Achtergrond

In de Turkse cultuur is familie erg belangrijk, elke aangelegenheid wordt aangegrepen om elkaar te ontmoeten. Een grote Turkse aangelegenheid is een bruiloft, dit wordt groots gevierd met vele rituelen. Het Turkse huwelijk duurt daarom ook een paar dagen. In Turkije wonen ongeveer 74 miljoen mensen. De Islam is de grootste religie in Turkije, 96% van de Turken is islamitisch.

Geschiedenis

De Turken stammen af van de Oghuz stammen, die vanuit Azië zijn vertrokken naar het Midden-Oosten. Turkije In de 2e eeuw na Chr. verplaatst keizer Constantijn zijn hoofdstad van Rome naar de Griekse kolonie Byzantium. De stad wordt bekend als Constantinopel. De Turkse geschiedenis staat vooral bekend om zijn politieke geschiedenis. Mustafa Kemal is de grondlegger van het huidige Turkije. Hij heeft de bijnaam Atatürk gekregen, wat vader van Turkije betekent. In 1908 pleegden de Turken een staatsgreep. De leider Abdülhamit II werd afgezet en werd vervangen door zijn broer Mehmet V. In de Eerste Wereld oorlog vocht Mustafa Kemal mee in de Slag om Gallipoli. Dit was een van de grootste overwinningen voor de Turken.  In 1920 kwam een groep van Turkse militairen geleid door Mustafa in opstand tegen de sultan en de Geallieerden. Op 24 Juli 1923 werd Turkije onafhankelijk

Wist je dat?

-          Het woord ‘Turk’ betekend sterk

-          Yoghurt is ontstaan in Turkije

-          Ieder jaar komen er ruim 12 miljoen toeristen naar Turkije

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Turkije

Een rondreis langs de veelzijdige geschiedenis van Turkije

Tijdens je rondreis neemt Sawadee je mee langs alle aspecten van de geschiedenis van Turkije. De Turken in het huidige Turkije stammen af van de Oghuz-stammen die vanuit Centraal-Azië naar Anatolië trokken. Ongeveer 200 jaar na de stichting van het Ottomaanse Rijk, in 1453, veroverden de Turken Constantinopel. Het werd de nieuwe hoofdstad van het Rijk. Het luidde een periode in van culturele bloei en verovering van een heerschappij over grote delen van het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika. Het Ottomaanse Rijk kende zijn bloeitijd in de 16e eeuw. Het verval trad daarna langzaam in en Oostenrijk en Rusland heroverden grote delen van het Ottomaanse grondgebied.
Tijdens WOI kozen de Ottomanen partij met Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije en verloren de oorlog. Ze werden teruggedrongen tot hun kerngebied in Anatolië. Diverse bevolkingsgroepen werden gedwongen te verhuizen. De verdeling van het Ottomaanse Rijk onder de overwinnaars werd geregeld in het Sykes-Picotverdrag (1916) en het Verdrag van Sèvres (1920). Dit laatste verdrag hield feitelijk het eind van een Turkse staat op Anatolië in, wat door de Turken niet geaccepteerd werd. Voor hen was namelijk slechts het noordelijk deel gereserveerd. In de Turkse onafhankelijkheidsoorlog namen de Turken het op tegen de geallieerden. De legerleider Mustafa Kemal speelde een bepalende rol. Op 29 oktober 1923 stichtte hij de Republiek Turkije.
Zijn politieke visie, het kemalisme, moest Turkije moderniseren. Tijdens WOII bleef Turkije neutraal omdat eerdere oorlogen veel ellende hadden bezorgd. In februari 1945 verklaarde het echter, voornamelijk symbolisch, Duitsland en Japan de oorlog. In 1952 traden Turkije en Griekenland tegelijkertijd toe tot de NAVO. Vanaf 1980 strijden de separistische Koerden in Oost-Turkije voor (gedeeltelijke) autonomie. Turkije erkent hun cultuur, maar separatisme is verboden. Sinds 2003 is in Turkije de partij AKP aan de macht met premier Recep Erdo?an. Sinds 3 oktober 2005 onderhandelt Turkije over toetreding tot de Europese Unie.

