Achtergrond van Frankrijk

Frankrijk is het land van de wijn en schimmelkaas. Frankrijk heeft onwijs veel te bieden: grote steden zoals Parijs en Lyon en een aantrekkelijk klimaat, daarbij komt dat het een relatief korte reistijd is. Het land heeft een prachtige natuur, van warme stranden aan de kust gebieden, hoge bergen in de Alpen tot aan de vele heuvels en rivieren verspreid door de rest van Frankrijk.

Wist je dat?

 • Frankrijk vaak "l'hexagone" wordt genoemd? Frankrijk heeft namelijk de vorm van een zeshoek en hexagone is Frans voor zeshoek.
 • De Eiffeltoren al 125 jaar het symbool van Frankrijk is? Het is tegelijkertijd één van de meest gefotografeerde objecten op aarde.
 • Croissants helemaal niet Frans zijn? De croissant werd in de 19e eeuw in Parijs geïntroduceerd door een zakenman uit Wenen.
 • Het verboden is om in Frankrijk je varken Napoleon te noemen? Dit wordt gezien als oneerbiedig en is daarom volgens de wet verboden.
Corsica

Geschiedenis van Frankrijk

Er zijn in Frankrijk sporen gevonden van neanderthalers die al in de prehistorie hier leefden. Het begin van de Franse nationale geschiedenis begint echter pas in de eerste eeuw V. Chr. Dit was de tijd waarin Julius Caesar het land binnenviel. Het Romeinse rijk begon rond het jaar 300 uit elkaar te vallen en het duurde nog ongeveer 200 jaar voordat de Frankische koning Clovis de Romeinen versloeg. Onder deze koning bekeerde heel Frankrijk zich tot het christendom. Na de dood van Clovis viel het rijk van de Fransen uiteen. Dat dit volk belangrijk is geweest voor het huidige Frankrijk blijkt wel uit de naam Frankrijk want dit verwijst naar het Frankische volk.

Onder Karel de Grote werd Frankrijk weer een geheel in de 8e eeuw. Karel de Grote was bijna 50 jaar aan de macht. In deze periode was er een opleving op het gebied van kunst, religie en cultuur. Na zijn dood werd het rijk opnieuw aangevallen en dit keer door de Noormannen. Ook dit volk heeft zijn naam achtergelaten in het hedendaagse gebied Normandië. Rond het jaar 900 werd er een akkoord gesloten en werden de aanvallen van de Noormannen beperkt tot aan dit gebied. In de eeuwen hierna groeit Frankrijk uit tot een machtig rijk met Parijs als de hoofdstad. In 4 van de 9 kruistochten naar Palestina speelde het land een belangrijke rol.  

De zogenoemde ‘Honderdjarige oorlog’ begon in 1337 tussen Frankrijk en Engeland. Het keerpunt in deze strijd kwam door Jeannne d’Arc. Mede door haar werd de stad Orléans bevrijd van de Engelse en tot op heden is zij nog steeds een belangrijk symbool. De jaren hierna heeft Frankrijk te kampen met een religieuze strijd tussen de protestanten en katholieken. De koning verleent in 1598 godsdienstvrijheid aan de protestanten en maakt zo een einde aan de strijd. Hierna kon Frankrijk zich richten op het economische herstel.

Tijdens de pruikentijd in de 17e eeuw was koning Lodewijk XIV aan de macht. In deze periode groeide Frankrijk uit tot een koloniale macht en tot op de dag van vandaag wordt er in vele landen nog steeds Frans gesproken. Toen het volk in opstand kwam in de 18e eeuw kwam er een einde aan de absolute macht van de koning. Frankrijk werd een republiek maar aanvankelijk had het te kampen met vele burgeroorlogen. De bekende generaal Napoleon Bonaparte maakte hier uiteindelijk een einde aan. Onder leiding van Napoleon begon Frankrijk aan veroveringen van meerdere Europese landen. Napoleon werd uiteindelijk bij de slag om Waterloo verslagen waardoor er eer een koning aan de macht kwam. Deze monarchie was echter van korte duur want in de 19e eeuw werd Frankrijk namelijk weer een republiek wat het tot op heden nog steeds is.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Frankrijk

Over Frankrijk

Trek je wandelschoenen aan en maak je klaar voor een wandelvakantie in Frankrijk. Elk jaar weer bezoeken vele toeristen dit prachtige land, waaronder ook veel wandelaars. Frankrijk heeft namelijk een aantal schitterende gebieden waar je doorheen kan wandelen.

Er zijn 0 wandelvakanties naar Frankrijk die voldoen aan jouw wensen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Zorgeloze fietsvakanties voor families

  Europa, 22-02-18

  Begint het al te kriebelen om weer op de fiets te stappen en langs prachtige plekken te fietsen? En wat is nou leuker om dit met het hele gezin te doen? Jullie fietsen van camping naar camping, ter...

  Lees verder
 • Fietsen in Frankrijk

  Europa, 02-06-17

  Vive la France! Fietsen door het Franse landschap biedt je prachtige perspectieven. Frankrijk bezit over afwisselende gebieden; van de bloem geurende lavendelvelden tot aan de ruige Atlantische kus...

  Lees verder
 • Fietsen door Bourgondië

  Europa, 06-02-17

  Een tip voor alle sportieve gezinnen: ontdek het prachtige Bourgondië per fiets! Al fietsend volg je een adembenemende route door deze unieke Franse regio. Juist voor de kids is er hier van alles t...

