Achtergrond

IJsland is een eilandstaat gelegen in het noordwesten van Europa, het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. IJsland bestaat voornamelijk uit vulkanisch materiaal en gesteente, ook kent het land een aantal actieve vulkanen. Het land staat natuurlijk ook bekend om zijn geisers en warmtebronnen. De hoofdstad is Reykjavik, ‘s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad. De stad is over een groot gebied uitgespreid en wordt beschermd tegen de koude wind door de berg Esja. Door de stad loopt een lange rivier waarin veel zalm zit, maar waar geen boten mogen varen. IJsland is rijk aan geothermale gebieden en zo ook de hoofdstad Reykjavik. In Reykjavik kun je relaxen in de meest bekendste warmte bron; de Blue Lagoon. Ook zijn de gebieden rondom de stad zeker een bezoekje waard, in de omgeving vind je de meest prachtige nationale parken.

Bevolking

De bevolking van IJsland bestaat voor merendeel uit nakomelingen van Vikingen en Keltische slaven. Het land heeft zo’n 121.000 inwoners waarvan meer dan de helft in de hoofdstad Reykjavik woont. De officiële taal is IJslands, deze Noord-Germaanse taal is de meest gesproken taal in het land. Ook kunnen de IJslanders veelal goed Engels spreken.

Geschiedenis

IJsland is zo’n twintig miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen in de Atlantische Oceaan. Het eiland is lange tijd een onbewoond eiland gebleven, totdat de Noren in 874 aan land kwamen. Het stamhoofd had de stad waar ze aan land kwamen Reykjavik (Rookbaai) genoemd, wat nu de hoofdstad is. Naast de Noren kwamen er ook Denen naar het eiland. Lange tijd is IJsland een kolonie van Denemarken gebleven totdat het in 1944 een onafhankelijke republiek werd. IJsland werd in 1993 lid van de Europese Economische Ruimte.

Wist je dat…

-IJslandse kinderen een voornaam krijgen en vervolgens als achternaam vaders-naam-zoon of vaders-naam-dochter zoals: Hafdis Jonsdottir.

-IJsland geen leger, marine of luchtmacht heeft? Het heeft wel een kustwacht en een vrijwillige zoek-en reddingsbrigade.

-De Nederlandse woorden ‘geiser’ en ‘ saga’ afkomstig zijn van IJslandse woorden?

-IJsland het op zeventien na grootste eiland ter wereld is?

-Het merendeel van de IJslandse woningen verwarmd wordt met geothermisch verwarmd water? Dit is een van de meest milieuvriendelijke manieren op aarde om warmte op te wekken.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van IJsland

Over IJsland

Een singlereis door IJsland zit bomvol avontuur en natuur. IJsland leeft! Water uit de vele geisers borrelt eerst en schiet dan met veel kracht uit grond, watervallen storten zich in de diepte en vulkanen rommelen uit het diepst van de aarde. Reizen door IJsland betekent wandelen door ruige landschappen zoals schitterende lavavelden en langs koude rivieren. En natuurlijk een bezoek aan het hippe Reykjavik; 's werelds meest noordelijke hoofdstad. 

Ongerept, verfrissend en inspirend... dát is singlereizen met Sawadee door IJsland.

Er zijn 3 singlereizen naar IJsland die voldoen aan jouw wensen
 • Rondreis IJsland Langs watervallen en geisers
  • Avontuurlijke reis met twee overnachtingen op een prachtige locatie aan de zuidkust
  • Bezoek aan de 'Gouden driehoek' en het prachtige ijsbergenmeer Jökulsárlón
  • Weinig lange reisdagen doordat we niet steeds heen en weer reizen naar Reykjavik

