< Terug naar overzicht
Tessa's avontuur in Costa Rica

Tessa's avontuur in Costa Rica

In november 2023 vierde ik samen met nog 23 andere avonturiers vakantie in het prachtige Costa Rica. En het was fantastisch! Ik begaf me tussen de mooiste flora en fauna en heb enorm veel moois gezien. Elke dag was er wel weer een ander prachtdier om te bewonderen en de stranden zijn ruig, uitgestrekt en vrijwel leeg. Verder vind je er hangbruggen, prachtige vulkanen, hotsprings en een heerlijk laid back surfsfeertje, bijvoorbeeld bij het dorpje Samara. Ik vertel je graag meer over mijn avontuur in dit paradijs op aarde!  

Een paradijs voor natuurliefhebbers 

Wanneer je een rondreis maakt door Costa Rica dan vliegen de toekans, kolibries en vele andere tropische vogels je letterlijk om de oren. Ik kan me nog zo goed het moment herinneren dat ik om 05:30 uur alleen in het zwembad lag en er opeens een enorme hoeveelheid toekans voorbij kwamen vliegen. Dit, maar ook het geluid van de brulapen, deed mij beseffen dat ik nu echt in de jungle vakantie aan het vieren was. 

Wildlife Costa Rica
Zelfs op het prachtige strand van Playa Carrillo achtervolgden de dierengeluiden me nog. En zo had ik nog veel meer bijzondere wildlife-ervaringen. Ik was bijvoorbeeld intens gelukkig toen ik de beroemde roodoogmakikikker voor mijn cameralens kreeg. Wat een prachtig kikkertje! In Costa Rica kun je daarnaast nog veel meer andere dieren spotten. Denk bijvoorbeeld aan luiaards, wasberen, krokodillen en met een beetje geluk zelfs een jaguar. Ja, je leest het goed: een jaguar! 

Wildlife Costa Rica

Het belang van een goede gids 

Mijn groepsrondreis door Costa Rica werd begeleid door een Engelssprekende lokale reisbegeleidster, en wat was dat een feest! Laura heeft ons zoveel bijgebracht over haar land via haar kennis over de natuur en de vele dieren. Alles deelde ze en het werd met zoveel passie en humor gebracht. Ze was er altijd voor de groep en het voelde mede dankzij haar al snel als één grote familie. 

Lokale reisbegeleider Costa Rica
In overleg met de groep bracht ze ons ook naar plekken die niet standaard in de reisroute zaten. Dankzij haar hebben we schildpadjes kunnen spotten, de lekkerste vis gegeten (bij een prachtige ananasplantage) een bijzondere wildlife-avondwandeling gemaakt. Ze kreeg ons uiteindelijk zelfs zo ver dat de voetjes van de vloer gingen. Dankzij Laura hebben we het land van pura vida écht beleefd. 

Lokale reisbegeleider Costa Rica

Caño Negro 

Mijn reis door Costa Rica was een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar als ik er dan toch één moet kiezen is dat het bezoek aan Caño Negro. Dit was een toffe excursie waarbij we met een boot door een moerasgebied voeren. De boot had veel ruimte en we konden daardoor ook wandelen aan boord. De waterstand bepaalt welke dieren je kan spotten op een dag.

Excursie Caño Negro

Als het water laag is dan spot je bijvoorbeeld meer kaaimannen en schildpadden. Tijdens ons bezoek aan Caño Negro spotten we onder andere veel spin- en kapucijnapen, luiaards en leguanen. Ook de lunch was goed verzorgd, met een heerlijke picknick die werd bereid door onze kapitein: bruine bonen, rijst, kip en een overheerlijke ananas. Het zonnetje scheen en de dieren lieten zich deze dag goed zien; een zeer geslaagde dag waar ik nog vaak aan zal terugdenken. 

Excursie Caño Negro

Costa Rica in het regenseizoen 

Een van de fijne dingen aan Costa Rica is dat je het het hele jaar door kunt bezoeken. Elke maand is geschikt, het hangt er maar net vanaf met welke verwachting je op reis gaat. Ik reisde in november, het einde van het regenseizoen, en was erg benieuwd wat dat zou betekenen voor mijn reis. We hadden inderdaad nog enkele flinke buien, maar die had ik eigenlijk niet willen missen. De natuur is dan namelijk zo prachtig. 

Costa Rica in het regenseizoen

Daar zaten we dan met onze poncho aan in de boot op zoek naar wild; ook dat is Costa Rica en het maakte het avontuur nóg leuker. De poncho’s kregen we van de kapitein, dus dat was top geregeld. Tegelijkertijd was het ook warm genoeg. Zo liep ik de laatste drie dagen gewoon heerlijk in mijn bikini over de prachtige ruige stranden. Kortom: reizen in het regenseizoen is zeker een aanrader! 

Costa Rica in het regenseizoen

Wil jij dezelfde reis maken als ik? Bekijk ‘m hier!