Rondreis Kenia | Groepsreizen | Unieke reizen met Sawadee

Resultaten worden geladen

Rondreis Kenia

Heb jij ook zo’n beeld van een kurkdroog Afrika? Dan zit je ernaast en dit Oost-Afrikaanse land is het levende bewijs. Kenia is bij uitstek het land om vooroordelen over Afrika los te laten. Kenia is een van de meest afwisselende landen van Afrika qua landschap. Zo heeft het land strand, woestijn, vruchtbare gebieden, hoge bergen en prachtige natuurparken. Veel toeristen komen voor de Big Five (de olifant, de leeuw, de buffel, de luipaard en de neushoorn). Deze zijn te zien in natuurparken zoals de Masai Mara, Amboseli en Tsavo West. En het mooie is, met jouw bezoek steun je een goed doel. Kenia speelt namelijk een belangrijke rol als het gaat om het behoud van de ongerepte wildernis van Afrika. Veel wildparken worden internationaal erkend vanwege hun succesvolle fokprogramma’s. Maar wat is er nog meer te doen in Kenia?

Wat wil je nog meer bezoeken en doen in Kenia? 

 • De Grote Trek (the Great Migration) is een indrukwekkend natuurverschijnsel. Samen met buurland Tanzania staat Kenia bekend om de grootste migratie van dieren ter wereld. Tijdens de Grote Trek – elk jaar! – verlaten bijna twee miljoen gnoes, zebra’s en antilopen de savanne in Tanzania, op zoek naar vers gras in het Masai Mara National Park in Kenia. Het is de grootste kuddebeweging ter wereld en enorm indrukwekkend. Je hebt vast weleens beelden gezien van gnoes die zich te water storten om rivieren over te steken (en ondertussen worden aangevallen door hongerige krokodillen). Yes. Dat is de Grote Trek. Verderop vertellen we je wanneer dit precies is. 
 • Over grote trek gesproken, het bekendste gerecht is maispap (ugali). Misschien niet het allerlekkerste, maar zeker leuk om te proberen. 
 • Bezoek de Masai in het Masai Mara National Park. Dit nomadische volk is kleurrijk, vrolijk, vriendelijk, open en leeft totaal anders dan je gewend bent. 
 • Lekker relaxen op het paradijselijke strand van Diani Beach. Kenia ligt aan de Indische oceaan en het water is aangenaam. En denk je bij eilanden vooral aan Azië, Zuid-Amerika of Europa? Ook Kenia heeft eilanden, namelijk de Lamu Archipelago en Mandu. De stranden hier zijn echt ontiegelijk mooi. 
 • Bezoek de prachtige vruchtbare velden rondom Mount Kenya. Hier is veel landbouw. Wist je dat bijna de helft van de Keniaanse bloemenproductie naar Nederland wordt geëxporteerd?

De Grote Trek per maand

De Grote Trek is bijna het hele jaar door en begint in november, wanneer de dieren via de oostkant van de Serengeti naar het zuidoosten trekken. Van december tot februari bevinden de meeste dieren zich in het zuidoosten van de Serengeti. Dit is ook het moment dat alle kalveren (zo’n achtduizend per dag!) worden geboren. Tijdens deze maanden reizen ze weinig.

Van maart tot mei trekken de dieren verder naar het westen van de Serengeti (western corridor) en van juni tot augustus steken ze de bekende rivieren de Grumeti en de Mara over. In september en oktober grazen de dieren in Masai Mara, voordat ze in november weer beginnen aan de volgende trek.

Veiligheid in Kenia

Kenia kent net als andere landen een ander veiligheidsniveau dan Nederland. Sommige delen van het land zijn oranje of rood vanwege politieke onrust. Ook de hoofdstad Nairobi is op sommige plekken onveilig (de stad wordt soms spottend Nairobbery genoemd). Toch is het land met de nodige voorzorgsmaatregelen prima te bereizen. Houd je hoofd erbij en doe geen dingen die je anderen ook niet zou aanraden. Bij de groepsreizen van Sawadee reizen we niet naar gebieden die als onveilig worden aangemerkt. misschien beter weglaten?

Verkeer en vervoer in Kenia

De wegen in Kenia zijn niet zo goed. In de droogteperiode kun je wel prima reizen met een goede auto, maar tijdens het regenseizoen zijn er zelfs wegen waar je met een 4x4 niet doorheen komt. Laat je goed inlichten en verplaats je bij twijfel met een privéchauffeur die de wegen kent. Vermijd het gebruik van openbaar vervoer, vooral ‘s avonds.

