De achtergrond van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het land van de Big Five. Op safari en op zoek naar de groten van het dierenrijk: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en degene die het moeilijkst te spotten is: de luipaard. Maar Zuid-Afrika heeft meer te bieden: Lekker luieren aan een prachtig strand, een boottocht maken en krokodillen en nijlpaarden bekijken, een Townshiptour maken in Kaapstad, een wijnexcursie in Stellenbosch of op de mountainbike naar Oudtshoorn. Dit is allemaal mogelijk tijdens onze reizen in Zuid-Afrika!

Zandstranden, wildernis, rivieren en meer

Zuid-Afrika is 30 keer groter dan Nederland. De Zuid-Afrikaanse kustlijn heeft een totale lengte van 3000 kilometer. Het landschap is er zeer gevarieerd en kan verdeeld worden in 21 natuurlijke regio's. Je vindt er onder andere brede, bruine rivieren, prehistorische zandformaties, ongerepte subtropische wildernis en uitgestrekte savannes. Langs de oost- en zuidkust tref je prachtige zandstranden aan, elders in het land de hoge toppen van de Drankensbergen en groene landbouwgebieden in de West Kaap. Ook vind je in Zuid-Afrika een aantal prachtige nationale parken, waarvan het Kruger Nationaal Park een van de bekendste is.

Sunset national park

Door de grote variëteit aan landschappen, is ook het klimaat verschillend. Het wordt bepaald door hoogteligging, afstand tot de zee, de heersende winden, de richting van de bergreeksen en de zeestromen. Langs de kust is het grotendeels halfwoestijn, subtropisch. Dit betekent dat het overdag zonnig is en 's nachts koel. De warmste maand is januari; in juli is het het koudst. 

Kleurrijke bevolking

In Zuid-Afrika vind je een mengelmoes van verschillende volken en culturen. Het is een multi-etnisch en multicultureel land en heeft de grootste van oorsprong Europese en Indiase bevolking van Afrika. Er leven Afrikaners, Bantoetaligen, Aziaten, latere immigranten uit Oost-Europa en alles wat daartussen zit. Het land wordt dan ook niet voor niets de regenboognatie genoemd.

Kaapstad kleuren huizen

Ontspanning en sensatie in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika biedt met zijn diverse landschappen en mooie steden vele mogelijkheden tot ontspanning. Zo kent het land enkele van de mooiste stranden ter wereld, kun je er diverse culturele excursies maken en ervaar je de geschiedenis in meer dan 300 musea.

Ook wijnliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. De Zuid-Afrikaanse wijn heeft steeds meer succes, dat zij te danken heeft aan de lage prijs, de prima kwaliteit en de goede smaak.

Hou je meer van spanning en avontuur? Ga dan voor een safari door de wildernis en maak kennis met de Big Five. Ook wandelaars zullen zich prima vermaken in het afwisselende landschap. Trek een paar stevige wandelschoenen aan en ontdek prachtige natuur.

Geschiedenis van Zuid-Afrika

Wanneer Jan van Riebeeck in 1652 in dienst van de VOC een verversingsstation sticht bij Kaap de Goede Hoop, begint de geschreven geschiedenis in Zuid-Afrika. Gedurende de 17de en 18de eeuw breidde het gebied met Nederlandse kolonisten zich langzaam uit in het oosten, tot de Visrivier. Vanaf 1806 namen de Britten voorgoed bezit van Kaap de Goede Hoop, waarna jaren van onenigheid volgden tussen de Britten en de Nederlandse boeren. Er ontstond onder andere onenigheid over de compensatie voor de afschaffing van de slavernij in 1833. In de periode 1830-1840 trokken veel van de Nederlandse kolonisten, bekend als Boeren, weg uit de Kaapkolonie in de zogenaamde Grote Trek. Ze stichtten onafhankelijke republieken die verenigd werden in de Oranje Vrijstaat en Transvaal.

De vondst van diamanten en goud op de grens van de Oranje Vrijstaat en aan de Witwatersrand in Transvaal leidde tot een stroom van blanke immigranten en rijkdom voor Transvaal. De Boeren verzetten zich tegen inmenging van Britten. Ze wonnen de Eerste Boerenoorlog (1880-1881), maar werden verslagen in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). In 1910 werd de Unie van Zuid-Afrika gevormd, dat een onafhankelijke staat binnen de Britse Gemenebest werd. Er kwamen partijen op die rassenscheiding voorstelden. Veel wetten regelden toen een ongelijke behandeling van burgers op grond van hun huidskleur. Deze politiek werd geformaliseerd tot de apartheid na de verkiezingsoverwinning van de Nationale Partij in 1948.

