< Terug naar overzicht
De poolavonturen van reisbegeleidster Ageeth

De poolavonturen van reisbegeleidster Ageeth

Ageeth werkt sinds 2007 als reisbegeleidster bij Sawadee. Van Nieuw-Zeeland tot Tanzania en van Thailand tot Jordanië; overal ter wereld helpt ze onze reizigers de mooiste avonturen te beleven. Daarnaast helpt Ageeth bij drukte mee op het Sawadee kantoor in Amsterdam én is ze vaak aanwezig op onze evenementen. Ook buiten haar werk doet zij niets liever dan reizen. Als fervent reisliefhebster kon zij de poolgebieden natuurlijk niet overslaan. In dit artikel deelt ze maar al te graag haar bijzondere ervaringen. 

Het idee om op poolreis te gaan begon voor Ageeth in 2019 tijdens een reis door Indonesië. “Ik was met mijn beste vriendin Carla op reis in Kalimantan en Sulawesi. We kwamen erachter dat Antarctica op de wishlist van ons beiden stond, dus we besloten ter plekke dat we samen zouden gaan. We kozen de 27-daagse reis langs de Falklandeilanden, South Georgia en voorbij de Poolcirkel, want als je het doet moet je het goed doen!”, aldus Ageeth. In januari 2020 boekten ze hun reis, niet wetende dat de coronacrisis roet in het eten zou gooien. Ook hun pogingen om in 2021 en 2022 naar Antarctica af te reizen konden wegens omstandigheden helaas niet doorgaan. In de tussentijd zag Ageeth een aanbieding voorbijkomen voor een andere mooie poolreis, namelijk naar Spitsbergen. “Voor die tijd hadden we helemaal niet aan Spitsbergen gedacht, maar de aanbieding was zo mooi dat mijn man en ik ‘m niet konden weerstaan.” Antarctica moest dus nog even wachten; Ageeth ging eerst het prachtige Spitsbergen ontdekken! 

Ageeth en haar man

Op zoek naar ijsberen in Spitsbergen 

Doordat de reis naar Spitsbergen zo spontaan op haar pad kwam, wist Ageeth van tevoren niet goed wat ze moest verwachten. “We gingen er helemaal blanco in. Uit de verhalen en de informatie begrepen we in ieder geval dat het aardig koud ging worden, dus we hebben werkelijk alle dikke kleding en wollen ondergoed dat we hadden meegenomen. Waar we natuurlijk het meest op hoopten was het zien van een ijsbeer.” Dat deze wens uitkwam was voor Ageeth het absolute hoogtepunten van de reis. Ze zegt: “We konden hem uiteindelijk van heel dichtbij zien en ook vanaf een ijsschots in het water zien springen. Dat was echt een magisch moment!”


Hoewel de reis slechts een week duurde, kwamen er nog veel meer dieren voorbij. “We hebben heel veel walrussen en zeehonden zien zwemmen en op ijsschotsen zien liggen. Er waren ook heel veel soorten vogels, waaronder papegaaiduikers en allerlei soorten eenden. Ook rendieren en een poolvos hebben we gespot, al is het moeilijk om door een verrekijker die witte vlakte af te speuren naar wild.” 


Ook het varen tussen ijsbergen en ijsschotsen vond Ageeth spectaculair. “Je hoort het kraken van het ijs en overal op de ijsschotsen lagen walrussen. Verder was het tijdens onze reis nog zo koud dat het poolijs stevig genoeg was om het schip daarin te parkeren. Hierdoor konden we via de trap op het ijs komen en daar geweldige foto’s vanaf onder de boeg van het schip maken. Zelfs het merendeel van de crew had dit nog nooit meegemaakt.” Al met al is Ageeth heel blij dat ze de reis naar Spitsbergen heeft gemaakt. “Het is een deel van de wereld waar niet veel mensen komen. Het is zo afgelegen, en dat terwijl het helemaal niet zo ver weg ligt. Ik kan iedereen aanraden om een reis naar Spitsbergen te maken, in welk jaargetijde dan ook. Het is een prachtig leeg land met onwaarschijnlijk mooie kusten en baaien en als je geluk hebt heel veel wildlife.” 

Ultramarine

Aan boord van de Ultramarine  

Wat de reis nóg specialer maakte was dat deze werd uitgevoerd met de Ultramarine, het spiksplinternieuwe schip van onze poolreizenpartner Quark. “Het is een geweldig luxe schip.” zegt Ageeth. “We hadden een balkonsuite en dat is echt heel fijn, want dan kun je onderweg ook buiten genieten van het uitzicht en de wind in je haren voelen.” 

