Achtergrond Ecuador

De naam Ecuador komt van het Spaanse woord evenaar, deze loopt namelijk door het land. De naam die het land nu heeft is niet het enige wat Ecuador aan de Spanjaarden te danken heeft. De hoofdstad Quito is ook gesticht door de Spanjaarden.

Ecuador


Geschiedenis

Verschillende Indiaanse culturen waren in het huidige Ecuador gevestigd voordat de Inca’s zich hier in de 15e eeuw vestigde. In 1534 kwamen de Spanjaarden naar Ecuador. De toenmalige Inca leider, Atahualpa werd gevanggenomen en later geëxecuteerd. De leider van de Inca’s had een soort van god-status onder de bevolking en door de dood van Atahualpa wisten de Inca’s niet wat ze moesten doen. De Spanjaarden maakten hier gebruik van en dit resulteerde in de dood van tienduizenden Inca soldaten. De ziektes die de Spanjaarden mee brachten zorgde ervoor dat de inheemse bevolking flink werd uitgedund.

Bovenop de ruïnes van een Inca stad werd de nieuwe hoofdstad Quito door de Spanjaarden opgericht. In 1809 ontstond voor het eerst de roep om onafhankelijk van Spanje te worden. In 1822 versloegen de vrijheidsstrijders het Spaanse leger en het land werd een paar jaar later een onafhankelijke republiek. De 19e eeuw kenmerkte zich door een periode van instabiliteit aangezien verschillende leiders zich in rap tempo opvolgde. Eigenlijk is er aan deze periode van instabiliteit nooit een einde gekomen. De huidige president heeft al toegegeven zich niet herkiesbaar op te stellen nadat er veel demonstraties tegen de plannen waren.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Ecuador
Er zijn 6 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Ecuador met optioneel Galapagos Zuid-Amerika in zakformaat
  • Driedaags verblijf in de jungle midden in het ongerepte Cuyabeno reservaat (volpension)
  • Verblijf in de nevelwouden van Mindo met mooie wandelmogelijkheden
  • Overnachting in het prachtige hotel bij de thermale baden van Papallacta
  22 dagen
  vanaf € 2.349,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Ecuador & Galápagos Hoogtepunten Zeg hola tegen Ecuador
  • Zeer gevarieerde rondreis langs natuur en cultuur
  • Inclusief 5-daags Galápagos bezoek met verblijf in hotels
  • Contact met de lokale bevolking tijdens een overnachting bij een Indianengezin in Otavalo
  Nieuwe reis
  21 dagen
  vanaf € 3.099,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Galapagoseilanden Met verblijf op eersteklas motorjacht 'Solaris'
  • Zeer complete 8-daagse Galapagos tour (route A of route B) op de eersteklas 'Solaris'
  • Alle maaltijden aan boord inclusief in de reissom
  • Verblijf op een comfortabele boot met een professionele Engelstalige natuurgids
  12 dagen
  vanaf € 4.748,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Galapagoseilanden Met verblijf op de comfortabele Archipel l Catamaran
  • Zeer complete 8-daagse Galapagos tour (route A of route B) op de comfortabele 'Archipel l' catamaran
  • Alle maaltijden aan boord inclusief in de reissom
  • Verblijf op een comfortabele boot met een professionele Engelstalige natuurgids

  Gegarandeerd vertrek op:
  21 dec - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  12 dagen
  vanaf € 5.248,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  21 dec - alle vertrekdata

 • Avontuur-Plus
  19 dagen
  vanaf € 1.160,- excl. vlucht en Kitty
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Ecuador

Ecuador is vernoemd naar de evenaar, die door het land loopt. Het land ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en wordt ingeklemd door Colombia, Peru en de Stille Oceaan. Het is één van de kleinste landen van Zuid-Amerika, maar Ecuador heeft reizigers desondanks veel te bieden op het gebied van cultuur en natuur. Ecuador staat voor veel mensen gelijk aan het land van de Inca's. Maar lang voordat zij zich in de 15e eeuw in het gebied vestigden, leefden er al verschillende indiaanse culturen in Ecuador. De belangrijkste waren de Caras, die aan de kust woonden, en de Quitus in de hooglanden. Later veroverden de Caras de Quitus en werden ze samen de Shyri-stam. Vanaf de eerste helft van de 15e eeuw begonnen de Inca's hun rijk uit te breiden. Ze slaagden er al snel in om vanuit de hoofdstad Cuzco heel het gebied dat tegenwoordig Ecuador is te veroveren. Hun succes bleek echter van korte duur, want in 1534 werden zij verslagen door de Spaanse conquistadores.

