< Terug naar overzicht
Thuis in Myanmar

Thuis in Myanmar

Myanmar (of Birma), wat weten we eigenlijk over dit land? Wij nemen contact op met Edwin. Hij woont hier al jaren en vertelt ons waarom dit zo’n bijzondere reisbestemming is. We zijn erg nieuwsgierig naar zijn verhaal en willen ook alles weten over de rondreis naar Myanmar

Hoe ben je ooit in Myanmar terecht gekomen? 

In 1996 werkte ik als reisleider in Thailand en besloot -tijdens het waterfestival- om op vakantie te gaan naar Myanmar. Het voelde meteen als thuiskomen, vanwege de enorm vriendelijke, gastvrije en vrolijke bevolking. Na een maand rondreizen wist ik dat ik hier wilde wonen en werken. Vrijwel meteen kreeg ik een baan als reisleider aangeboden en in 2000 heb ik mij definitief gevestigd in Yangon.

Edwin in Myanmar


Wat voor een land is Myanmar?

Wellicht 'het meest onbegrepen' land in de wereld. Het is erg groot; leg het op de kaart van Europa en je beslaat een gebied van Denemarken tot Zuid-Italië. Er zijn tal van bevolkingsgroepen en biedt veel variatie in cultuur, natuur, landschappen en eten. Myanmar is in het buitenland bekend vanwege de voormalige militaire regering en heel veel andere misstanden. Ondanks dit alles zijn grote gedeelten van Myanmar goed bereisbaar en is de bevolking gastvrij, open en hulpvaardig. Myanmarezen zijn trouwens ook erg nieuwsgierig en willen jou en de 'rest van de wereld' graag leren kennen. Tegelijkertijd willen ze zich niet opdringen en zijn erg trots op hun eigen cultuur. Het beeld dat mensen hebben die nooit in Myanmar zijn geweest wordt meteen bijgesteld op dag 1 als ze aankomen.

Jonge monnik in Myanmar


Hoe is het om daar te wonen? 

Iedere dag is weer een nieuw avontuur. Ik begin mijn dag met een flinke ochtendwandeling en krijg altijd wel een vriendelijk 'Good Morning' van iemand toegewenst. In het Mahabandoola park bij het stadhuis zijn mensen van jong tot oud aan het joggen, wandelen, mediteren, yoga en Tai Chi aan het beoefenen en alles en iedereen doet mee. Ik ben natuurlijk een buitenlander in Yangon, maar voel me helemaal thuis en geaccepteerd. Dat komt waarschijnlijk omdat de stad en het land al heel lang -vanaf de Britse koloniale periode- een echte multi-culturele samenleving is en het motto “Live & Let Live” heel belangrijk is (iets wat veel mensen niet verwachten). In dit kader hebben we door het hele land sociale projecten opgezet die ervoor zorgen dat mensen beter worden van het toerisme en gemeenschappen op duurzame wijze hun levensstandaard kunnen verbeteren.

Lokale bevolking in Myanmar


Wat maakt reizen in Myanmar voor jou zo uniek?

Zoals al eerder gezegd, maken de ontmoetingen met de Myanmarezen mijn reiservaringen telkens weer onvergetelijk.Toen ik hier 20 jaar geleden voor het eerst rondreisde dacht ik dat het land en de mensen snel zouden veranderen, commercialiseren en 'verwestersen'. Nu 20 jaar later ben ik van mening veranderd en bewonder ik de authenticiteit, kracht en puurheid van het Myanmarese volk.

Lokale bevolking in Myanmar


5 reden om Myanmar op de bucketlist te plaatsen

  • Ontdek zoals de rest van Azië er vroeger uitzag.
  • Ongerept en puur; authentiek en kleinschalig toerisme
  • Maak een ontwikkeling mee die een land doormaakt van gesloten militair regime (5 jaar geleden) tot een regering die naar democratie groeit.
  • Variatie van excursies, eten, landschappen en cultuur.
  • MENSEN – iedere reiziger heeft tijdens een reis door Myanmar dat 'magische moment' dat je met Myanmarezen in contact komt die zo simpel, puur en vriendelijk zijn dat je zou willen dat de hele wereld zo is.


Vissers in Myanmar


Alvast een indruk krijgen? Bekijk hier de video: