< Terug naar overzicht
Waarom naar Pakistan? Jacco vertelt het je graag!

Waarom naar Pakistan? Jacco vertelt het je graag!

Onlangs hebben we weer een nieuwe bestemming aan ons Avontuur-Plus reisaanbod toegevoegd: Pakistan. Een bijzonder land dat enorm veel te bieden heeft voor de avontuurlijke reiziger. Jacco is Product Manager bij Sawadee en heeft deze reis van begin tot eind samengesteld, samen met de lokale agent. In dit interview vertelt hij over zijn eigen reis naar Pakistan én wat deze bestemming zo enorm de moeite waard maakt.

In 1998 heb je zelf een reis door Pakistan gemaakt. Welke plekken heb je bezocht en hoe heb je je reis ervaren? 

In 1998 heb ik een rondreis van ongeveer 5 weken gemaakt in het noorden van Pakistan. Ik ben toen op een groot deel van de bestemmingen uit onze nieuwe rondreis door Pakistan geweest, waaronder Skardu, Khaplu, Hushe Valley, Gilgit, Karimabad, Gulmit, Passu en de Khunjerab Pass. Hoewel ik mezelf op dat moment al een ervaren reiziger mocht noemen en al op heel veel plaatsen in Azië was geweest, was ik erg onder de indruk van Pakistan. Het voelde bijna alsof het mijn eerste ervaring in een ver land was. Ik reisde vanuit China en kwam via de Khunjerab Pass, de hoogste bewaakte grensovergang ter wereld, Pakistan binnen. Dit was al een ervaring op zich, maar eenmaal over de pas werd ik betoverd door het prachtige, ruige berglandschap en verbaasde ik me over de gletsjers bij Passu, die helemaal tot aan de weg kwamen. Schitterend! 

Passu Pakistan

Wat is jouw mooiste herinnering aan Pakistan?

Ik heb het grootste deel van de tijd in Pakistan gereisd met een andere Nederlander, die ik daar heb ontmoet. Later is dit een hele goede vriend van me geworden. Helaas is hij er niet meer, maar de herinneringen aan hem en Pakistan gaan voor mij samen. We hebben samen prachtige dingen gedaan; de meest schitterende wandelingen gemaakt, hangbruggen overgestoken, jeeptochten gemaakt, vriendelijke Pakistanen ontmoet, over gletsjers gewandeld. Toen we in de Kailash Vallei waren, moesten we zelfs terugkeren omdat we de weg kwijt raakten. Ook hebben we één keer een polowedstrijd bijgewoond. Heel indrukwekkend. Eén tip, ga niet achter de goal staan want dan moet je rennen om niet onder een paard terecht te komen. 

Wanneer mensen je vragen wat het mooiste land is dat je hebt bezocht, antwoord je steevast Pakistan. Wat maakt Pakistan jouw favoriete bestemming?

Ik hou van bergen en raak onder de indruk van de enorme exemplaren, vaak boven de zes-, zeven-, achtduizend meter. Maar zo ruig als het landschap in het noorden van Pakistan is, en zo kleurrijk, dat zie je nergens. En dat terwijl ik al aardig wat landen in Azië heb bezocht, ook in de Himalaya. 

Attabad Meer Pakistan

Pakistan is voor veel reizigers een onbekende bestemming. Wat denk jij dat reizigers het meest zal verrassen aan dit land?

Ik hoop dat reizigers net zo enthousiast worden van Pakistan als ik. Ik denk dat men verrast wordt door de ruigheid en schoonheid van het landschap, maar ook door de vriendelijke mensen. En ik snap ook dat Pakistan een bestemming is voor de avontuurlijke reiziger. Maar reken je jezelf enigszins hiertoe, boek dan vooral een reis naar Pakistan!

Pakistan voelt voor velen misschien ook als een spannende bestemming. Is een reis naar Pakistan wel veilig?

Een reis naar Pakistan is absoluut veilig. Er is in de afgelopen jaren natuurlijk wel heel veel gebeurd. Na de aanslagen van 11 september 2001 is de veiligheidssituatie in de regio Pakistan en Afghanistan een heel stuk verslechterd. Dit heeft ertoe geleid dat Pakistan een negatief reisadvies kreeg. Nog steeds geldt dit voor een deel van Pakistan, met name in het zuiden en in het grensgebied met Afghanistan en Iran. Dit geldt echter niet voor het noordelijke deel van Pakistan dat wij bereizen. Dit is geel en kent dus geen negatief reisadvies. Uiteraard staat veilig reizen bij ons altijd op nummer één en zullen we de situatie in Pakistan continu monitoren, zoals we dat ook op al onze andere bestemmingen doen. Maar we zijn zeer verheugd dat we deze reis naar dit fantastische land kunnen aanbieden! 

Hunza Vallei Pakistan

Samen met de lokale agent heb jij deze reis van begin tot eind samengesteld. Waar hebben jullie vooral op gelet? 

Bij het samenstellen van deze reis hebben we er vooral op gelet dat de avontuurlijke reiziger aan zijn trekken komt. De hoogtepunten beleven, bijzondere plekken bezoeken en mooie wandelingen en trekkings maken; dat staat centraal in deze reis. Uiteraard ben je daarbij beperkt tot de gebieden die we kunnen bereizen, zoals hierboven onder het thema veiligheid beschreven. 

Wat zijn volgens jou de absolute hoogtepunten van deze reis? 

Een van de absolute hoogtepunten van deze reis is naar mijn mening het kamperen op de Deosai Vlakte, met uitzichten op het hooggebergte. Maar ook de trekking naar het Rakaposhi Basecamp, de forten van de Hunza Vallei en de gletsjers bij Passu en Gulmit wil ik graag benoemen. En het letterlijke hoogtepunt is natuurlijk de Khunjerab Pass, waar je op bijna 4700 meter China in kijkt. Daarnaast beleef je als reiziger natuurlijk ook vele hoogtepunten die je van tevoren niet kunt voorspellen, zoals speciale ontmoetingen en wie weet, een polo match. 

Minapin gletsjer Pakistan

De reis naar Pakistan valt onder de categorie Avontuur-Plus. Wat maakt deze reis zo avontuurlijk? 

De bestemming zelf maakt de reis avontuurlijk, maar ook de reis. De accommodaties zullen soms wat eenvoudiger zijn, je kampeert enkele nachten, ook op grotere hoogte, en je maakt een trekking naar het Basecamp van de Rakaposhi. Daarnaast, en dat vond ik zelf heel speciaal, zit er ook nog een spectaculaire gletsjerwandeling in de reis.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze Avontuur-Plus reis door Pakistan? Bekijk dan hier de hele reisroute. Of bekijk hier ons complete aanbod Avontuur-Plus reizen.