De apartheid eindigde in de jaren '90. Op 11 februari 1990 werd de bekende antiapartheidsactivist Nelson Mandela vrijgelaten; 4 jaar later werden er voor het eerst algemene verkiezingen voor alle rassen gehouden. De nieuw gevormde regering voerde een beleid van 'rechtstellende actie', om de ongelijkheden van het verleden te beëindigen. Sinds 1996 is een nieuwe grondwet van kracht.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Zuid-Afrika
image
Er zijn 14 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho Spectaculaire landschappen en wildparken
  • Zeer diverse rondreis met alle hoogtepunten én verrassende elementen
  • Op safari in het wildrijke Krugerpark (gamedrive per 4x4 inclusief)
  • Prachtige routes langs de Kaapse wijnlanden en de ruige Panoramaroute
  22 dagen
  vanaf € 2.298,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Zuid-Afrika en Swaziland Hoogtepunten Zeg hallo tegen Zuid-Afrika
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten Zuid-Afrika en Swaziland te beleven
  • 4x4 gamedrive in het beroemde, wildrijke Krugerpark
  • Bezoek aan culturele dorpjes om de lokale bevolking te ontmoeten

  Gegarandeerd vertrek op:
  24 jul - alle vertrekdata

  14 dagen
  vanaf € 1.799,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  24 jul - alle vertrekdata

 • Groepsrondreis Zuid-Afrika Tuinroute Langs grillige kust naar natuur- en wildparken
  • Prachtige route langs ruige kust en nationale parken
  • Verken de natuur bij de Hoop Nature Reserve en Tsitsikamma
  • 4x4 gamedrive op zoek naar wild in Addo Elephant Park
  Nieuwe reis
  18 dagen
  vanaf € 2.179,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Zuid-Afrika Tuinroute & Kruger Safari en de mooiste kustroute
  • Alle entreegelden inclusief in de reissom
  • Inclusief gamedrive met stoere open terreinwagens in Kruger NP (t.w.v. € 70,-)
  • Prachtige en afwisselende combinatie tussen het Kruger NP en de Tuinroute

  Familie vertrek op:
  20 jul - alle vertrekdata

  17 dagen
  vanaf € 2.399,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Zuidelijk Afrika - kampeerreis Roadtrip van Kaapstad naar de Victoria Falls
  • Vaak twee nachten op een plek, waardoor je voldoende tijd en rust hebt
  • Prettige afwisseling tussen kamperen en verblijf in hotels
  • Mogelijkheid het Verboden Diamantgebied (Sperrgebiet) te bezoeken

  Gegarandeerd vertrek op:
  13 dec , 15 mei , 06 okt - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  27 dagen
  vanaf € 3.298,- inclusief CO2-compensatie

Resultaten worden geladen

Rondreis Zuid-Afrika

Ga mee op groepsreis naar Zuid-Afrika en ontdek het land van de Big Five. Tijdens een safari ga je op zoek naar de leeuw, de olifant, de neushoorn en de buffel. En als je heel goed oplet, zie je misschien wel de luipaard voorbij sprinten, dit dier is namelijk het snelste landdier ter wereld. Ooit al eens oog in oog komen te staan met een nijlpaard of krokodil? Een boottocht over het meer van St. Lucia geeft een goede kans op het spotten van deze dieren. Bijkomen van deze avonturen doe je op één van de prachtige stranden of geniet van de heerlijkste wijnen tijdens een wijnexcursie in Stellenbosch. Als je nog niet genoeg avontuur hebt gehad, pak je de mountainbike naar Oudtshoorn of wandel je door de Townships van Kaapstad. Je begeeft je dan echt in een andere wereld. Ontdek tijdens een rondreis wat Zuid-Afrika nog meer te bieden heeft!

Zuid-Afrika's mooiste parken 

Met gouden stranden, grillige bergen en nationale parken vol met wilde dieren is Zuid-Afrika een prachtig land voor een rondreis. De nationale parken en natuurreservaten zijn ongelooflijk divers, van uitgestrekte vlaktes, torenhoge bergen, dorre woestijnen en zuiver blauwe oceanen. Zuid Afrika heeft het allemaal! Naast het bijzondere landschap zal je ook veel bijzondere wilde dieren tegenkomen. Je kan in Zuid-Afrika namelijk goed op safari gaan. De onbetwiste plek voor wildlife spotters is het wereldberoemde Kruger National Park, waar de Big Five - leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en neushoorns zijn. Naast de bekende big five zijn er ook honderden andere Afrikaanse diersoorten. 

Bruisende steden

Zuid-Afrikaanse steden zijn niet minder gevarieerd. In het uiterste zuiden heb je Kaapstad wat erg toegankelijk is. De stad beschikt over prachtige stranden, levendige, multiculturele buurten, beroemde wijngaarden, een bruisend nachtleven en lekker eten. Naast Kaapstad is Johannesburg een van de meest bruisende steden van Zuid-Afrika. 
Wil je lekker bijkomen aan de kust? Dan is Durban de perfecte stad!  


Reisverhalen

 • Van de gebaande paden in Zuid-Afrika

  Afrika, 06-02-19

  Zuid-Afrika is het land van de Big Five, gouden stranden, imposante bergen, afwisselende nationale parken en adembenemende landschappen. Het is dan ook niet voor niets dat deze bestemming veel bezo...

  Lees verder
 • ​De mooiste Zuid-Afrikaanse parken!

  Afrika, 31-01-19

  Zuid-Afrika en haar vele nationale parken zijn een must voor de echte natuurliefhebbers! Je treft niet alleen dramatische panorama’s, maar ook een grote diversiteit aan planten en dieren. Wist je d...

  Lees verder
 • ​Interessante weetjes over Zuid-Afrika

  Afrika, 15-01-19

  Zuid-Afrika is zo’n reisbestemming die bij menig reiziger op de bucketlist staat. Absoluut terecht! Het is het land van de Big Five, fotogenieke landschappen, prachtige stranden en heerlijke wijnen...

  Lees verder
 • Video: Aflevering 5 - Sem op reis in Zuid-Afrika

  Afrika, 16-02-18

  In de vijfde en alweer laatste aflevering van Sem's Zuid-Afrika avonturen, komen we aan in Kaapstad, een moderne, trendy en gezellige stad. Je kunt hier uitstekend winkelen, met een drankje bij het...

  Lees verder
 • Video: Aflevering 4 - Sem op reis in Zuid-Afrika

  Afrika, 09-02-18

  In aflevering 4 van Sem's Zuid-Afrika avonturen, reizen we met hem verder zuidwaarts naar Graaff Reinet, een van de oudste 'Europese' stadjes in Zuid-Afrika. Deze plaats ligt in een regio die wordt...

  Lees verder
 • Video: Aflevering 3 - Sem op reis in Zuid-Afrika

  Afrika, 02-02-18

  In aflevering 3 van Sem's Zuid-Afrika avonturen, neemt hij ons mee naar het hooggelegen koninkrijk Lesotho. Hier ontmoet hij de lokale bevolking, leert hoe lokaal bier wordt gemaakt en ontdekt hij ...

  Lees verder
 • Video: Aflevering 2 - Sem op reis in Zuid-Afrika

  Afrika, 26-01-18

  In aflevering 2 van Sem's Zuid-Afrika avonturen, neemt hij ons mee de grens over naar het hooggelegen Swaziland. Hier overnacht hij in een traditionele beehive en gaat op de fiets op zoek naar klei...

  Lees verder
 • Video: Aflevering 1 - Sem op reis in Zuid-Afrika

  Afrika, 17-01-18

  In september 2017 zijn we een zoektocht gestart naar een enthousiaste videoreporter. Deze reporter is in november met ons afgereisd naar het prachtige Zuid-Afrika om daar de mooiste beelden te schi...

  Lees verder
 • De 5 leukste wijken in Kaapstad

  Afrika, 15-05-17

  Dorienke Blom woont en werkt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ze schrijft blogs en artikelen op haar website Kaapstadleeft.nl en nu dus ook voor Sawadee!Kaapstad is een immens grote stad die uit vele wijk...

