< Terug naar overzicht
Een reis door Zuid-Afrika om nooit te vergeten Bronvermelding: Janou Zoet

Een reis door Zuid-Afrika om nooit te vergeten

‘Goed nieuws: jij gaat voor Sawadee naar Zuid-Afrika!’ Met die boodschap werd ik op een maandagavond in oktober gebeld. Ongelofelijk: ik was de winnaar van de reisreporter wedstrijd!

Wauw. Zuid-Afrika. Al jaren een droom en het wordt nu werkelijkheid. Bijna niet te bevatten! Een aantal weken van voorbereiding volgden. Hoe gaan we het thuis allemaal regelen, wat wordt de reisroute en welke blogs en video’s ga ik maken? Inentingen, de juiste kleding. En is mijn rugzak nog goed genoeg? Mijn man en ik reisden ooit 15 maanden door Azië en Australië. Reiservaring heb ik daardoor wel, maar niet in Afrika. Als klap op de vuurpijl besloot mijn broer om mee te gaan. Zo gaaf! Zuid-Afrika: here we come!

Gevarieerd en verrassend

Met een gezellige groep medereizigers, onder begeleiding van lokale Sawadee kanjers Romé en Julius, maakten we een geweldige rondreis. Vanuit Johannesburg via de Panoramaroute naar het Krugerpark, Swaziland, St Lucia, de Drakensbergen en via Soweto terug naar Johannesburg. We hadden nooit kunnen vermoeden dat het zo gevarieerd en verrassend zou zijn.

Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Deze rondreis heet ‘hoogtepunten van Zuid-Afrika’ en die naam doet het (letterlijk) eer aan. De route is een aaneenschakeling van indrukwekkende landschappen en adembenemende uitzichten. Zoals God’s Window en De Drie Rondavels langs de Panoramaroute. Overweldigend. Om stil van te worden.

Kilometers maken, daar ontkom je niet aan in zo’n groot land. ‘In de bus ga ik slapen of een boekje lezen,’ dacht ik nog van tevoren. Maar dat lukt echt niet. Er is teveel te zien! Dorpjes, markten, kinderen die langs de weg van school naar huis lopen. Of de wisseling van het weer. Op hoogte zaten we soms in de mist, terwijl het in lager gelegen gebieden zonnig was, heel maf.

Zuid-Afrika reizen


Veel dieren

De bewolking in het Krugerpark bleek handig, want bij veel zon komen de dieren minder snel tevoorschijn. Olifanten, giraffen en zelfs cheeta’s die in de verte hun ontbijt zaten te eten; we hebben het allemaal gezien. Het echte wildlife. Dat is nog eens wat anders dan een Hollandse dierentuin. De flora en fauna zijn groots in Zuid-Afrika. Soms weet je echt niet wat je ziet: gigantische mieren of kevers. Alles lijkt wel 10 x groter dan in Nederland. Of neem het kustplaatsje St. Lucia, waar de nijlpaarden ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat gewoon door de straten banjeren.

Teveel om op te noemen

En dan heb ik het nog niet eens over de Zuid-Afrikanen zelf gehad. Vriendelijk, breeduit lachend en zelfs vereerd om op de foto te gaan. We brachten een bezoek aan een Zulu school en dorp. Wat een beleving tijdens de traditionele Zulu-dans! Heel gaaf om een stukje van deze cultuur mee te krijgen. Of het fietsen in Swaziland, de talloze nijlpaarden tijdens de boottocht in St. Lucia, wandelen door de Drakensbergen, of op de foto bij het huis van Nelson Mandela in township Soweto. Ach, het is gewoon teveel om op te noemen. Wie geïnteresseerd is in de dia’s, moet maar een gil geven. Ik ben met ruim 8500 foto’s thuis gekomen. Trek er maar een weekje voor uit ;).

Om nooit te vergeten

’Ooit wil ik Zuid-Afrika bezoeken,’ heb ik zo vaak gezegd. Dankzij Sawadee heb ik het land niet alleen mogen bezoeken, maar ook écht beleefd. Het was een eer om deze reis als Sawadee Reisreporter vast te mogen leggen. En geweldig om het samen met mijn broer te kunnen beleven. Zuid-Afrika: bedankt voor je pracht, je lieve bewoners en alle mooie belevenissen. Om nooit te vergeten!

Zuid-Afrika reizen