< Terug naar overzicht
De eerste kennismaking met Bali & Lombok

De eerste kennismaking met Bali & Lombok

Deborah Vreeman heeft tijdens haar laatste groepsreis kennis gemaakt met het bijzondere Indonesië. En wat voor een ervaring was dat! 

Op reis op Bali & Lombok

Bali en Lombok zijn twee eilanden die op elkaar lijken maar toch ook weer niet. Bali met de vele rijstvelden, Lombok met de prachtige hoge palmbomen. Wat heb ik toch veel bijzondere dingen meegemaakt tijdens mijn rondreis! Uiteraard kon een bezoek aan de Gili-eilanden niet ontbreken. En hoe kan je dit bezoek beter beginnen dan mee te varen met een lokale boot…

Ontdek ook de Gili-eilanden

En daar sta ik dan in alle drukte van de haven; van alle kanten komen er paardenkoetsen, fietsen en brommers aan. Echt waar, het lijkt onmogelijk, maar de ene brommer is nog voller geladen dan de ander. De marktwaar wordt uitgestald en ik denk nog: “Leuk een markt bij de haven’’. Even later merk ik hoe ik me vergist heb. In de officiële taal van Indonesië -het Bahasa Indonesia- schalt er opeens iets onverstaanbaars door de speakers. Blijkbaar is de boot naar Gili Air klaar voor vertrek. De marktkooplui komen in actie en verplaatsen ál hun spullen naar de boot. "Hmm, was dat niet bedoeld voor het leuke havenmarktje en hoe ga ik hier ooit nog bij passen?" De kleine Indonesische vrouwen lopen met enorme manden op hun hoofd de boot in en ik besluit maar snel te volgen. Eigenlijk best grappig (achteraf) hoe ik een plekje tussen bananentrossen, ananassen en andere tropische vruchten in bemachtig. Gelukkig zie ik na een korte tocht van ongeveer 15 minuten Gili Air naderen. Wowwwww, wat een prachtig paradijsje. Ik zie mezelf al liggen in een hangmatje op het strand met  een goed boek en een tropische fruitsmoothie, want daar heb ik nu toch wel erg trek in gekregen!

Een echte Indonesische reisttafel 

In de avond besluit ik bij een restaurant om de hoek van het hotel te gaan eten. Als je in Indonesië bent, moet je natuurlijk in ieder geval één keer een rijsttafel hebben gehad. Als Nederlandse kan ik alleen niet zo goed tegen écht pittig eten. Dus ik probeer de ober heel erg duidelijk te maken dat het best een beetje pittig mag, maar niet te. “Yes madam, that will be okay! No spicy for you.” Gelukkig, hij heeft het begrepen. De ober brengt mij een prachtig bord vol met kleine schaaltjes heerlijk ruikend eten. Dat ziet er goed uit, aanvallen maar! Het schaaltje met vlees in de rode saus ziet er alleen verdacht pittig uit. Ook mijn tafelgenoot, een Indonesiër, verzekert mij ervan “This is no spicy”. Hij zal het wel weten, dus ik neem een lekkere hap… Je raadt het al; dit was dus wél spicy! Mijn tafelgenoot kijkt mij met grote ogen aan en denkt dat ik een grapje maak. Gelukkig is er witte rijst als brandblusser en heb ik de rest van de avond heerlijk gegeten. Maar het schaaltje met rode saus, die heb ik mooi laten staan. 

Mijn tips en highlights voor Bali en Lombok: 

  • Ga fietsen in de omgeving van Ubud. Tijdens een leuke mountainbike-tocht (voornamelijk bergafwaarts) fiets je door kleine dorpjes. We stoppen onderweg regelmatig om kennis te maken met de lokale bevolking en zien hoe rijst wordt geoogst. 
  • Ben je gek op lekker eten? Dan kom je in Indonesië sowieso aan je trekken! Bezoek vooral de avondmarkt in Sanur. Hier vind je kleine foodtrucks met heerlijk eten. Je kijkt je ogen uit en eet je buik lekker rond. Tip: kun je niet zo goed tegen pittig eten? Zeg dan bij het bestellen ‘tidak pedas’. Hopelijk krijg jij dan wél minder pittig eten! 
  • Breng zeker een bezoek aan een van de andere Gili eilanden. Gili Air is wat drukker dan Gili Meno. Heb je zin in een feestje? Dan is Gili Trawangan (onder de locals bekend als Gili T) jouw eiland to be! 


Deze eerste kennismaking met Indonesië smaakte (letterlijk!) naar meer. De prachtige groene natuur met natuurlijk de vele rijstvelden, de ontzettend lieve mensen en het lekkere eten. Indonesië: je ziet mij zeker nog een keer terug!