  Lees verder
 • Zuid-Afrika; de geschiedenis van de taal

  Afrika, 13-02-17

  Wie ooit in Zuid-Afrika is geweest zal het al zijn opgevallen. Het Afrikaans lijkt best wel op het oud-Nederlands. Alleen al in de straatnamen zal je veel Nederlandse woorden tegenkomen. De oorspro...

  Lees verder
 • Mooi Zuid-Afrika

  Afrika, 16-01-17

  Annemieke van de Koppel ging op reis naar het mooie Zuid-Afrika. Hier bezocht ze de bekende hoogtepunten maar ook minder toeristische gebieden. Ze schreef haar ervaringen op, lees snel verder! ...

  Lees verder
 • Rondreis Zuid-Afrika: om nooit te vergeten

  Afrika, 16-01-17

  ‘Goed nieuws: jij gaat voor Sawadee naar Zuid-Afrika!’ Met die boodschap werd ik op een maandagavond in oktober gebeld. Ongelofelijk: ik was de winnaar van de reisreporter wedstrijd! Wauw. Zuid-Afr...

  Lees verder
 • Waarom je de Panoramaroute écht gezien moet hebben

  Afrika, 16-01-17

  Wie denkt dat er in Zuid-Afrika alleen wilde dieren te zien zijn, heeft het mis. Het land heeft zoveel natuur te bieden. De Panoramaroute bijvoorbeeld. Een absolute must see, met uitzichten di...

  Lees verder
 • Video: Zuid-Afrikaanse braai

  Afrika, 16-01-17

  In Nederland is het barbecue seizoen nog lang niet geopend, maar in Zuid-Afrika houdt het nooit op. ‘Braaien’ is een van de favoriete bezigheden in het land. In Zuid-Afrika draait braai naast het g...

  Lees verder
 • 10 tips voor natuur- en wildlife fotografie

  Afrika, 13-01-17

  Een verre reis is de uitgelezen kans om mooie foto’s te schieten. Maar hoe zorg je ervoor dat je met poster materiaal thuiskomt in plaats van wat kiekjes? Wij geven je 10 tips voor het fotograferen...

  Lees verder
 • Video: Zuid-Afrika in vogelvlucht

  Afrika, 03-01-17

  In november 2016 ging Janou Zoet - winnares van onze Zuid-Afrika Reisreporter wedstrijd - voor ons op reis. Haar videocamera ging overal mee naartoe, van de woeste bergen en imposante canyons tot d...

  Lees verder
 • Op de mountainbike door Mlilwane

  Afrika, 03-01-17

  Wilde dieren kun je spotten vanuit een jeep, maar wist je dat een safari ook mogelijk is op een mountainbike? In Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland bijvoorbeeld.  Glooiende landschappen,...

  Lees verder
 • Video: op gamedrive in het Krugerpark

  Afrika, 03-01-17

  In november 2016 ging Janou Zoet - de winnares van onze Zuid-Afrika Reisreporter wedstrijd - voor ons op reis. Tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika mag een gamedrive door het beroemde Krugerpark niet...

  Lees verder
 • ‘Elke dag zonder dode neushoorn is winst’

  Afrika, 15-12-16

  Dagelijks worden neushoorns gedood om hun kostbare hoorn. In het Southern African Wildlife College worden Field Rangers opgeleid om deze georganiseerde misdaad tegen te gaan. 'Stropers zijn agressi...

  Lees verder
 • Township met de kinderen

  Afrika, 21-11-16

  Zuid-Afrika is een prachtig land om te bereizen met kinderen. Een rondreis door dit zuidelijkste stuk van Afrika staat dan ook in het teken van overweldigende natuur, wilde dieren en mooie ont...

  Lees verder
 • Even voorstellen: Janou Zoet

  Afrika, 11-11-16

  Een paar maanden geleden deed ik op de bonnefooi mee aan de Sawadee Reisreporter wedstrijd. Het bleek een grote droom, want uit bijna 500 deelnemers werd ik als winnaar gekozen! Ik mag voor Sa...

  Lees verder
 • Ontdek Swaziland

  Afrika, 14-10-16

  Zuid-Afrika staat bij veel mensen hoog op de 'to see-lijst'. De bewoners, de dieren en de cultuur hebben samen een enorme aantrekkingskracht. Tijdens een reis naar dit meest zuidelijke land van Afr...

  Lees verder
 • ​Reisreporter Zuid-Afrika bekend!

