< Terug naar overzicht
Bijzondere bestemmingen van Sawadee: de Blue Zones

Bijzondere bestemmingen van Sawadee: de Blue Zones

Wat? Blue Zones? Ja, je leest het goed! Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat men in deze gebieden een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt. Hieronder lees je meer over de Blue Zones en welke bestemmingen van Sawadee dit zijn.

Een paar jaar geleden dook de term ineens op: de Blue Zones. De Amerikaanse journalist Dan Buettner gebruikt deze benaming voor gebieden waar mensen in relatief goede gezondheid bovengemiddeld oud worden. Hij onderzocht de leefgewoonten van senioren en 100-plussers in de Blue Zones en merkte daarbij op dat deze woongemeenschappen een aantal zeer interessante gemeenschappelijke kenmerken hebben…

Gezond oud worden heeft alles te maken met dagelijkse gewoonten. Hiervoor zijn negen criteria bepalend: 

  1. Natuurlijke lichaamsbeweging, denk aan wandelen in de natuur en tuinieren.
  2. Het hebben van een doel.
  3. Reflectie, ontspanning en spiritualiteit.
  4. De 80%-regel omtrent het consumeren van voeding. Het is de bedoeling om te stoppen met eten als je maag voor 80 procent vol is. Het belangrijkste is om je kleine maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond te eten en de rest van de avond niet meer.
  5. Verse groenten en fruit als basis van iedere maaltijd.
  6. Een goed glas wijn drinken.
  7. Gezond gewicht.
  8. Gevoel van gemeenschap en geborgenheid.
  9. Blijven werken of anderszins actief blijven tot op zeer hoge leeftijd.
Wandelen op Sardinië, Italië

Sardinië, Italië

Eén van de meest bekende Blue Zone is een gedeelte van het eiland Sardinië in Italië. Al wandelend over het afwisselende landschap leer je meer over het geheim van de Sardijnen voor een lang en gezond leven.

Bekijk onze reizen naar Italië.

Bootje in Nicoya, Costa Rica

Nicoya, Costa Rica

Costa Rica, de groene parel van Midden-Amerika, ingeklemd door twee oceanen is een avontuurlijke bestemming voor velen! Het schiereiland Nicoya staat ook op de lijst en tijdens een rondreis in groepsvorm of met je familie reis je door deze Blue Zone.

Bekijk onze rondreizen in Costa Rica.

Gekleurd bankje in Ikaria, Griekenland

Ikaria, Griekenland

Op het gehele eiland Ikaria tref je de bijzonder vriendelijke en gastvrije bevolking. Met hun Mediterrane dieet bestaande uit; onbespoten groenten, honing, olijfolie, wijn, groene thee, koffie en brood, weten ze goed voor zichzelf te zorgen!

Bekijk onze rondreizen in Griekenland.

Okinawa eiland, Japan

Okinawa, Japan

Uiteraard kan het eiland Okinawa in Japan niet van het lijstje ontbreken. Het draagt de bijnaam: ‘Het land van de onsterfelijken’. Hier leven vrouwen gemiddeld langer dan vrouwen elders op de wereld. In onze rondreizen door Japan komen we niet in deze Blue Zone, maar reizen we er vlak langs en kun je er van alles over leren.

Loma Linda, Verenigde Staten

Last but not least: Loma Linda in Californië, Verenigde Staten. We maken in het westelijke gedeelte van dit land een complete rondreis. Hier woont een groot gedeelte van de zevendagen Adventisten. Kenmerkend aan hun gezonde levensstijl is voornamelijk het vegetarische dieet en het snacken van veel noten.

Bekijk onze rondreizen in de Verenigde Staten.