Bergachtige gebieden en een gevarieerd klimaat in Turkije

Tijdens je rondreis zul je merken dat het klimaat in Turkije grote verschillen vertoont. Deze verschillen hangen vooral samen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte. In het oosten en het midden van het land vind je een sterk landklimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. In de gebieden langs de Middellandse Zee tref je een mediterraan klimaat. De noordkust heeft een warm zeeklimaat. In het zuidoosten, uitgezonderd het berggebied in het extreme zuidoosten, is het overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig.
Het landschap in Turkije kenmerkt zich door uitgestrekte vlakten die aan alle zijden worden afgebakend door de gebergten. Door de vlakten slingeren rivieren die voor een groot deel nog helemaal natuurlijk zijn. In het westen van Turkije lijkt het landschap op dat van Griekenland: het is deels met bos begroeid heuvelland met veel kleinere en een enkele grote rivier.

Maak tijdens je rondreis kennis met de bewoners van Turkije

Een rondreis door Turkijke is niet compleet als je geen kennis maakt met de lokale bevolking. De overgrote meerderheid van de bevolking in Turkije bestaat uit Turken. De Koerden zijn de belangrijkste minderheid. Ondanks dat Turkije een groot land is, is het vrij dunbevolkt. De bevolkingsdichtheid staat op 89 bewoners per m3. Dit is aanzienlijk onder het Europees gemiddelde. Meer en meer Turken kiezen er voor om richting de kustplaatsen te verhuizen wegens grote inkomsten aan het toerisme. De grootste stad van Turkije is Istanbul met 8,3 miljoen inwoners.

De Lycische kust heeft je rondreis door Turkije veel te bieden

Een aantal mooie bezienswaardigheden die je tijdens je rondreis door Turkije zult zien, bevinden zich aan de Lycische kust, oftewel het Westelijke Middellandse Zee gebied van Turkije. Het strekt zich uit van Fethiye tot Antlaya met vele baaien, hoge bergen van boven de 3000m en dennenbossen. Langs de kust bevinden zich meerdere antieke en kleine toeristische plaatsen zoals Dalyan en Kas.
Kas is een authentiek havenplaatsje dat aan schitterende baai ligt. Tot 1923 bestond de bevolking van Kas voor het grootste deel uit Grieken, iets waaraan de oude huizen en de oude Griekse kerk nog herinneren. Ondanks dat Kas een populaire toeristenbestemming is, is Kas wel Kas gebleven en is er niet zoveel bijgebouwd. Het ademt een typisch Turkse sfeer uit. Je kunt er lekker wandelen door smalle, kronkelige straatjes met oude huizen en rijk bewerkte houten balkons.
Dalyan is van oorsprong een klein vissersdorpje aan de Turkse zuidkust. Tegenwoordig is het een beschermd natuurgebied. Dit is vooral het gevolg van het feit dat verschillende schildpadsoorten het strand van Dalyan elk jaar kiezen om er hun eieren te leggen. De Dalyan rivier vormde in de Oudheid de natuurlijke grens tussen de grondgebieden van de Lyciërs en de Cariërs. Deze twee volken waren sterk door de Griekse cultuur beïnvloed. Het dorpje Caunos was ooit een belangrijke stad van de Cariërs rond de 4e eeuw. In Dalyan zijn uit die periode een aantal mooie rotsgraven bewaard gebleven.

Wist je dat ...

- Tulpen officieel niet uit Nederland komen, maar uit Turkije? In 1554 exporteerde een ambassadeur van het rijk van Suyleman de Grote de tulpen naar Wenen. Van daaruit zijn ze in Nederland gekomen.
- De Turkse keuken een van de meest gevarieerde keukens ter wereld is?
- De eerste mens die kon vliegen met vleugels uit Turkije kwam? Hij vloog in de zeventiende eeuw over de Bospurus naar de stad Uskudar.
- Yoghurt door de Turken is ontwikkeld?

