< Terug naar overzicht
Dit is waarom je júíst in het regenseizoen op reis wilt

Dit is waarom je júíst in het regenseizoen op reis wilt

Je hebt een mooie bestemming uitgekozen en staat op het punt om te boeken, maar dan ontdek je dat jouw geplande reis midden in het regenseizoen valt. De twijfel slaat toe; moet je je reisplannen toch maar omgooien? Nergens voor nodig! Een reis in het regenseizoen is namelijk lang niet zo slecht als het misschien klinkt. Sterker nog, er zijn heel veel goede redenen om júíst in het regenseizoen op reis te gaan. Samen met onze partner Bever vertellen we je er meer over in dit blog. Lees snel verder en ontdek ook direct wat de mooiste bestemmingen zijn om in het regenseizoen te bezoeken én wat je zeker bij je wilt hebben als je op reis gaat in het regenseizoen.

Waarom op reis in het regenseizoen? 

Op reis gaan in het regenseizoen gaat misschien tegen al je instincten in en kan dus best spannend zijn. Wie het een kans geeft zal echter al snel ontdekken dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de minimale impact die het heeft op je reis. Dit zijn onze top 6 redenen om gewoon lekker op reis te gaan in het regenseizoen: 

1. Het regent nooit de hele dag 

Het woord ‘regenseizoen’ wekt misschien de suggestie dat het dan de hele dag regent, maar niks is minder waar. Vaak gaat het om korte, intense buiten die zich goed laten voorspellen. Bovendien trekken de buien vaak even snel weer weg als ze kwamen. Voor je het weet schijnt de zon weer en zou je bijna vergeten dat het een paar minuten geleden nog flink regende.

2. De natuur op z’n mooist 

Regen zorgt ervoor dat bloemen en planten gaan bloeien en levert dus prachtige groene en weelderige landschappen op. In veel landen heb je in het regenseizoen ook meer kans op het spotten van wildlife. Bezoek je een land met veel watervallen? In het regenseizoen zijn deze op hun volst en (als je het ons vraagt) daardoor ook op hun spectaculairst.

Watervallen Vietnam

3. Het is beter voor de bestemming 

Dit is zonder twijfel onze favoriete reden om op reis te gaan in het regenseizoen. Op veel bestemmingen is de lokale bevolking financieel afhankelijk van het toerisme. Door buiten het drukke hoogseizoen op reis te gaan help je het gat in hun inkomsten te dichten. Spreiding van toerisme vermindert bovendien de impact op de natuur en culturele bezienswaardigheden van jouw bestemming, waardoor deze beter behouden en beschermd blijven. 

4. De temperaturen zijn aangenamer 

Reizen in warme temperatuur is soms best vermoeiend. Niets werkt beter dan een regenbui om de hitte te verzachten. Bovendien betekent van nature regen ook meer wolken, die je op hun beurt goed beschermen tegen de zon. Hierdoor kun je ook op het warmste deel van de dag lekker actief blijven en leuke dingen ondernemen. 

Regenwoud

5. Het is rustiger

Veel reizigers zijn niet van bovenstaande voordelen op de hoogte en laten zich dus afschrikken door het regenseizoen. Op de meeste bestemmingen is het om deze reden aanzienlijk rustiger in het regenseizoen, wat bijdraagt aan een fijne, authentieke reiservaring. 

6. Lagere prijzen 

Door het kleinere aantal toeristen zijn accommodaties, vluchten, excursies en lokaal vervoer over het algemeen voordeliger tijdens het regenseizoen. Wel zo fijn voor je portemonnee! 

Reizen in het regenseizoen

De mooiste bestemmingen in het regenseizoen 

Overtuigd dat het regenseizoen helemaal zo gek nog niet is om op reis te gaan? Dan vraag je je vast en zeker af welke bestemmingen dan de grootste aanraders zijn. Bovengenoemde voordelen gelden voor heel veel landen met een duidelijk regenseizoen, maar deze 3 bestemmingen springen er wat ons betreft uit. 

