Achtergrond

Albanië betekent letterlijk ‘Het land van de witte bergen’. Ongeveer 70% van het landschap is bergachtig, met in het noorden de Noord-Albanese Alpen. In het Korabitgebergte bevindt zich de hoogste bergtop; de Korab (2784 m). Het kustgebied van Albanië is meer vlak en vruchtbaar.

Bevolking 

De bevolking bestaat vrijwel uit alleen maar Albanezen, zelf noemen ze zich de Shqiptarë. De Albanezen kunnen onderverdeeld worden in twee groepen, rond de 12e eeuw zijn deze groepen gevormd. Beide groepen hebben hun eigen Albanese dialect. In het noordoosten vind je de Ghegen, de bergbewoners. In het zuiden van de Shkumbin-rivier de Tosken.

Geschiedenis 

Albanië werd ooit geregeerd door de Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen, later werd het in 1912 onafhankelijk. In de eerste jaren van de onafhankelijkheid werd Albanië vaak lastig gevallen met milities en militaire acties van de buurlanden. Zo werd het in 1916 bezet door Oostenrijk-Hongarije in het noorden, en door de Bulgaren in het oosten van het land. Na de eerste wereldoorlog trokken veel partijen zich terug. In 1925 werd Albanië een republiek, vanaf 1928 tot 1939 was het land een koninkrijk. Na 1944 werd Albanië een staat van de Sovjet-Unie. Albanië verliet als eerste land de Sovjet-Unie in 1968 en werd bondgenoot van het communistische China. In 1992 kwam er een eind aan de Communistische Partij en werd er een democratische overheid gevormd. In 1997 brak in het land anarchie uit, maar inmiddels is de situatie in Albanië al meerdere jaren stabiel. Albanië werd in 2014 door de Europese Raad erkend als kandidaat-lidstaat. Het land moet eerst aan alle criteria voldoen voordat het echt kan toetreden. 

Wist je dat… 

- Albanië al haar energie opwekt met stuwdammen? Op deze manier zijn er geen centrales nodig.
- In Albanië 'nee' schudden ja betekent en 'ja' schudden nee betekent?
- De Albanese taal een van de oudste talen ter wereld is?
-Er in Albanië helemaal geen McDonalds restaurants te vinden zijn?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Albanië
Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Albanië Van harte welkom!
  • Mooie wandelingen, boeiende geschiedenis en gastvrije bevolking
  • Bezoek aan het beroemde Meer van Ohrid
  • Veel contact met lokale bevolking door overnachtingen in kleinschalige familiehotels
  Verbeterde route
  15 dagen
  vanaf € 1.399,- inclusief CO2-compensatie
 • 10 dagen
  vanaf € 1.649,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Albanië Hoogtepunten Zeg hallo tegen Albanië
  • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Albanië te beleven
  • Bezoek aan 3 UNESCO werelderfgoed monumenten van Albanië: Gjirokaster, Butrint en Berat
  • Bezoek aan de sprookjesachtige Blue Eye bronnen

  Gegarandeerd vertrek op:
  29 mei , 11 sep - alle vertrekdata

  10 dagen
  vanaf € 999,- inclusief CO2-compensatie
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Albanië

Dwaal door sfeervolle steden en verken de mooie kerken, ruïnes en kloosters van dit prachtige land. Een bezoek aan de stad Berat, gelegen in Centraal Albanië, mag niet ontbreken tijdens een rondreis door dit land. Deze stad wordt ook wel de stad van de duizend ramen genoemd en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bewonder dit museum van Albanië, een echt hoogtepunt tijdens jouw reis. De vriendelijke en gastvrije bevolking, heerlijke keuken en kleinschalige accommodaties maken jouw reis compleet. 

Reisverhalen

 • Ottomaanse stijl Albanië

  Europa, 11-05-16

  Wil je je eens laten verrassen door een land in Europa? Ga dan naar Albanië. Dit land kent prachtige natuurgebieden en interessante steden. Neem bijvoorbeeld Berat, gelegen in Centraal-Albanië...

  Lees verder
image

Hoogtepunten

Gjirokastër, Butrint en Sarandë 

Bij de Kelcyrakloof ligt Gjirokastër, een stadje met een indrukwekkend kasteel en huizen gebouwd in Ottomaanse stijl. Verder aan de kust ligt het stadje Sarandë, dat niet ver van het Griekse eiland Corfu af ligt. Vanaf Sarandë reis je verder naar Butrint, een belangrijke archeologische plaats met veel monumenten uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd. Hier zal je genieten van een vredige sfeer en het tjilpen van de vogels tussen de ruïnes. 

Berat 

Berat wordt ook wel ‘De stad met 1000 ramen’ genoemd, je zult gelijk zien waarom. De witte huizen in Ottomaanse stijl met vele ramen zijn heel typerend. Het oude centrum van de stad staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De prachtige rivier Osum stroomt door de stad en dat levert mooie uitzichten op. 

Tirana

Tirana is de hoofdstad en de grootste stad van Albanië. De stad kent verschillende hoogtepunten: Skanderbegplein, de Et'hem Bey moskee en het Historisch Museum. In het Historisch Museum, gelegen aan het Skanderbegplein kun je de geschiedenis van Albanië induiken. Bezoek de SkyTower en geniet van een prachtig uitzicht over de stad!

Beste reistijd

Klimaat: Door de grote geografische en topografische verschillen heeft het Albanese klimaat een onvoorspelbaar karakter. De kustvlakte heeft een Middellandse Zee-klimaat met hete zomers, zachte winters en winterregen. In het bergachtige oosten is sprake van een landklimaat met strenge, sneeuwrijke winters en met zomerregens. De beschutte bekkens hebben een milder klimaat. De maximumtemperatuur in de zomer kan wel oplopen tot 40°C. In de winter is de minimale temperatuur -5°C. De warmste plaats van Albanië is Sarandë, met meer dan 3000 uur zon per jaar en maar enkele weken ‘winterweer’ in de maanden januari en februari.

Beste reistijd: De beste maanden om Albanië te bezoeken zijn juni en september. De temperatuur is dan perfect om te wandelen en er valt, over het algemeen, weinig neerslag. In juli en augustus kan het erg heet worden.

image

Reistips 

Wandelen rondom Llogora 

Samen met een gids kun je een middagwandeling maken in het berggebied van Llogora. Ervaar hier hoe de 2000 meter hoge bergen en de witte stranden elkaar bij de kust ontmoeten. Absoluut een wandeling waard.

Wandeling rondom Voskopojë 

Tijdens een wandeling rondom Voskopojë kun je onderweg een bezoek brengen aan het oude schaapsherdersdorp Shipcke. Ontdek het prachtige heuvellandschap, het dennenbos, de oude huizen en geniet van een heerlijke picknick!

Wandelen rondom de Valbona Vallei 

Het gebied rondom Valbona is perfect te voet te verkennen. Wandel door eenn van de mooiste natuurgebieden die Albanië te bieden heeft en ervaar een adembenemend uitzicht op de hoogste berg van Albanië: Mount Jezerca (2694 m). Een uitstekende plek om te picknicken en kennis te maken met een familie van schaapsherders.

Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!