De Spaanse overheersing

De Spanjaarden stichtten de huidige hoofdstad van Ecuador, Quito, in het jaar 1534 opnieuw. In 300 jaar tijd groeide de stad tot een inwonertal van 10.000. De Spaanse kolonisten vormden er de elite. Begin 19e eeuw begonnen de inwoners van Ecuador om onafhankelijkheid van Spanje te roepen. In 1822 versloegen onafhankelijkheidsstrijders het Spaanse leger. Ecuador sloot zich eerst nog aan bij de Republiek Groot-Colombia, maar toen deze in 1830 uiteen viel, werd Ecuador een onafhankelijke republiek.
Na de onafhankelijkheid kwamen verschillende dictatoriale regimes aan de macht, die voor veel instabiliteit zorgden. Pas in 1979 kwam er voor het eerst een democratische regering, maar deze en latere regeringen hadden te kampen met economische crisis, corruptie, inflatie en hoge schulden. Ook vandaag de dag is Ecuador nog politiek instabiel.

Een culturele reis door Ecuador

Van de Inca-cultuur is weinig overgebleven in Ecuador, maar in tegenstelling tot de meeste andere Zuid-Amerikaanse landen heeft het land nog wel een levendige en oorspronkelijke cultuur. Het rooms-katholieke geloof heeft een grote invloed op het dagelijks leven en de politiek. In veel dorpjes en steden zijn nog oude kerken en andere voorbeelden van koloniale architectuur terug te vinden in de kleurrijke straatjes. Bezoek tijdens je reis ook eens een indiaanse markt, die in bijna elk dorp te vinden is. 

Quito is zeker een bezoekje waard tijdens je reis. Deze kleurrijke stad is zeer spectaculair gelegen tussen twee vulkanenketens. Quito ligt maar 22 kilometer ten zuiden van de evenaar, maar heeft door zijn hoge ligging een aangenaam klimaat. Het oudste deel van de stad staat op de Werelderfgoedlijst. Je waant je in een dorp dankzij de rust die hier heerst. Je kunt daardoor op je gemak genieten van de oude koloniale gebouwen, lieflijke pleintjes en gezellige markten. 

Cuenca is de culturele hoofdstad van Ecuador. Ook hier is de koloniale architectuur nog in goede staat en zijn er rijk gedecoreerde kerken bewaard gebleven, die zijn versierd met het goud dat de Spanjaarden van de Inca's roofden. In Cuenca vind je bovendien een groot aantal musea en kunstopleidingen.

Reisverhalen

 • Situatie Ecuador

  Midden- en Zuid-Amerika, 07-10-19

  Amsterdam 14/10/2019 13:05Zondagmorgen 13 oktober hebben we na hard werken de laatste reizigers en onze reisbegeleidster, die vast zaten in Ecuador, kunnen verwelkomen op Schiphol. Een dag eerder w...

  Lees verder
 • Hoogtepunten van Quito

  Midden- en Zuid-Amerika, 24-03-19

  Het was een feest om 7 maanden lang in de hoogste hoofdstad ter wereld te wonen, Quito. In deze stad op 2850 m hoogte en met meer dan 2 miljoen inwoners heb ik mij dan ook geen moment hoeven te ver...

  Lees verder
 • Ecuador, een land vol verborgen schatten.

  Midden- en Zuid-Amerika, 21-03-19

  Tijdens het reizen in Ecuador werd ik elke keer weer verrast door de continue verandering van de omgeving. Dit is waarschijnlijk ook wel de reden waarom Ecuador zo'n speciaal land is. Geen enkele p...

  Lees verder
image

Ecuador hoogtepunten

Een vakantie door Ecuador biedt letterlijk vele hoogtepunten. Grote delen van het land liggen boven de zeespiegel en tijdens je vakantie zal je vaak hoge vulkanen tegenkomen. Zo is hier bijvoorbeeld de hoogste actieve vulkaan ter wereld te vinden. Hieronder hebben we een paar van deze hoogtepunten kort voor je uitgelicht.

Chimborazo vulkaan

Traditioneel gezien wordt een berg gemeten vanaf zeeniveau, wat de Mount Everest met een hoogte van 8848 meter boven zeespiegel de hoogste berg maakt. Echter zou je een berg ook kunnen meten hoe ver deze verwijderd is van het middelpunt van de aarde. Op deze manier zou de Chimborazo vulkaan met een hoogte van 6310 meter boven zeespiegel de hoogste berg van de wereld zijn. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de diameter van de aarde op de evenaar het grootst is, dit komt doordat de aarde een afgeplatte bolvorm heeft. De vulkaan is al lange tijd inactief en een populaire plek voor bergbeklimmers.