Er zijn 0 reizen die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

  • Ontmoetingen in Turkije

    Midden-Oosten en Noord-Afrika, 14-06-13

    Het lijkt onmogelijk; een reis langs klassieke hoogtepunten zonder terecht te komen tussen grote groepen toeristen. Een rondreis door Turkije langs plekken die niemand wil missen, probeert het...

    Lees verder
image

Dalyan

Dalyan is voormalig vissersdorpje wat bekend is geworden door de caretta caretta schildpad. Deze schildpad die met uitsterven wordt bedreigd vind hier zijn broedplaats. Het stadje is nog redelijk rustig dus je hebt niet veel last van massa toerisme. Het centrum van Dalyan ligt gecentreerd rond de moskee. Wat je echt moet zien in Dalyan zijn de koningsgraven, deze tombes zijn de rustplaatsen voor de koningen van Caunos. Je kunt in Dalyan genieten van heerlijke stranddagen of een wandeling maken langs de rivier. Dalyan staat bekend om zijn modderbaden, het water dat radio actieve elementen bevat, wat helpt tegen reuma en maagklachten. Wat ook zeker de moeite waard is de lokale markt. Deze is er elke zaterdag en er worden heerlijke exotische etenswaren verkocht.


Faralya

Het strand van faralya is volgens sommige de mooiste van de wereld. Het strand ligt in een baai en wordt ook wel de vlindervallei genoemd. Er leven hier verschillende soorten vlinders, dat maakt het wel een heel bijzonder strand. De enige manier om er te komen is per boot of lopend langs de steile helling. Je moet er een wat moeite voor doen, maar dan heb je ook wat. 


Beste reistijd

De beste reistijd voor Turkije is het voor- en najaar.

Klimaat 

Turkije heeft 3 soorten klimaten, het zeeklimaat langs de kusten, het landklimaat in het binnenland en het steppeklimaat in het centrale deel van Turkije. In het steppeklimaat is weinig neerslag. In de wintermaanden valt er de meeste neerslag in Turkije, in de zomermaanden valt er amper neerslag. En kunnen de temperaturen flink oplopen. 

image

Saklikent kloof

De Saklikent kloof is een verborgen kloof van maar liefst 18 kilometer lang. De kloof is erg smal en 300 meter diep. Het water in de kloof is redelijk koud, maar een paar graden boven nul. Ideaal voor een zeer verkoelende duik! De kloof is overigens alleen te bezoeken in de zomermaanden, in de wintermaanden staat hij onderwater.

Turkse Bazaar

Iets typisch Turks is een bazaar, dit is een overdekte markt met honderden kleine winkeltjes. Van leerwinkeltjes tot specerijen en van viswinkeltjes tot souvenirwinkeltjes. Je kan er uren rondlopen en genieten van alle geuren en kleuren. Het is overigens heel normaal om af te dingen op een bazaar, wees dus niet bang om een beetje te onderhandelen over de prijs.

Turkse keuken

Wanneer je in Turkije bent moet je natuurlijk genieten van de Turkse keuken. De Turkse keuken is een veelzijdige keuken met veel vlees, groenten en natuurlijk de bekende Turkse zoete hapjes. In Turkije moet jeTurks fruit en baklava proeven, dit zijn typische Turkse specialiteiten. Proef ook de bekende Turkse pizza en lamskebab. Ga je op de gezonde tour? Neem dan de gevulde aubergines, erg lekker en gezond.

Zee kajakken

Ben je toe aan een beetje avontuur? Ga dan  zee kajakken in Kas. Onder begeleiding van een gids ga je langs de baaien en eilandjes. Het is een prachtige tocht en het uitzicht is adembenemend. Op zoek naar nog meer avontuur? Dan kun je ook nog canyoningen in Kas. Hierbij ga je abseilen door watervallen en zwemmen tussen smalle kloven. Echt iets voor de actieve avonturier.  

Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!