De belangrijkste feiten over Kenia

Kenia is een geweldig land om doorheen te reizen. Wat moet je echt weten voor je naar dit bijzondere stukje Oost-Afrika reist?   

Taal: Kenia kent twee officiële talen: Engels en Swahili. Swahili wordt ook in andere Oost-Afrikaanse landen gesproken. Een bekend gezegde in Swahili is hakuna matata (bekend van De Leeuwenkoning!). Verder worden er veel inheemse talen gesproken.   

Hoofdstad: De hoofdstad van Kenia is Nairobi. Nairobi heeft ruim 4,5 miljoen inwoners. Twee andere belangrijke steden zijn Mombassa (ruim één miljoen inwoners) en Kisumu (721.000 inwoners).   

Bestuursvorm: Kenia is een presidentiële democratie.   

Inwonersaantal: Kenia heeft zo’n 54 miljoen inwoners. Het land is ongeveer veertien keer zo groot als Nederland.   

Munteenheid: In Kenia betalen ze met de Keniaanse shilling.

Betalen in Kenia: Je kunt in grote winkelcentra, duurdere restaurants en hotels vaak met je creditcard betalen. Pinnen kan bij de meeste pinautomaten. Buiten de grote steden zijn er een stuk minder pinautomaten, dus hou hier rekening mee en zorg dat je een buffer hebt.

Tijdzone: UTC+3. Tijdens onze zomertijd is het in Kenia één uur later, tijdens onze wintertijd is het in Kenia twee uur later.   

Stekkers en stopcontacten in Kenia: In Kenia hebben ze andere stekkers en stopcontacten, dus het is aan te raden een wereldstekker (type G met drie pinnen) of reisadapter mee te nemen.

Veelgestelde vragen over een rondreis in Kenia

 • Hoe lang is het vliegen naar Kenia? Een directe vlucht naar de hoofdstad duurt iets langer dan acht uur.
 • Heb je coronavaccinaties nodig voor Kenia? Bekijk de laatste informatie op de website van de Kenya Civil Aviation Authority.
 • Welke andere vaccinaties heb je nodig voor een rondreis door Kenia? Het wordt aangeraden je te vaccineren tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Laat je verder adviseren door de GGD om te weten welke andere vaccinaties worden aanbevolen (zoals de gele koorts).
 • Is er malaria in Kenia? Ja. Malaria komt in bepaalde gebieden in Kenia voor. Laat je adviseren door de GGD en neem voorzorgsmaatregelen.
 • Heb je een visum nodig voor Kenia?
  Ja, voor Kenia heb je een visum nodig. Deze vraag je online aan.
 • Is Kenia veilig als single vrouw?
  Als je als vrouw alleen wilt reizen in Kenia, is het altijd aan te raden je goed voor te bereiden. Doe niets wat je normaal ook niet zou doen op onbekend terrein en let goed op. Wil je Kenia ontdekken met gelijkgestemde reizigers, dan biedt Sawadee speciale groepsreizen aan.
 • Kun je in Kenia water uit de kraan drinken? Nee. Het water dat je drinkt (of gebruikt voor ijsblokjes, om je tanden te poetsen, of groente te wassen) moet eerst worden gekookt. In sommige hotels in grotere steden als Mombasa en Nairobi wordt het kraanwater gezuiverd en kun je het dus wel uit de kraan drinken.  
 • Wat is het noodnummer in Kenia? Het algemene alarmnummer in Kenia is 999.

Voor wie is een reis naar Kenia interessant?

Kenia is een land met veel gezichten. Omdat het landschap zo divers is, is er echt altijd wat te beleven. De verschillende reisvormen passen zich goed aan op ieders behoefte. Als je met kinderen naar Kenia reist, kun je bijvoorbeeld rustig reizen en twee nachten op dezelfde plek blijven. Wil je juist voor avontuur gaan, dan kies je een spannendere rondreis waarbij je bijvoorbeeld kampeert. Wil je relaxen, dan bezoek je een natuurpark en plak je er een strandvakantie in Kenia achteraan. Bij Sawadee kun je bij elke reis zien hoe zwaar het is, en ook ervaringen lezen van reizigers die je voorgingen.

Bekijk onze reizen naar Kenia per reissoort:

Naar boven