  Lees verder
 • Fietsen door het Franse landschap

  Europa, 12-01-17

  Op zoek naar een actieve, indrukwekkende vakantie waar je regelmatig een stokbroodje kunt verorberen? Dan is een fietsvakantie door Frankrijk iets voor jou! Populair fietsland Wanneer men...

  Lees verder
 • Fietsen door Frankrijk

  Europa, 13-05-16

  Van het prachtige landschap in de Dordogne tot het zonnige Corsica. Wie een fietsreis door Frankrijk overweegt komt langs vele prachtige natuurgebieden, heuvellandschappen en pittoreske dorpjes. Ee...

  Lees verder
image

Wandelvakantie Frankrijk hoogtepunten

Frankrijk is al jaren een populair vakantieland en ook voor wandelaars is hier meer dan genoeg te beleven. De prachtige natuur zorgt voor schitterende wandelroutes door een gevarieerd landschap. We hebben hieronder enkele hoogtepunten van een wandelvakantie in Frankrijk op een rij gezet.

Gorges de Spelunca

Eén van de hoogtepunten van een wandelvakantie in Corsica is de Spelunca kloof. De Spelunca kan beter beschreven worden als een diepe vallei omringd door indrukwekkende bergtoppen. Terwijl je door deze indrukwekkende kloof loopt geniet je van de rest van de prachtige natuur. Zo vind je hier bijvoorbeeld enkele bijzondere boomsoorten zoals agave-, olijven- en vijgenbomen. De kloof ligt tussen de twee dorpen Ota en Évisa in en zijn beide niet noemenswaardig. Echter hebben ze wel een indrukwekkende ligging met hoge bergtoppen achter zich.

Gorges de Spelunca

GR 20 

De GR 20 is een beroemd wandelpad op het eiland Corsica. Voor veel wandelaars is dit een bekend begrip, GR staat voor Grande Randonnée in het Frans. In het Nederlands worden deze Lange-Afstand-Wandelpaden genoemd. Echter spreken we hier meestal gewoon over een GR. De volledige GR 20 heeft een lengte van 200 kilometer en geldt als bijzonder zwaar. Het is één van de populairste bergroutes van Europa en trekt jaarlijks duizenden wandelaars. Op sommige gedeeltes moet er flink geklommen worden, dit is vooral in het noorden.

Calanche de Piana

Vrij vertaald worden Calanche de Piana de inhammen van Piana genoemd. Deze indrukwekkende rotsformaties liggen tussen Ajaccio en Calvi. In de loop van de dag verandert de kleur van de rotsformaties van goud naar roze tot vuurrood. Op onbegroeide stukken zijn er door lange droge seizoenen grote gaten in de rotsen ontstaan. De Calanche de Piana staat tegenwoordig op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Calanche de Piana


Beste reistijd Frankrijk

Frankrijk is het grootste land van West-Europa en heeft mede door het grote oppervlakte te maken met verschillende klimaten. Dit houdt in dat er bijna altijd wel een regio in Frankrijk is dat geschikt voor een wandelvakantie.

Klimaat

Het grootste gedeelte van het land heeft een gematigd zeeklimaat wat inhoud dat er relatief milde winters zijn en geen extreme zomers. Langs de zuidoost kust heerst er een Middellands zeeklimaat wat betekent dat er milde winters zijn en het er in de zomer erg warm en droog kan zijn. Het derde klimaat dat te vinden is in Frankrijk is het hooggebergteklimaat. Dit is te vinden in de Franse Alpen en biedt koele zomers, koudere winters en relatief veel neerslag.

Reisadvies

De beste reistijd voor Frankrijk is in mei, juni en september. In deze periodes is de temperatuur aangenaam en de neerslag niet te hoog. In het noorden en midden van Frankrijk zijn die zomermaanden ook goed te doen. Voor het middellands zeegebied geldt het voor en najaar als beste reis periode. Dit omdat het er in de zomermaanden warm en droog kan zijn. Dit is tevens ook de drukste periode vanwege de vele toeristen die op zon vakantie gaan.

Wandelvakantie Frankrijk reistips


Golf van Porto

Nog een natuurverschijnsel dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat is de golf van Porto. Deze baai bevindt zich in het Regionaal Natuurpark van Corsica. Het is vernoemd naar de gelijknamige plaats Porto in de gemeente Ota. Het ruige landschap van de golf van Porto bestaat voornamelijk uit rotsen van graniet, die tot 300 meter boven de zee uittorenen. Tijdens je wandelvakantie is dit de ideale plek om even een frisse duik te nemen.

Golf van Porto


Corte 

Corte ligt centraal gelegen op Corsica en is de ideale plek om aan een wandelvakantie op het eiland te beginnen. Doordat het in het ruige binnenland ligt is de stad vrij lastig te bereiken. De meeste reizigers nemen de bergtrein om vervolgens hun wandeltocht in Corte te starten. Naast de prachtige natuurlijke omgeving zijn er ook enkele bezienswaardigheden in de stad zelf te vinden. De citadel uit het begin van de 15e eeuw en de Kerk van de Aankondiging uit diezelfde eeuw zijn enkele voorbeelden van deze bezienswaardigheden.

Corte


Naar boven
 

KLM Werelddeal Weken
Nú verlengd - profiteer nog een aantal dagen!

De KLM Werelddeal Weken zijn verlengd. Dat betekent wereldkortingen op diverse Sawadee reizen. Jouw korting tijdens de Werelddeal weken kan dus oplopen tot maar liefst €200!