Nationaal park van de Cotopaxi

Dit nationale park is vernoemd naar de hoogste, actieve vulkaan van de wereld, namelijk Cotopaxi. Deze vulkaan is 5897 meter hoog en zelden langer dan 15 jaar rustig. De Cotopaxi is vanaf bijna elk punt in het nationale park goed te zien, het park zelf is namelijk vrij vlak waardoor het lijkt alsof de vulkaan uit het niks de lucht in schiet. In dit soms desolate landschap kan je ook wilde dieren tegenkomen, zoals herten, wilde paarden en lama’s. Het park zelf ligt op een hoogte van zo’n 3500 meter, hierdoor kan de lucht vrij ijl aanvoelen, zorg er dus voor dat je genoeg water meeneemt als je dit park bezoekt.

Cotopaxi

 

Duivels-waterval

Pailon de Diablo is de naam van één van de bekendste watervallen in Ecuador. In het Nederlands betekent het de ketel van de duivel. Om het beste uitzicht van dit indrukwekkende natuurverschijnsel te krijgen zal je eerst flink wat steile trappen moeten beklimmen. Wanneer je boven bent en naar beneden kijkt lijkt het net alsof de trappen die je net hebt beklommen 1 grote stenen glijbaan vormen. Doordat je vanaf boven op de natte stenen treden neer kijkt creëren je ogen een optische illusie van een glijbaan.

Kratermeer Cuicocha 

3100 jaar geleden barste de vulkaan Cotacahi uit, hierdoor is dit kratermeer ontstaan en volgelopen. In meer bevinden zich 2 kleine eilandjes, één van deze eilandjes zou de vorm van een cavia hebben en daar ontleent de naam van dit meer zich dan ook. Het is niet gek dat dit meer zo genoemd is, in het bergland zijn cavia’s namelijk belangrijk aangezien dit goedkoop en gemakkelijk voedsel is. Tijdens de reis kan je afdalen naar één van de verschillende dorpjes die hier te vinden zijn. Onderweg geniet je van een geweldig uitzicht en mooie flora.   

Cuicocha

   

Beste reistijd Ecuador

Ecuador kent een grote verscheidenheid in landschap en hierdoor kan het klimaat per gebied sterk verschillen. De kustgebieden kennen een vochtig, tropisch klimaat. De relatieve droge periode is hier van mei tot december. Het regenseizoen is van januari tot april, de meeste regen valt dan aan het einde van de dag. De temperatuur in deze periode kan oplopen tot boven de 30 graden en het kan vrij klam aanvoelen.

Reisadvies 

Over het algemeen is Ecuador het gehele jaar goed bereisbaar, voor een vakantie raden wij echter de droge periode aan. Deze droge periode is van juni tot november. Ook al wordt het de droge periode genoemd, er is nog steeds kans op een tropische regenbui. De maanden december en januari lenen zich ook goed voor een vakantie in Ecuador, houd er echter wel rekening mee dat de kans op neerslag wat hoger is in deze periode.

image

Ecuador reistips 

Ecuador is door zijn unieke ligging een land waar veel te beleven is. Om je een idee te geven wat je allemaal nog meer kan ondernemen tijdens je vakantie hebben we onderstaande reistips voor je op een rij gezet.

Quito 

Gelegen op 2850 meter boven zeeniveau is Quito de hoofdstad van Ecuador. Eén van de hoogst gelegen hoofdsteden van de wereld. De stad werd in 1534 opgericht op de ruïnes van een oude Inca stad. In 1978 werd het samen met Krakow in Polen de eerste stad die werd opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het oude stadscentrum van Quito wordt ook wel de ‘Schatkamer van de Amerika’s’ genoemd vanwege de rijkdom aan architectuur en cultureel erfgoed.

Quito


Indianenmarkt van Otavalo 

Allerlei kleurrijke handwerkproducten zoals poncho’s, hangmatten, leerbewerking en houtsnijwerk zijn er op deze wereldberoemde indianenmarkt in Otavalo te vinden. Wat deze markt nou zo bijzonder maakt is het feit dat deze dateert uit de pre-Inca tijd. De Otavaleños, oftewel de inwoners van deze stad staan bekend om hun weefkunst en vakmanschap. Het grootste gedeelte van de mensen op de markt is Indiaans en gekleed in traditionele kleding.

Amazonewoud jungletrek 

Tijdens je vakantie in Ecuador is er tijdens een rustdag de mogelijkheid om te wandelen door het Amazonewoud. De gids zal je onderweg alles vertellen over dit gebied, de jachtmethodes van de lokale bevolking en de medicinale planten en kruiden die je hier vindt. Het amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde en is verspreid over negen landen. Eén op de vijf van de vogels in de wereld leeft in dit gebied.

Baños 

Officieel heet deze kleine stad Baños de Agua Santa en staat bekend als de toegang tot de Amazone. De officiële naam van dit stadje betekent ‘baden van het heilige water’, wat verwijst naar de vulkanische warmwaterbronnen die rondom de stad te vinden zijn. Ook al is dit niet de grootste stad in Ecuador is er wel veel te beleven. Zo kan je er bijvoorbeeld prachtig mountainbiken.

Baños


Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!