Balkon Ultramarine


Maar niet alleen haar kamer was fijn. Ageeth voegt toe: “Het schip had ook een geweldige keuken. We hadden echt het gevoel dat we iedere dag in een 5-sterrenrestaurant aan het dineren waren! Er was een geweldige crew om alle excursies met de zodiacs uit te voeren. We gingen meestal twee keer per dag met de zodiacs op pad, waardoor we heel veel verschillende plaatsen hebben kunnen zien. Daarnaast was er iedere avond wel een interessante lezing door een bioloog of andere expert, dus je leert ook nog eens heel veel gedurende zo’n reis.” 

Ultramarine

De langverwachte reis naar Antarctica 

Slechts 7 maanden na haar reis naar Spitsbergen stapte Ageeth opnieuw aan boord van de Ultramarine. In januari 2023 was het namelijk eindelijk zover: de langverwachte reis naar Antarctica! Dit keer hoopte Ageeth vooral op het zien van pinguïns en walvissen. “Tevens hoopten we op goed weer onderweg en dat we niet zeeziek zouden worden. We waren ook heel benieuwd hoe het landschap zou zijn en of er inderdaad nog veel ijsbergen zouden passeren.” 

Pinguïns South Georgia

Eenmaal onderweg volgde het ene na het andere hoogtepunt. “Het begon al met de Falklandeilanden. Hier hebben we zoveel broedende pinguïns en albatrossen gezien, het was geweldig. Vervolgens de overtreffende trap in South Georgia. We zijn hier vier dagen geweest en hebben verschillende landingen gedaan. De twee bij de koningspinguïnkolonies waren zonder twijfel het meest indrukwekkend. Bij St. Andrews zagen we meer dan 150.000 paar broedende pinguïns. Zo ver als je kon kijken zag je pinguïns. Dat was een heel emotioneel moment.” 

Pinguïns South Georgia

Dit was echter niet de enige bijzondere wildlife-ervaring tijdens de reis. Ageeth spotte tijdens haar reis alle zeven soorten pinguïns die rond de Zuidpool voorkomen, maar ook verschillende soorten walvissen, waaronder bultruggen, dwergvinvissen en orka’s, en vele soorten zeehonden en vogels. Een plek die Ageeth zich in het bijzonder herinnert is een baai waar heel veel bultruggen lagen te slapen. “Het meest spectaculaire moment was toen er één onder onze zodiac door zwom en naast de boot omhoogkwam.”, aldus Ageeth. Naast het op pad gaan met de zodiacs, kun je nog extra excursies boeken voor tijdens je reis, zoals een helikopterlanding, kajakken, suppen, kamperen en peddelen. Ageeth en Carla kozen onder andere voor de helikopterlanding. Hierbij wordt je met een helikopter vanaf het schip naar een bestemming gebracht, waar je kunt wandelen en kunt genieten van de stilte, de leegte en het ongerepte, ruige landschap. Ageeth zegt hierover: “Het was echt een super ervaring om op een berg met sneeuw te staan waar nog nooit iemand was geweest.”

Helilanding Antarctica

Ook het peddelen onder de Zuidpoolcirkel vond Ageeth fantastisch. “Je peddelt tussen heel veel verschillende zeehonden bij een stralend helder zonnetje. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de prachtige landschappen met ijsbergen. Het is bijna niet te beschrijven, zo prachtig allemaal.” 

Peddelen Antarctica

Het wachten meer dan waard 

Dat Ageeth vier jaar moest wachten op haar poolreis naar Antarctica, vond zij achteraf gezien helemaal niet erg. “Het is een plaats op deze aarde die zo speciaal is en je realiseert je daar helemaal hoe kwetsbaar onze aarde is. Het totale plaatje met al die verschillende pinguïns en andere beesten samen met de geweldige landschappen, maakt Antarctica een bestemming om nooit te vergeten. Je moet er een eind voor reizen en het zijn best kostbare reizen, maar als je daar bent dan valt dat allemaal weg. Het is een once in a lifetime reis en het is zo afgelegen dat je bijna geen ander schip tegenkomt. Het was het wachten dan ook meer dan waard!” 

Wil jij ook een bijzondere reis naar Antarctica maken? Of wil je net als Ageeth eerst het dichterbij gelegen Spitsbergen verkennen? Het kan allemaal met Sawadee. Bekijk ons volledige aanbod poolreizen en vind jouw once in a lifetime poolavontuur. Heb je vragen? Neem dan contact op met onze reisexperts. Wie weet krijg jij Ageeth wel te spreken!