< Terug naar overzicht
6 hoogtepunten en must-sees op een reis in Guatemala

6 hoogtepunten en must-sees op een reis in Guatemala

Guatemala is een land in Midden-Amerika en uit ervaring kan ik zeggen dat het zeer de moeite waard is om te bezoeken. Als ik aan Guatemala denk… denk ik aan de prachtige natuur, de kleurrijke chickenbussen, de koloniale gebouwen en de gastvrije Guatemaltecos. Tijdens de Sawadee reizen bezoek je natuurlijk de mooiste plekjes van het nog relatief onontdekte Guatemala. In dit blog heb ik een zestal must-sees voor je op een rijtje gezet! 

1. Antiqua

Antiqua is een mooie stad met een koloniale bouwstijl, overzichtelijke omvang en typische marktjes. Er zijn een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Als eerste het Parque Central, met de uit 1936 daterende replica van de fontein van de zeemeerminnen. Verder zijn er de Kathedraal van Santiago, het museum van de Universiteit van San Carlos en de kerken van La Merced, San Francisco en las Capuchinas. Bezoek ook de Casa Popenoe, een gerestaureerde koloniale woning en het uitzichtpunt Cerro de la Cruz.

Kleurrijk Antiqua, Guatemala


2. Meer van Atitlán 

Dit meer wordt ook wel ‘De Parel van de Westelijke Hooglanden’ genoemd. Het ligt namelijk tussen drie imposante vulkanen en de kleur van het water verandert voortdurend. Rondom het meer liggen twaalf pittoreske dorpjes, welke allemaal de naam dragen van een apostel. De dorpjes ademen een geheel eigen sfeer uit, niet in het minst door de fraaie, kleurrijke kleding van de bewoners. Santiago Atitlán is het grootste dorp aan het meer. Je kunt hier een bezoek brengen aan het beeld van een religieus figuur, Maximón. Hij wordt vereerd, maar vertegenwoordigt ook het kwaad. Maximón wordt door één van de religieuze broederschappen verzorgd en tijdens je bezoek kun je hem drank en sigaretten offeren.

Meer van Atitlan in Guatemala


3. Tikal

Middenin het tropische regenwoud van El Petén liggen de wereldberoemde Mayaruïnes. Er zijn hier ruim drieduizend bouwwerken ontdekt, waaronder vele tempels, offerplaatsen en paleizen. Het centrale gedeelte wordt gedomineerd door vijf reusachtige tempels, waarvan de hoogste maar liefst 65 meter is! Het is een aanrader om direct na zonsopgang het park in te gaan. Als de nevel laag hangt is de Gran Plaza omgeven door een mysterieuze sfeer. Wanneer je de 65 meter hoge Piramide IV beklimt, het hoogste precolumbiaanse bouwwerk van heel Amerika, zit je letterlijk in de wolken. Zodra het warmer wordt trekt de nevel op en komen de prachtige tempels langzaam te voorschijn. Magnifiek!

Tikal in Guatemala


4. Rio Dulce & Livingston

Het plaatsje Río Dulce ligt nabij het Izabalmeer; een ideale plek om een kajaktocht of een mooie wandeling te maken. Ook kun je een uitstapje naar Livingston maken waar de Garifuna-gemeenschap (afstammelingen van Spaanse slaven) woont. Je bereikt Livingston via een prachtige boottocht over de Rio Dulce rivier. Onderweg kun je genieten van watervogels en ongerepte natuur met af en toe een dorpje aan de rand van de rivier. Tip: probeer de lokale Caribische gerechten in Livingston!

Rio Dulce, Guatemala


5. Biotope de Quetzal 

Het natuurreservaat Biotopo del Quetzal is het gebied waar de iconische quetzal leeft. Deze prachtige vogel heeft een felgekleurd groen en rood verenkleed met een lange staart en was zeer geliefd bij de Maya's. De lokale valuta is vernoemd naar deze vogel en je vindt hem terug op het briefgeld. In het natuurreservaat kun je heerlijk wandelen door het nevelwoud en op zoek gaan naar de bijzondere quetzal. Onderweg kom je verschillende tropische planten en bloemen tegen, zoals orchideeën, varens en bromelia's. 

Quetzal in natuurreservaat Biotopo del Quetzal, Guatemala


6. Semuc Champey

Semuc Champey is misschien wel een van de mooiste plekjes van Guatemala. Midden in de jungle liggen hier blauwgroen gekleurde waterplateaus. Je bezoekt een uitzichtpunt, waar je de mooiste foto's schiet. Ook kun je na een zware klim een verfrissende duik nemen in deze prachtige wateren.

Semuc Champey in Guatemala


Ben jij ook in Guatemala geweest? Dan ben ik nieuwsgierig naar jouw must-sees! Of staat Guatemala nog op je bucketlist? Dan hoor ik graag welke must-see jou het gaafst lijkt!