< Terug naar overzicht
Reisverhaal Colombia: Op avontuur in Bogotá

Reisverhaal Colombia: Op avontuur in Bogotá

'Na een 20-uur-durende reis van Amsterdam naar Bogotá, met een tussenstop in Atlanta, beland ik laat in de avond op het vliegveld van de Colombiaanse hoofdstad; Bogotá. Met klotsende oksels, slaapgebrek en een bleek gezicht arriveer ik om 12 uur 's nachts in m'n hostel Sue Candelaria. De Colombiaanse hoofdstad ligt op 2600 meter hoogte en bij mij leidt dit tot de beruchte hoogteziekte. Welkom in Bogotá!  

In mijn hostel ontmoet ik 2 Baskische mannen: Fernando en Iosu. We slenteren door de smalle straten van de toeristische wijk La Candelaria. Politieagenten sieren de straten en het geeft mij een veilig gevoel. Fernando en Iosu brengen me naar pittoreske, kleurrijke en beschilderde cafeetjes als Cafe Casu en Nativo waar we lunchen, aan onze koffie nippen of aan de vers gemaakte lulo limonade lurken. Om de hoek stop ik bij de straatverkopers. Eén van de straatverkopers heeft een oogje op mij en hij laat me niet gaan, voordat hij één van zijn zelfgemaakte ringen aan me geeft. "Es un regalo para ti." 

Samen met de Baskische mannen bezoek ik Museo del Oro, hét goudmuseum van Colombia. We zijn omringd met pre-Spaans goud en informatie over de oorspronkelijke inheemse volkeren van Colombia. Na enkele dagen gebruik ik het Zuid-Amerikaanse wondermiddel tegen hoogteziekte: cocabladeren. Een aantal bladeren prop ik in mijn mond. Na wat gezuig op de coca, voel ik me weer normaal en mijn hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Bogotaanse Lina, de liefde van Groningse Bram die ik paar jaar terug in Bolivia heb ontmoet, haalt me op en neemt me mee om te lunchen. We arriveren bij het restaurant Antigua Santa Fe, de beste plek van de wereld om ajiaco te proeven. Een soep van kip, graan, aardappels, guascas, kappertjes met witte rijst en avocado ernaast. Hierna sluit Bram aan, om met zijn drieën de kunst in het Botero museum, de lichttentoonstelling in Museo de Art del Banco de la Republica en het geldmuseum Casa de Moneda te bezoeken. 


Ik regel een 5-uur durende fietstour bij Bogotá Bike Tours. 15 Backpackers, onze reisbegeleider Laurent en ik fietsen van het standbeeld van Simón Bolívar, dé held van Zuid-Amerika, naar het noorden van Bogotá, het moderne gedeelte van de stad. Gaten in de weg ontwijkend en automobilisten erop los toeterend. Onderweg proeven we exotisch fruit bij de Paloquemao markt, bezoeken we een graffitigalerij, koffiefabriek en passeren we Botero’s sculptuur. Ondertussen vertelt Laurent over de Colombiaanse historie, de situatie nu, mensenrechten en de drugs aangewakkerde burgeroorlog. 


In Bogotá doe ik de gratis graffititour met Carlos, de antropoloog als reisbegeleider. We buurten weer door La Candelaria, volop met graffiti versierd. De graffitiartiesten LikMi, Crisp, Toxicomano en Rodez willen gehoord worden en uiten hun meningen en gevoelens over economie, politiek en mensenrechten issues. Op de laatste dag in Bogotá ga ik met een kabelbaan zoefend omhoog, richting de berg Monserrate. Dé plek om over de hoofdstad te gluren en met een bakkie van het uitzicht te genieten.'