  Afrika, 21-09-16

  In samenwerking met South African Tourism Board zijn we de afgelopen periode op zoek gegaan naar een razende reisreporter die in november met ons meegaat naar Zuid-Afrika. Bijna 500 reporters ...

  Lees verder
 • Smaaklike ete!

  Afrika, 04-07-16

  Culinair Zuid-Afrika is letterlijk een feest! De verschillende geuren, kruiden en producten die de Zuid-Afrikanen gebruiken vormen een geheel eigen keuken met een mix van Afrikaanse, Aziatische en ...

  Lees verder
 • Column: Goudzoekers

  Afrika, 12-06-13

  Dit is Gertjan Nobbe (47 jaar) Gertjan is als redacteur werkzaam bij Bever. Reizen betekent voor hem vooral ontspanning, het ruiken aan andere landen en culturen, en kennismaken met de plaat...

  Lees verder
 • Tikki-Takki spelen in Zuid-Afrika

  Afrika, 10-06-13

  In Zuid-Afrika is voetbal niet alleen volkssport nummer 1, het is ook een manier om aan de armoede te ontsnappen. Daarom sponsort Sawadee het project Bafana Kids dat jeugdvoetbalteams in Kaapstad o...

  Lees verder
 • Genieten in bruisend Kaapstad

  Afrika, 07-06-13

  Kaapstad is een van de mooist gelegen steden ter wereld. Tel daar een mediterraans klimaat, heerlijke wijnen, een goedkope rand en culinaire hoogstandjes bij op en je snapt dat het een van d...

  Lees verder
image

Zuid-Afrika hoogtepunten

Of je nu op zoek bent naar natuur, cultuur of avontuur, Zuid-Afrika biedt voor ieder wat wils. We hebben een aantal hoogtepunten voor je uitgelicht.

Panoramaroute

De Panoramaroute loopt door het Noordoosten van Zuid-Afrika. Onderweg geniet je van spectaculaire vergezichten en overweldigend mooie natuur. Een van de hoogtepunten langs de route is de Blyde Rivier Canyon. Deze kloof is zo'n 26 kilometer lang en ongeveer 800 meter diep. Een bijzonder uitzichtpunt bevindt zich ter hoogte van de ‘Drie Rondawels’, drie reusachtige, ronde rotsen, die sterk doen denken aan de ronde hutten van de lokale bevolking. Vanaf God’s Window kijk je vanaf een enorme rots uit op een 1500 meter diep ravijn en bij Bourke’s Luck Potholes, waar de Treur- en Blyderivier samenkomen, zijn vreemde, cirkelvormige uithollingen in de rotsen te zien.

Zuid Afrika Panoramaroute

Lesotho (Semonkong)

Lesotho wordt ook wel het `Koninkrijk in de hemel’ genoemd. Dit onafhankelijke koninkrijkje, dat volledig door Zuid-Afrika wordt omringd, ligt op een hoogte tussen de 1400 en de 3500 meter. Zodra je Lesotho binnen rijdt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan en is het duidelijk dat je je in een compleet ander land bevindt: het land van de vriendelijke en kleurrijke Basotho. Het landschap van Lesotho is veelal uitgestrekt en leent zich goed voor het maken van mooie wandel- en paardrijdtochten. Ook een bezoek aan de hoogste waterval van zuidelijk Afrika is een aanrader.

Lesotho Semonkong 

Parken in Zuid-Afrika

De nationale parken van Zuid-Afrika mogen zeker niet aan het lijstje hoogtepunten ontbreken. Het land staat er bol van en allemaal hebben ze hun eigen karakter.

Krugerpark Nationaal Park

Wanneer je naar Zuid-Afrika gaat mag een bezoek aan het beroemde Krugerpark niet ontbreken. Het park is enorm groot: qua oppervlakte beslaat het ¾ van Nederland en men is druk bezig om het park tot in Zimbabwe en Mozambique uit te breiden. Het  Kruger Park staat vooral bekend om de ‘Big Five’ en er is een redelijk grote kans dat je ze alle 5 zult spotten, hoewel het zien van een luipaard vaak wat lastiger is. 

