< Terug naar overzicht
44% van Sawadee accommodaties zet aantoonbaar stappen op het gebied van duurzaamheid

44% van Sawadee accommodaties zet aantoonbaar stappen op het gebied van duurzaamheid

Bij Sawadee vinden we het belangrijk om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren, met oog voor mens, dier en natuur. Dit doen we op verschillende manieren, bijvoorbeeld door tijdens onze reizen te overnachten in accommodaties die onze ambities op het gebied van duurzaamheid delen en zich hier actief voor inzetten. Afgelopen maanden hebben we een uitgebreide analyse uitgevoerd en onze accommodaties gemeten aan 32 verschillende duurzaamheidscriteria. Hieruit is gebleken dat 44% van onze accommodaties zich aantoonbaar inzet op gebied van duurzaamheid. Het is onze ambitie om dit percentage komend jaar te verhogen naar 60%. 

Puur Sawadee 

Bij Sawadee hebben we altijd gefocust op het hebben van duurzame accommodaties, die een positieve impact hebben op de lokale natuur, economie of gemeenschap en/of letten op de vermindering van energie- en waterverbruik. Op veel van onze reizen kun je bijvoorbeeld verblijven bij kleinschalige hotels, ecolodges, homestays, campings of ‘Puur Sawadee’ accommodaties. Puur Sawadee accommodaties zetten zich op een speciale manier in voor de natuur of lokale gemeenschap, bijvoorbeeld door ook een school te runnen of door een eigen natuurreservaat te onderhouden. Andere voorbeelden zijn ecolodges en homestays, die een vrij kleine CO2-uitstoot opleveren en direct bijdragen bij aan de werkgelegenheid in kleine gemeenschappen. 

Laos

32 duurzaamheidscriteria 

Er zijn echter nog veel meer manieren waarop een accommodatie kan bijdragen aan duurzaamheid. Om de duurzaamheid van onze accommodaties in kaart te brengen hebben we al onze accommodaties getoetst aan de 32 criteria van Travelyst, een organisatie uit het Verenigd Koninkrijk die zich inzet om bedrijven en consumenten te helpen met duurzamer reizen. Travelyst werkt al samen met veel grote bedrijven in de reisbranche zoals Booking.com, Skyscanner, en Tripadvisor. De lijst met 32 criteria kan worden opgedeeld in 4 categorieën: energie, afval, biodiversiteit & ecosysteem en bestemming & gemeenschap. Voorbeelden van criteria zijn het hebben van energie- en waterzuinige apparaten, het beschikken over goede isolatie zoals dubbel glas, het nemen van maatregelen om plasticgebruik te verminderen, het recyclen van afval, het gebruiken van lokaal geproduceerd eten, het verminderen van voedselverspilling, en het creëren van werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap.  

644 duurzame accommodaties 

De afgelopen maanden zijn we bij Sawadee hard bezig geweest om al onze 1458 te toetsen aan deze 32 criteria. Hieruit bleek dat momenteel 44% van onze accommodaties voldoet aan 10 of meer van de door Travelyst gestelde criteria en dus aantoonbaar stappen zet op het gebied van duurzaamheid. Meer dan de helft van deze 642 accommodaties voldoet zelfs aan minstens 17 criteria. 477 accommodaties (33%) bleken nog niet genoeg te doen op het gebied van duurzaamheid en van 339 accommodaties (23%) hebben we tot dusver nog geen reactie ontvangen. 

IJsland

Toekomstplannen 

Dat 44% van onze accommodaties aantoonbaar stappen zet op het gebied van duurzaamheid is natuurlijk fantastisch. Het overnachten bij deze duurzame accommodaties draagt bij aan het vergroten van de positieve impact van onze reizen. Bovendien zorgen deze duurzame accommodaties vaak voor lokale werkgelegenheid en het behoud van de lokale natuur.  

Tegelijkertijd er is nog veel te winnen en onze ambities zijn groot. Aan het eind van 2024 willen we het percentage accommodaties dat aantoonbaar stappen zet op het gebied van duurzaamheid hebben verhoogd naar 60%. Dit gaan we onder andere doen door de accommodaties waar we mee samenwerken nóg meer aan te moedigen om zich in te spannen voor duurzaamheid en waar nodig te wisselen naar accommodaties die zich hier wel voldoende voor inzetten. Daarnaast gaan we proberen de huidige response rate van 77% te verhogen. Zo hopen we een nog completer beeld te vormen van de acties die onze accommodaties ondernemen om duurzaam overnachten mogelijk te maken. 

We vertellen je graag meer over duurzaam reizen met Sawadee op deze pagina.