< Terug naar overzicht
Fotoverslag: Madagascar

Fotoverslag: Madagascar

Wereldreizigster Wietske ging op reis naar Madagascar. Nieuwsgierig bladeren we door haar fotoalbums. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën: People, Landscapes & Animals. We vragen Wietske naar haar verhaal achter deze schitterende foto's! 

People

lokaal persoon in madagascar


Tijdens de rondreis door Madagascar vraag ik mij meerdere malen af wie nu de bezienswaardigheid is. We maken ons klaar om te gaan wandelen door de rijstvelden en te gaan lunchen bij een lokale familie in de vallei. Dit vrouwtje zit met haar man en kleinkinderen op een rots op transport te wachten en komt gelijk naar ons toe lopen. Niet om te bedelen, maar geheel uit nieuwsgierigheid. Ze vindt het prachtig om haarzelf op de foto te zien, dus daar maak ik gretig gebruik van.     


Onderweg bezoeken we een Betsileo markt. Een kleurrijk geheel met weer vele glimlachende gezichten. Opvallend is dat de Betsileo stamleden geen traditionele kleding meer dragen, maar met moderne kleding in felle kleuren hun stempel leggen op de cultuur. Het enige traditionele overblijfsel is het typische Betsileo rieten hoedje.    


Veel verkeer komt er niet langs, maar als er iets in het vizier komt dan zijn deze schatjes er snel bij. Manden vol met gigantische citroenen! En ook al eten we ze niet op, we kopen toch maar het hele ‘winkeltje’ leeg voor € 2,-. Twee blije meiden en uiteraard weer een schitterend fotomomentje. De citroenen geven we uiteindelijk weer aan andere lokale mensen onderweg.   

Landscapes   


Na een prachtige wandeling door de rijstvelden, komen we aan bij het huis waar we bij lokale mensen gaan eten. Deze prachtige statige dame staat voor het huis de rijstkorrels te zeven.    Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Madagascar is een bezoek aan Anja Reserve op de Route National 7. In deze prachtige heuvels wonen een groot aantal ringstaartmaki, wereldberoemd geworden door de Madagascar animatiefilm.  We maken een prachtige wandeling door het reserve en deze heuvels, waarbij we meerdere malen ringstaartmakifamilies van heel dichtbij kunnen aanschouwen. Een hele bijzondere ervaring. Madagascar heeft de meest geweldige eilanden en stranden. Wij bezoeken een van de stranden ten zuiden van Tulear. De resorts hebben vaak geen stromend water maar een emmer en mok met zoet water wat overigens geleverd wordt door een boot. Dit moet voldoen als douche. De resorts staan tussen kleine dorpjes, waar het normale leven gewoon door gaat. Superleuk om het strand af te lopen en het leven van de lokale bevolking mee te maken en de met de hand uitgehakte bootjes met zeilen gemaakt van rijstzakken, voorbij te zien varen.   

Animals


Het eiland wemelt van de kameleons in alle maten en kleuren. Onderweg nemen we dan ook de tijd om ze te zoeken en gaan een paar keer ’s avonds wandelen om de nachtsoorten zoals de dwergkameleon te vinden. Deze jongen spant zeker de kroon met zijn prachtige kleuren.  Om de stranden ten zuiden van Tulear te bereiken is het mogelijk om via de weg rijden, maar de wegen zijn erg slecht en reizen verloopt traag. Om deze reden is een watertaxi in het leven geroepen. Maar omdat er niet overal steigers zijn, worden wij met een hoogkar naar de speedboot gebracht. Even wat anders!


King Julian in eigen persoon! Deze ringstaartmaki houdt ons goed in de gaten tijdens onze wandeling in Anja Reserve. Ze zijn erg nieuwsgierig en komen dichtbij. We zien bij wandelingen in verschillende parken vele soorten maki (lemuren). Vaak moeten we met onze gidsen van de paden af en ons een weg door het bos slaan om de dieren van dichtbij te zien. Best wel pittig in de hitte en vochtigheid van het woud en af en toe gaan de paden steil omhoog, maar als je de beestjes dan uiteindelijk gevonden hebt, is dat een ware kers op de taart. Heel bijzonder en zeker met de achterliggende gedachte dat deze beestjes over 10 jaar uitgeroeid zullen zijn, als we er niet heel snel wat aan gaan doen.