< Terug naar overzicht
Onvoorwaardelijke liefde voor reizen in Indonesië

Onvoorwaardelijke liefde voor reizen in Indonesië

Chantal bezoekt haar favoriete land van de wereld: Indonesië. Lees hieronder de ervaringen van haar reis door dit Aziatische land. 

Reizen door Indonesie is een verslaving!

Een bezoek aan Indonesië heb ik lang uitgesteld. Ik was bang, dat als ik eenmaal in Indonesië zou beginnen met reizen het een verslaving zou worden. Je bezoekt één eiland en je wilt alleen maar méér eilanden bezoeken. En wat blijkt? Ik ben verslaafd! Het blijft heerlijk; voet zetten op mijn favoriete deel van de wereld, Azië. Elk eiland van Indonesië heeft zijn eigen hoogtepunten en waar je ook bent; eettentjes met verrassende culinaire hoogstanden vind je op elke hoek van de straat!


Het probleem van plastic afval in Indonesië

Een verslaving brengt ook minder leuke dingen met zich mee en dat is wat mij betreft de confrontatie met afval (verwerking) als ik op reis ben. Toerisme brengt veel positieve ontwikkelingen naar een land, maar het heeft ook negatieve effecten op haar omgeving. Indonesië behoort tot de top als het gaat om plasticverbruik. Natuurlijk is dit niet enkel te verwijten aan reizigers. Alleen kan je als reiziger niet je ogen sluiten voor de voetafdruk die je achterlaat. Er zijn veel dingen die we anders kunnen doen voor het milieu, maar aan het hoge plasticverbruik ontkom je in Indonesië niet.


“Where there is water, there is life. And where there are people, there is plastic.” Zo lijkt het althans. Laten we eerlijk zijn, het is moeilijk om af te stappen van gewoonten. Maar met kleine stapjes gaan we allemaal vooruit. Sawadee draagt mee, ook in kleine stapjes.


Mijn tips om plastic afval tegen te gaan

Tips die je makkelijk kunt toepassen om je plastic gebruik te verminderen en beter om te gaan met het afval. 

  • Neem een hervulbare drinkfles mee, dit bespaart tientallen plastic flesjes die je anders zou kopen. Sawadee zorgt waar mogelijk voor een grote tank om je waterflesje te vullen. 
  • Neem een kleine boodschappentas mee en zeg ‘ nee, bedankt’ tegen plastic tasjes. 
  • Eet verse lokale tussendoortjes in plaats van geïmporteerde (vaak in dik plastic) verpakte snacks. 
  • Gebruik niet elke dag de mini’s die aangeboden worden in de douche van hotels, maar neem je eigen hervulbare verzorgingsproducten mee. 
  • Ga je op een lange wandeling? Neem dan je eigen afval mee terug naar de meer bewoonde gebieden, hier is de afvalverwerking vaak beter. 

Wat zijn jouw stapjes om minder plastic te gebruiken?


In Indonesië kan je blijven ontdekken 

Als we onze voetafdruk zo klein mogelijk houden, hoop ik dat het mogelijk blijft om nog veel van de wereld te ontdekken. Begin je met één van onze mooie reizen en je Indonesië verslaving zal even gestild zijn. Maar ik weet zeker dat je al snel nieuwsgierig wordt naar de andere veelzijdige en prachtige eilanden van Indonesië. En als je al in Indonesië bent geweest, dan ben ik heel benieuwd welk eiland op jouw wensenlijstje staat.