Khan

Rondom de heilige bergketen Khogno Khan vind je een unieke combinatie van woestijn, berg- en steppelandschap. Door het gevarieerde landschap vind je hier verschillende dieren en planten die normaal gesproken niet bij elkaar zouden leven. Het gebied leent zich uitstekend voor wandeltochten door de bergen en bossen of een rit op de rug van een kameel door de woestijn.

Gurvanbula

In de regio Gurvanbulag kan je op traditionele wijze overnachten bij nomadenfamilies en het leven van de Mongoolse nomaden ontdekken. Neem een kijkje in de Mongoolse keuken, maak een mooie tocht te paard door het uitgestrekte grasland en overnacht in een traditionele ger. Na een bezoek aan Gurvanbulag zal je het leven van de nomaden veel beter begrijpen.


Khongoryn Els

De hoogste en meest spectaculaire zandduinen van Mongolië vind je in het gebied genaamd Khongoryn Els. Deze duinen worden ook wel de Singing Sanddunes genoemd vanwege het ruisende geluid van zandkorrels die door de wind verplaatst worden. De duinen zijn tot wel 300 meter hoog, 12 kilometer breed en 100 kilometer lang. Het beklimmen van de hoogste duin kost je ongeveer 45 minuten, maar het spectaculaire uitzicht is de inspanning waard.

Beste reistijd, rondreis Mongolië

Omdat Mongolië volledig is ingesloten door land zijn de seizoensverschillen erg sterk. Hierdoor is het in de zomer vaak droog en kan de temperatuur in de woestijn oplopen tot wel 40°C terwijl het in de winter juist erg koud wordt. Ondanks de hoge temperatuur is het erg goed uit te houden door de lage luchtvochtigheid in de regio. In Ulaanbaatar is het in de zomer tussen 20°C en 25°C.

De beste reistijd voor Mongolië is in de maanden juni tot en met september. In de overige maanden is het te koud om comfortabel door het land te reizen. In augustus valt de meeste regen en kan het overdag koel zijn.

image
image

Reistips, rondreis Mongolië

Boeddhistisch klooster Gandan Khiid

Het in Ulaan Bataar gevestigde Gandan Khiid is een van de weinige kloosters die de communistische ‘beeldenstorm’ in de jaren 30 van de vorige eeuw hebben overleefd. Na 1990 is het klooster, gebouwd in Tibetaanse stijl, weer in gebruik genomen. Tijdens een bezoek kun je in het klooster de oude kunstschatten bekijken en op zondag een ceremonie bijwonen.

Genghis Khan plein

In het centrum van Ulaan Bataar ligt het Genghis Khan plein, dat voorheen het Sükhbaatarplein heette. In het midden van het plein staat een standbeeld van Sükhbaatar te paard. Hij was een generaal die de Chineze bezetters uit Mongolië verdreef in 1921 en het land weer onafhankelijk maakte. Aan de rand van het plein tref je het imposante parlementsgebouw met een standbeeld van de historische heerser Genghis Khan. Naast deze bezienswaardigheden is er nog meer te ontdekken rondom het plein, zoals het State Opera & Ballet Theater en verschillende musea.

Het leven als een nomade 

Het leven van een echte Mongoolse nomadenfamilie kan je ontdekken in het gebied Gurvanbulag. Je verblijft hier bij een nomadenfamilie waar je op traditionele wijze welkom wordt geheten en meer kan proeven van de Mongoolse keuken en meer leert over het dagelijkse leven als nomade. Zo leer je hoe ze wilde paarden vangen en temmen en kan je zelf op een paard rijden.


Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!