Zuid Afrika Krugerpark

Het Kruger Park strekt zich uit over twee provincies in Zuid-Afrika, Mpumalanga en Limpopo. Kruger is groter dan enkele kleine landen in Europa, het is groter dan de Serengeti National Park en ligt op slechts minder dan twee miljoen hectare beschermd natuurgebied. Kruger National Park is een van de meest gewilde safari en toeristische bestemmingen in Zuid-Afrika en is één van 's werelds meest diverse en rijke natuur en wildreservaten.

Mlilwane of Hlane Nationaal Park

Mlilwane of Hlane National Park Een rondreis Zuid-Afrika wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Swaziland. Dit is een koninkrijk dat volledig door Zuid-Afrika wordt omringd. In Swaziland zijn enkele natuurparken te vinden waarvan het oudste het Milwane natuurreservaat is. Milwane ligt in de prachtige Ezulwini Vallei wat ook wel 'Valley of Heavens' wordt genoemd. Dieren zijn er in overvloed, dit zijn de dieren die je er o.a. kan vinden: nijlpaarden, zebra’s, luipaarden en buffels.

Tsitsikamma Nationaal Park

Tsitsikamma kent een enorme verscheidenheid aan flora (‘fynbos’), fauna (otters, verschillende soorten antilopen, apen en zeer veel vogelsoorten) en inheems bos (‘stinkhout’). Daarnaast worden voor de kust niet zelden walvissen en dolfijnen gesignaleerd. Je kunt hier diverse prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld een gedeelte van de Ottertrail langs de kust of door het achterliggende dichte oerbos. Spannend is het om een canopytour te maken, waarbij je met behulp van kabels een zweeftocht boven het bos kunt maken.

Hluhluwe Umfolozi nationaal park

Dit is een groot en ongelooflijk prachtig park met golvende heuvels. Het noorden van het park is ruig en bergachtig met bossen en graslanden, terwijl het zuiden en westen golvend is. Samen hebben deze twee wildparken meer dan 96, 000 hectare aan grond, de wilde dieren zijn te

Het park bestaat uit een enorme diversiteit aan flora en fauna en is vooral bekend voor het behoud van de zwarte en witte neushoorn. Het bevat honderden bedreigde zwarte neushoorn en de grootste populatie van witte neushoorns in de wereld.

Giraf Hluhluwe Umfolozi Zuid Afrika

Hluhluwe Umfolozi is de thuisbasis van (1.600) witte neushoorn en (370) zwarte neushoorn, dit zou inhouden dat je zeer waarschijnlijk één of beide soorten te zien krijgt. Het park bevat ook de Big Five; buffel, olifant, leeuw en luipaard, evenals vele andere soorten, waaronder blauwe gnoes, zebra's, giraffen waterbokken, nyala, kudu, bushbuck, wrattenzwijn, cheeta, hyena en jakhals plus ongeveer 24.000 impala’s. 

St. Lucia Wetlands park

St.Lucia ligt midden in een uniek gebied van wetlands langs de kust van de Indische Oceaan. Dit is een beschermd natuurgebied met een enorme diversiteit aan fauna met als bekendste bewoners krokodillen en nijlpaarden. Deze imposante dieren zijn het best te zien tijdens een ontspannen boottochtje over Lake St.Lucia.

St. Lucia Wetlands park

Drakensbergen

In de Drakensbergen liggen meerdere nationale parken en je kunt hier dan ook prachtige wandelingen maken. De hoogste piek is de Mont-aux-Sources, ‘berg van bronnen’, met een hoogte van 3282 meter. Hier valt de Tugela Rivier honderden meters naar beneden op weg naar de 330 kilometer verderop gelegen Indische Oceaan. Ook de bekende Oranjerivier ontspringt in de Drakensbergen en eindigt op de grens van Zuid-Afrika en Namibië in de Atlantische Oceaan.

Steden tijdens je rondreis Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent naast een overweldigend mooie natuur ook diverse sfeervolle steden, die zeker een bezoek waard zijn.

Stellenbosch

Stellenbosch, de “Eikenstad”, werd door gouverneur Simon Van der Stel in 1679 gesticht en ligt in een prachtige en vruchtbare vallei. Het is na Kaapstad de oudste stad in Zuid-Afrika en wat architectuur betreft minstens zo aansprekend. Tegenwoordig is Stellenbosch een gezellig universiteitsstadje en het centrum staat vol met monumentale Kaap-Hollandse, Victoriaanse en Gregoriaanse panden, veelal met rieten daken en in de schaduw van enorme eikenbomen. 

