Resultaten worden geladen

Groepsrondreis Tibet

Tijdens je rondreis door Tibet maak je kennis met de lange, roerige geschiedenis van het land. Een zeer lange geschiedenis, die al rond 127 v.Chr. begint met Nyatri Tsanpo, de koning van Tubo. Over die eerste periode is echter weinig bekend. In de loop der eeuwen groeide Tibet uit tot het belangrijkste boeddhistische land ter wereld. Halverwege de 17e eeuw kwam de religieuze Gelug-orde aan de macht, met aan het hoofd de Dalai Lama, vanaf dat moment de spirituele en politieke leider van Tibet.

Vanaf 1720 stond Tibet echter onder Chinese controle en had de Dalai Lama geen feitelijke macht meer. Pas in 1911 slaagden de Tibetanen er in om de macht terug te grijpen. Tibet was vervolgens onafhankelijk tot 1950, toen het Rode Leger van China het land binnenviel. Tijdens een grote opstand van de Tibetanen in 1959, waarbij vele tienduizenden mensen om het leven kwamen, vluchtte de huidige Dalai Lama naar India en vormde daar een regering in ballingschap. De Tibetaanse bevolking werd te werk gesteld en boeddhistische kloosters werden geplunderd en vernietigd. Tot de dood van Mao Zedong in 1976 werd het grootste deel van de Tibetaanse cultuurschatten verwoest.

Belangrijke reistip

De eerste dagen van je rondreis door Tibet is het aan te raden om rustig aan te doen. Omdat Tibet zo hoog ligt, is de lucht er erg ijl. Om hoogteziekte te voorkomen moet je jezelf de kans geven om hier aan te wennen voor je je rondreis voortzet.

Naar boven