Resultaten worden geladen

Rondreis Zuid-Afrika

Denk je aan Zuid-Afrika, dan denk je aan het land van de Big Five: de olifant, de leeuw, de buffel, de luipaard en de neushoorn. Ze zijn allemaal op dat prachtige stukje Afrika te vinden. Als je gaat voor een rondreis door Zuid-Afrika, wil je ze natuurlijk niet missen. Maar Zuid-Afrika is veel meer dan safari. Kaapstad is een echte bruisende metropool. De stad heeft prachtige stranden (met pinguïns!), levendige, multiculturele buurten, beroemde wijngaarden, een bruisend nachtleven en lekker eten. Ontdek het allemaal zelf tijdens een rondreis in Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika in het kort

Zuid-Afrika is een opvallend land met een lange geschiedenis. Het land was af en aan in handen van kolonisten. Vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw zorgde het apartheidsregime ook weer voor heel veel leed. Pas sinds de jaren negentig is Zuid-Afrika een onafhankelijke republiek. De afgelopen jaren heeft het zich snel ontwikkeld en het is dan ook een van de modernste en meest ontwikkelde landen van Afrika. Toch blijft armoede en criminaliteit het land achtervolgen. Is dat een reden om Zuid-Afrika over te slaan? Absoluut niet.

Veiligheid Zuid-Afrika

Je hebt het vast al gehoord als je anderen vertelt over je Zuid-Afrika-plannen. Oei, zou je dat wel doen? Het is daar toch gevaarlijk? Hoewel Zuid-Afrika niet te vergelijken is met Nederland, is dit geen reden om Zuid-Afrika niet te bezoeken.  

Als je de bekende en logische veiligheidsmaatregelen volgt, kun je zonder problemen genieten van dit mooie land. Lees je in en draag geen opvallende sieraden, houd je telefoon en camera netjes uit het zicht, dwaal niet rond, reis niet ‘s nachts en ga niet met vreemden mee. Bij een georganiseerde reis hoef je je hier sowieso minder zorgen over te maken. En dat betekent weer extra tijd om te genieten -– win-win!

Wat je niet mag missen in Zuid-Afrika

  • Een safari om de Big Five te spotten, bijvoorbeeld in het Krugerpark. Wist je dat de Grote Vijf van oorsprong eigenlijk de populairste dieren om op te jagen waren?
  • Een boottocht over Lake St. Lucia om nijlpaarden te zien. Nijlpaarden lijken trouwens erg rustige dieren, maar zijn territoriaal, agressief en ze rennen harder dan een mens kan rennen! 
  • Een bezoek aan de prachtige stranden. Zuid-Afrika heeft drieduizend kilometer kustlijn (zes keer zo lang als de Nederlandse kustlijn). Let op: een groot deel van de zee is koud. 
  • Wijnexcursie – Zuid-Afrika levert meer dan drie procent van de wereldwijde wijnproductie en staat hiermee op de achtste plaats! 
  • Een bezoek aan de townships (steden waar van oorsprong de zwarte bevolking moest wonen) om alles in perspectief te plaatsen.

De belangrijkste feiten over Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is magisch en uniek. Maar wat moet je echt weten voordat je voet zet op dit mooie stukje grond?

Taal: In Zuid-Afrika zijn er maar liefst elf officiële talen! De talen zijn Engels, Afrikaans, Ndebele, Noord-Sotho, Zuid-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa en Zoeloe.

Hoofdstad: Zuid-Afrika kent drie hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht).

Bestuursvorm: Zuid-Afrika is een federale republiek.

Inwonersaantal: Er wonen zestig miljoen Zuid-Afrikanen.

Munteenheid: De Zuid-Afrikaanse rand is de munteenheid van Zuid-Afrika.

Tijdzone: In de zomermaanden is er geen tijdsverschil met Nederland. Dat betekent dus geen jetlag – een mooie bijkomstigheid. In de wintermaanden is er één uur tijdsverschil.

Stekkers en stopcontacten in Zuid-Afrika: In Zuid-Afrika gebruiken ze een driepunts-stopcontact – zo eentje die lijkt op een verbaasd gezicht. Je kunt een reisstekker of -adapter meenemen, maar ze zijn ook goed te krijgen in Zuid-Afrika zelf.

Links rijden: Ook handig om te weten en je mentaal voor te bereiden: in Zuid-Afrika rijden ze links.


Veelgestelde vragen over een rondreis in Zuid-Afrika

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het maken van een rondreis in Zuid-Afrika.

Hoe lang is het vliegen naar Zuid-Afrika?

Een directe vlucht duurt elf tot twaalf uur.

Heb je coronavaccinaties nodig voor Zuid-Afrika?

Nee. Er wordt geen vaccinatie of negatief PCR-testbewijs gevraagd. Let op: deze informatie kan veranderen. Bekijk de laatste informatie op de website van de Zuid-Afrikaanse overheid.

Welke andere vaccinaties heb je nodig voor een rondreis door Zuid-Afrika?

Het wordt aangeraden je te vaccineren tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Gele koorts is alleen verplicht als je in de dagen voordat je naar Zuid-Afrika reist in een gele koorts-land bent geweest. Bekijk altijd even de website van het GGD voor persoonlijk advies.

Is er malaria in Zuid-Afrika?

In sommige delen van Zuid-Afrika is er een malariaseizoen. Tussen september en mei zijn daar malariamuggen actief. Informeer bij de GGD of je malariapillen moet nemen en bescherm jezelf altijd door je in te smeren met DEET en onder een klamboe te slapen.

Heb je een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Met een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig als je niet langer dan negentig dagen blijft.

Is het veilig om als vrouw alleen te reizen in Zuid-Afrika?

Voor alleenreizende vrouwen die naar Zuid-Afrika willen, is een goede voorbereiding belangrijk vanwege de veiligheidsrisico's. Mogelijke manieren om veiligheid te waarborgen zijn het vinden van reisgenoten en vooraf regelen van verblijf en vervoer. Als je alleen reizen niet prettig vindt, biedt Sawadee groepsreizen aan met gelijkgestemde reizigers die de hoogtepunten van het land samen ontdekken.


Voor wie is een rondreis door Zuid-Afrika interessant?

Zuid-Afrika is echt voor iedereen gaaf. Of je nu mooie dieren wilt spotten met je kinderen, actief bent en bergen wilt beklimmen, een romantische trip wilt maken met je geliefde… Zuid-Afrika is zo ontzettend veelzijdig dat er echt voor ieder wat wils is.

Bekijk onze reizen naar Zuid-Afrika per reissoort:

Naar boven