  Gegarandeerd vertrek op:
  19 jul , 06 sep - alle vertrekdata

  8 dagen
  vanaf € 1.869,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis IJsland Winter Winterreis tussen trollen en ijs
  • Avontuurlijke reis met overnachtingen ver van de bewoonde wereld
  • Bezoek aan de 'Gouden Driehoek': de Gullfoss waterval, de Geysir en Thingvellir
  • Mogelijkheid om de Blue Lagoon, IJslands bekendste warmwaterbron, te bezoeken

  Gegarandeerd vertrek op:
  08 dec , 09 feb , 01 mrt - alle vertrekdata

  8 dagen
  vanaf € 1.578,- inclusief CO2-compensatie
 • Rondreis IJsland Geisers, watervallen en gletsjers
  • Complete rondreis door alle windstreken van IJsland
  • Bezoek aan de 'Gouden driehoek' en het prachtige ijsbergenmeer Jökulsárlón
  • Mogelijkheid om een walvisboottocht te maken vanuit Husavik
  Blijf op de hoogte
  14 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • De mooiste plekjes van IJsland

  Europa, 05-06-19

  IJsland… gelegen op het randje van de Noordpool. Een land zo uniek, zo dichtbij én zo goed te bereizen het gehele jaar!  Maar liefst 3 uurtjes vliegen vanuit Amsterdam en je staat midde...

  Lees verder
 • Winters Lapland

  Europa, 15-11-16

  Gave huskysledetochten, wandelingen door de wildernis en 24/7 sneeuwpoppen maken; dát is Lapland. En dan hebben we het nog niet eens over het magische noorderlicht gehad, waar je in de winterm...

  Lees verder
 • In de winter naar IJsland

  Europa, 10-10-16

  Van indrukwekkende watervallen en gletsjers, tot grote vulkanen en het hippe Reykjavik; IJsland is prachtig, al helemaal in de winter. Niet alleen omdat je in deze periode de grootste kans hebt o...

  Lees verder
 • IJslands bizarre natuur

  Europa, 26-05-16

  Een reis naar IJsland kent veel voordelen. Zo is het niet al te ver vliegen, de mensen spreken er goed Engels en Reykjavik is een leuke stad met veel winkels en kunstgaleries. Maar wees eerlijk, ...

  Lees verder
image

Hoogtepunten

Gullfoss waterval

De Gullfoss waterval is een van de bekendste watervallen van IJsland. Deze waterval maakt deel uit van de gouden driehoek die we samen zullen gaan bezoeken. Deze bijzondere waterval is verdeeld in twee aparte waterstromen die zo’n 32 meter naar beneden storten in een kloof. Doordat het water neerklettert ontstaat er stuifwater en als de zon erop schijnt ontstaan er prachtige regenbogen.

Reykjavik

Het bruisende hart van IJsland is de hoofdstad Reykjavik, dit is de meest Noordelijke stad ter wereld. Ongeveer 60% van de IJslandse bevolking woont in Reykjavik. In Reykjavik kun je heerlijk relaxen in een van de thermale baden, zoals de Blue Lagoon. Maar ook wandelen door de Botanische tuinen waar je unieke IJslandse plantensoorten kunt vinden. Reykjavik is een veelzijdige stad die je niet mag missen.

NP Skaftafell

Skaftafell is het op een na grootste Nationale Park van IJsland. Het is een bijzonder park waar je via een prachtige wandelroute kunt gaan genieten van de watervallen en bossen. In het park is onder andere de Svartifoss waterval te vinden, deze waterval is maar liefst twintig meter hoog. Ook kun je de Skaftafellsjökull gletsjer bekijken.

Jökulsárlón ijsbergenmeer

Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer van IJsland met ronddrijvende ijsschotsen en ijsbergen is het een bijzonder meer om te zien. Met een diepte van 250 meter is het het diepste meer van het land. Je kunt er genieten van het uitzicht en natuurlijk prachtige foto’s schieten, met een boottocht over het meer alles van nog dichterbij bekijken.

Beste reistijd

IJsland kent een gematigd klimaat in de wintermaanden. Door een warme golfstroom vanuit het zuiden heb je aan de zuidkust en in Reykjavik in de wintermaanden te maken met een temperatuur die schommelt rond het vriespunt. In het binnenland is het altijd een paar graden kouder en kan er veel wind staan. Neerslag valt gedurende het hele jaar met een piek in de wintermaanden. Het grootste gedeelte van IJsland ligt in de periode van november tot april bedekt onder een pak sneeuw hoewel regenbuien in deze periode er voor kunnen zorgen dat de sneeuw verdwijnt. De weersomstandigheden maken het programma flexibel.


Aantal uren daglicht in de wintermaanden

In de wintermaanden heb je te maken met kortere dagen door de noordelijke ligging net onder de poolcirkel. De maanden december en januari kennen de kortste dagen met gemiddeld vijf uur daglicht (ten opzichte van acht uur in Nederland) per dag. Het is in deze maanden echter niet volledig donker; je hebt door de lage stand van de zon meer te maken met een schemering dan duisternis. Vanaf februari wordt het al snel langer licht en in de maanden maart en april heb je al weer te maken met hetzelfde aantal uren licht als in Nederland. Ook in oktober is het aantal uren daglicht nog vergelijkbaar met Nederland.


Noorderlicht (Aurora Boralis)

De noordelijke ligging van IJsland heeft in de wintermaanden ook een voordeel: de kans op het zien van het noorderlicht. Het noorderlicht is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat alleen rond de poolcirkel zichtbaar is. Tegen de donkere achtergrond tekenen zich in de lucht heldere bundels van groen-, rood en paarsachtige kleuren. Tussen november en maart heb je op IJsland de meeste kans op het zien van het noorderlicht.

image

Reistips

Gletsjerwandeling

Onder leiding van een gids kun je een wandeling maken over de Solheimajokull gletsjer. Een prachtige wandeling van zo'n 2 á 3 uur over de witte ijskap is een unieke ervaring. Gewapend met helm en stijgijzers wandel je over de ijsmassa en bewonder je de diverse vormen en kleuren van het ijs. De ijsmassa is voortdurend in beweging, wat er ook voor zorgt dat het er het gehele jaar door anders uitziet.

Blue Lagoon

Een aanrader is een bezoek aan de Blue Lagoon, IJslands meest bekende warmwaterbron. Het schiereiland Reykjanes, waarop de 'Blue Lagoon' zich bevindt, is een geologisch jong gebied waardoor zich ondergrondse warmwaterbronnen hebben kunnen vormen. Van verre zie je de rookwolken boven het landschap al opstijgen. De bronnen liggen dichtbij Reykjavik, waardoor enkele worden gebruikt voor de stadsverwarming en voor douchewater. In de bekendste bron, de 'Blue Lagoon', is het heerlijk om een duik te nemen en te ontspannen in het blauwwitte water.

Dagtour Landmannalaugar

Met een dagtour naar Landmannalaugar geniet je van een wandeltocht door het prachtige geothermale gebied waarbij je ook langs vele natuurlijke bronnen zal komen. Door eeuwenlange vulkanische activiteit in het gebied zijn de bergen prachtig gekleurd, dit gebied wordt ook wel ‘de parel van de centrale hooglanden’ genoemd.

Boottocht over het Jökulsárlón ijsbergenmeer

Met een boot vaar je langs de gletsjer en tussen de ijsschotsen over het prachtige meer. Tijdens deze boottocht schiet je de meest prachtige foto’s van de drijvende ijsschotsen. En natuurlijk is het genieten van het prachtige uitzicht.


Naar boven
 

KLM Werelddeal Weken
Nú verlengd - profiteer nog een aantal dagen!

De KLM Werelddeal Weken zijn verlengd. Dat betekent wereldkortingen op diverse Sawadee reizen. Jouw korting tijdens de Werelddeal weken kan dus oplopen tot maar liefst €200!