1. Vietnam 

Regenseizoen Vietnam

Waarom je nou juist in het regenseizoen naar Vietnam moet? Omdat je er eigenlijk bijna niet aan ontkomt. Vietnam is een langgerekt land en kent dus grote verschillen in weersomstandigheden tussen de verschillende regio’s. Zo valt in juli en augustus juist de meeste neerslag in het noorden van Vietnam, terwijl het in september en oktober juist vaker regent in het zuiden. Wring je dus niet in allerlei bochten om de regentijd te ontlopen, maar omarm de kans op regen als deel van het avontuur, bereidt je goed voor (zie bijvoorbeeld de tips onderaan dit blog), en geniet van de voordelen die het biedt. Zo zijn de rijstvelden in het noorden van Vietnam het allermooist tijdens het regenseizoen. 

Het regenseizoen in Zuid-Vietnam duurt grofweg van mei t/m oktober, in Noord-Vietnam van mei t/m september en in Centraal Vietnam van september t/m december. 

2. Costa Rica 

Regenseizoen Costa Rica

Costa Rica staat bekend om zijn prachtige groene natuur en in het regenseizoen kun je die groene natuur in zijn volle glorie ervaren. Tijdens het regenseizoen staat alles in bloei en komen zowel planten als dieren nog meer tot leven. Waar het wildlife zich in de drogere maanden terugtrekt in de jungle, zijn ze in het regenseizoen veel makkelijker te spotten. Zo heb je in deze periode kans om in het Tortuguero Nationaal Park de schildpadden hun eieren te zien leggen of ze uit te zien komen (afhankelijk van de maand). En wat dacht je van de kleurrijke kikkers die op zoveel reisgidsen van Costa Rica pronken? Deze laten zich in de regentijd veel vaker zien! 

Het regenseizoen in Costa Rica duurt grofweg van mei t/m november.

3. Kenia & Tanzania 

Regenseizoen Kenia en Tanzania

Kenia en Tanzania zijn dé ultieme landen voor wie op safari wilt. In de regentijd zijn dieren een stuk actiever, omdat ze niet hoeven te schuilen voor de hete zon. De kans dat je ze tijdens je safari in beweging ziet is hierdoor veel groter en je wildlife ervaring is – door het mindere aantal toeristen – veel intiemer. Omdat alles in bloei staat rijd je met je jeep door groene, weelderige landschappen in plaats van plaats van over doffe, kale vlaktes. Het is dan ook niet voor niets dat National Geographic en Discovery hun natuurdocumentaires doorgaans opnemen in het regenseizoen. Een aanrader voor elke safariliefhebber! 

Het regenseizoen in Kenia en Tanzania duurt grofweg van maart t/m mei. Het korte regenseizoen duurt grofweg van oktober t/m december. 

Tips van Bever voor reizen in het regenseizoen 

Ga je in het regenseizoen op reis, dan is de kans natuurlijk groot dat je af en toe in een bui terechtkomt. Wel zo fijn als je fijne spullen bij je hebt om jezelf een beetje droog te houden. Onze partner Bever geeft je graag wat handige tips:

Allereerst doe je er goed aan rekening te houden met wisselende temperaturen én een paar flinke buien. Het lagensysteem is dus een belangrijke om te onthouden wanneer je jouw paklijst samenstelt. Denk aan een basislaag van merinowol, een warme fleece of donsjas als isolatielaag en een hardshell om je te beschermen tegen wind en regen. 

In het regenseizoen heb je ook meer last van vervelende muggen. Insectenwerende kleding is daarom onmisbaar. Deze tropenkleding draagt heerlijk luchtig op warme dagen en houdt muggen, vliegen en andere beestjes op afstand. Ook waterdichte schoenen, drysacks om je spullen droog te houden en een regenhoes voor je dagrugzak en backpack zijn handige toevoegingen aan je paklijst. 

Zin om op reis te gaan, en misschien wel in het regenseizoen? Bekijk ons aanbod en vind jouw volgende avontuur. Heb jij jouw bestemming al gevonden? Loop eens een Bever winkel binnen en vraag om advies. De Buitenexperts van Bever weten precies welke backpack, waterdichte jas en schoenen jij nodig hebt voor jouw bestemming - ook als je reist tijdens het regenseizoen!