Kaapstad

Kaapstad is een hypermoderne, trendy en gezellige stad waar je uitstekend kunt winkelen of met een drankje vanaf een terras in het beroemde ‘Waterfront’ naar de bezigheden in de haven kunt kijken. ’s Avonds kun je de heerlijke Kaaps-Maleise keuken proberen, genieten van de Kaapse wijnen en een dansje wagen in één van de vele Afrikaanse of Westerse clubs. 

Kaapstad Zuid Afrika

Kaapse wijnlanden

De Kaapse wijnlanden zijn een van de populairste attracties van de West Kaap. Hier worden, als resultaat van de vruchtbare grond en het mediterrane klimaat, de beste wijnen van Zuid-Afrika geproduceerd. Het is een gebied met indrukwekkende bergen, vruchtbare groene valleien, wijngaarden en boomgaarden vol fruit. Kenmerkend zijn de landhuizen in de zeer herkenbare Kaaps-Hollandse stijl. De wijnstreek ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Kaapstad en is zeker een bezoekje waard! 

Beste reistijd groepsreis Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een bijzonder groot land; Nederland past er ruim 33 keer in. De temperaturen en weerpatronen variëren plaatselijk dan ook enorm. Een rondreis maken door Zuid-Afrika kan het hele jaar door. De seizoenen van het land zijn tegenovergesteld aan de onze. Tijdens onze zomer is het in Zuid-Afrika juist winter.

Seizoenen in Zuid-Afrika

Zuid -Afrika is in alle seizoenen goed te bereizen, al kan er in elk seizoen ergens een bui vallen. Ga je voor een rondreis met wilde dieren, dan zijn de koele maar droge maanden april t/m november het meest geschikt; de bomen hebben minder bladeren waardoor je het wild beter ziet. Reis je naar Zuid-Afrika voor een groen en weelderig landschap, ga dan in de warmere maanden van december t/m april. Van december tot en met februari krijg je in het noordoosten te maken met tropische regenbuien, al regent het zelden de hele dag. Het land wordt groener en de avonden zijn zwoel en lang. 

 • Lente: 1 september tot 30 november
 • Zomer: 1 december tot 28/29 februari
 • Herfst: 1 maart tot 31 mei
 • Winter: 1 juni tot 31 augustus.

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies omgedraaid met Nederland. Kortom: tijdens de zomer in Nederland is het winter in Zuid-Afrika, en andersom. 

De drogere wintermaanden (tussen mei en oktober) is de beste tijd voor een uitstekende game view op safari in het Kruger, Madikwe, Pilanesberg en KwaZulu-Natal park. De KwaZulu-Natal kust heeft het hele jaar door zon met een prachtig milde winter en warme temperaturen.

Klimaat Kaapstad

Kaapstad heeft in de maanden december tot en met februari een droog en warm Middellandse-zeeklimaat. In juli en augustus is het regentijd, terwijl het in het noordoosten van het land Zuid-Afrika juist droog is. Met name in het binnenland kan het ’s nachts erg koud worden. Vanaf september wordt het ook droog in de Kaap en de temperaturen zijn overdag aangenaam warm en ’s nachts aangenaam koel. 

Walvissen tijdens je Zuid-Afrika reis 

Elk jaar migreren walvissen naar de kustwateren van Zuid-Afrika om te kalven en hun jongen te voeden en dit biedt unieke “whale watch” mogelijkheden tijdens je Zuid-Afrika rondreis. Er zijn ruim 37 soorten walvissen en dolfijnen in de kustwateren. Zuidkapers komen van juni tot november, bultruggen tussen mei en december. Brydevinvissen zijn, alhoewel verder uit de kust, het gehele jaar te vinden.

Tips voor iedere maand 

Op  mijnzuidafrika.nl vind je voor iedere maand van het jaar de beste tips voor gezellige evenementen, leuke activiteiten, culinaire verassingen en plekken waar je geweest moet zijn tijdens je rondreis door Zuid-Afrika

image
image

Reistips, rondreis Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is van alles te zien en te beleven. We hebben een aantal leuke excursies en activiteiten voor je uitgelicht. Wie alvast met de voorpret wil beginnen, werpt eens een blik op onze spoedcursus Zuid-Afrikaans.

