Resultaten worden geladen

Vakantie Spitsbergen

Heb je wel eens gedacht aan een vakantie naar Spitsbergen? De eilandengroep Spitsbergen heeft Nederlandse wortels. In 1596 werd Spitsbergen namelijk ontdekt door de Nederlandse wetenschapper en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz, die met zijn schip een noordelijke route naar Oost Azië probeerde te vinden. Willem Barentsz strandde uiteindelijk op het nog noordelijker gelegen eiland Nova Zembla. Hier doorstond hij een barre winter in een huis van aangespoeld wrakhout dat hij samen met zestien bemanningsleden bouwde. Dit werd later bekend als het 'Behouden Huys'.
Spitsbergen, dat door Barentsz in eerste instantie 'Het Nieuwe Land' werd genoemd, dankt haar naam aan de scherpe bergpieken die ze rijk is. Spitsbergen - in het Noors de Svalbard archipel - valt officieel onder Noorwegen. Een eigen stukje Europese Noordpool dus! De geschiedenis van Spitsbergen heeft een scherp randje. Nadat Willem Barentsz de eilandengroep ontdekte werd het een centrum voor de walvisjacht. Op het eiland Amsterdam werd de nederzetting Smeerenburg gevestigd. Hier werden enorme hoeveelheden walvissen verwerkt tot traan. Uiteindelijk stierf de Groenlandse walvis door deze walvisvaart volledig uit in de wateren rondom Spitsbergen.

De witte natuur van Spitsbergen

Als je aan een poolreis door het landschap van Spitsbergen denkt, denk je vast aan: 'Wit'. Ongeveer 60% van Spitsbergen is dan ook bedekt met 'eeuwig' ijs (permafrost). Maar zelfs dit ijskoude stukje Europa heeft een verscheidenheid aan kleuren. Alleen al de weerkaatsing van het licht in de sneeuw maakt dat het landschap soms blauw, soms roze en soms wit kleurt.
Langs de westkust bestaat de vegetatie van het eiland uit bloemen en tapijten van mos en gras, in het noorden en oosten zijn de planten kleiner en de grote gebieden onvruchtbaar. Op Spitsbergen zijn geen gewone bomen of struiken. Er zijn slechts vier soorten zoogdieren op Spitsbergen te vinden: de ijsbeer, de arctische vos, het rendier en de veldmuis. In 1930 is er een kudde bizons op het eiland uitgezet, maar in 1985 was de hele kudde uitgestorven.Naast de ijsberen en rendieren vind je op Spitsbergen zeeleeuwen en verschillende vogelsoorten zoals de raaf en de sneeuwuil. Op de eilanden vind je meerdere natuurreservaten.

Bezoek de hoofdstad van Spitsbergen

Tijdens een rondreis aan Spitsbergen zul je ook een bezoek brengen aan de hoofdstad: Longyearbyen - vernoemd naar John Munroe Longyear (byen betekent stad). Hier wonen de meeste inwoners, zo'n 2000. Het stadje heeft sinds de jaren '60 een vliegveld waarmee het niet langer volledig geïsoleerd van de buitenwereld ligt. Het zal je niet verbazen dat Longyearbyen zeer goed geïsoleerde huizen heeft, die de barre winters kunnen doorstaan. Je vindt er een museum dat de flora en fauna van het eiland tentoonstelt.
Op Spitsbergen wordt sinds de jaren '20 steenkool gedolven. Noorwegen en Rusland zijn er heden ten dage de grootste delvers. Het grootste deel van de bevolking is dan ook verbonden aan de mijnbouw.
Spitsbergen is een paradijs voor wetenschappers. Zo is er een gen-bank waar genetisch materiaal is opgeslagen van zaden en gewassen die over de wereld groeien. Ook archeologen kunnen er hun hart ophalen: enige jaren geleden zijn fossielen gevonden van dinosauriërs op Spitsbergen. De opgravingen leverden unieke fossielen op die nergens anders ter wereld bewaard zijn gebleven.

Reizen rond Spitsbergen

Vanaf de ijsbreker waarmee je rondom de Svalbard archipel reist maak je uitstapjes per zodiac (kleinere rubber boten). Zo kom je nog dichter bij de enorme ijsschotsen, prachtige bergen en kleine eilandjes. Spitsbergen is ook te verkennen per zeekajak (ervaring vereist!). Dit is een zeer avontuurlijke manier om de flora en fauna te ontdekken. En voor de ware durfals onder ons is het mogelijk een duik te nemen in het ijskoude water!

Reizen met Sawadee naar Spitsbergen zijn werkelijk onvergetelijk!

In één oogopslag

  • IJsberen, vogels en prachtige ijsschotsen
  • Reis per comfortabele boot
  • Spitsbergen te voet en per zodiac verkennen
  • Neem een duik in het ijskoude water
Naar boven