Kaap de Goede Hoop

Een dagexcursie naar Kaap de Goede Hoop en het Kaapse schiereiland is een echte aanrader voor je rondreis door Zuid-Afrika. Tijdens deze excursie maak je een boottocht naar ‘Seal Island’ in Houtbaai, waar een kolonie zeerobben te zien is en bewonder je een pinguïn kolonie nabij Simon’s Town. Uiteraard mag een bezoek aan Cape of Good Hope National Park, waar Kaap de Goede Hoop ligt, niet ontbreken. Op Kaappunt kun je mooie wandelingen maken, waarbij je vanaf de rotsen schitterende uitzichten hebt over de oceaan. Met een beetje geluk zijn er voor de kust ook walvissen te zien (juli t/m oktober). 

Kaap de Goede Hoop

Robbeneiland

Een bezoek aan Robbeneiland is leerzaam en heel indrukwekkend. Je leert veel over de geschiedenis van Zuid-Afrika, de apartheid en natuurlijk over Nelson Mandela, die jarenlang op Robbeneiland gevangen heeft gezeten. Wil je Robbeneiland bezoeken tijdens je rondreis? Boek dan zelf op internet je tickets voor je op reis gaat. Ter plekke zijn de meeste tours al uitverkocht. Sawadee kan deze tour niet regelen namens de deelnemers op haar Zuid-Afrika reizen. Ga naar robben-island.org.za voor meer informatie.

Robbeneiland

Wijnlanden tour

Op nog geen uur rijden van metropool Kaapstad vind je de uitgestrekte wijnlanden van de Westkaap. Je zult snel begrijpen waarom de Fransen en Hollanders zich hier vestigden. Het klimaat is ideaal, de bergen op de achtergrond even mooi als de glooiende heuvels waar de wijnlanden zich nu bevinden en de dorpjes gemoedelijk en ouderwets. Je ziet en leert hoe de wijn gemaakt wordt, én je proeft het resultaat. Om alvast in de vakantiestemming te komen lees je meer over de lekkerste  Zuid-Afrikaanse wijnen in Nederland. 

Township tour tijdens je rondreis

Een zeer interessante excursie tijdens je rondreis is een Townshiptour. Duizenden mensen leven en wonen in een totaal ander Zuid-Afrika dan wat de meeste toeristen (én Zuid-Afrikanen) ooit zullen zien. Onwetendheid en angst zorgen ervoor dat de blanken de townships als gevaarlijk beschouwen. Een tour van ongeveer 3,5 uur door verschillende townships bewijst echter dat de vriendelijke bevolking er het beste van probeert te maken en dat men ondanks de vaak slechte omstandigheden trots is op hun wijk.

Township

Spoedcursus Zuid-Afrikaans

In Zuid-Afrika worden veel verschillende talen gesproken, waaronder Afrikaans, Engels, Zuid Ndebele, Noord Sotho, Zuid Sotho, Swazi & Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zoeloe. Op de website van MijnZuidAfrika vind je een selectie van een aantal woorden die van pas kunnen komen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.

Cape Vidal 

Tijdens je rondreis Zuid-Afrika heb je de mogelijkheid om naar één van de mooiste stranden van het land te gaan, namelijk het strand bij Cape Vidal. Je komt hier bij lange spierwitte stranden met hoge beboste duinen tot op sommige plekken wel 150 meter hoog. Het water is ideaal om te snorkelen of duiken. Ben je niet zo van snorkelen of zwemmen dan kan je op Cape Vidal ook schitterend wandelen. De natuur hier is schitterend en er zijn enkele bijzondere vogelsoorten te vinden.

Tafelberg

Tijdens je bezoek aan Kaapstad is er de mogelijkheid om de iconische Tafelberg te beklimmen. De Tafelberg is 1084 meter hoog en zo’n 3 kilometer breed. Er zijn talloze routes die je naar de top brengen. Platteklip Gorge is de kortste en makkelijkste route welke iedereen met een gemiddelde conditie aankan. Dit 3 kilometer lange pad brengt je langs een aantal mooie uitzichtpunten. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Als je geen zin hebt om te wandelen maar wel de Tafelberg op wil dan is er de mogelijkheid om met de kabelbaan te gaan. Deze brengt je in zo’n 5 minuten naar de top. 

Tafelberg


Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!