6 steden met streetfood om je vingers bij af te likken | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
6 steden met streetfood om je vingers bij af te likken

6 steden met streetfood om je vingers bij af te likken

Een mooie manier om een land te leren kennen, is door te proeven van de lokale keuken. Je kunt natuurlijk reserveren in een chic restaurant, maar het lekkerste eten vind je vaak gewoon op straat, bij eetkraampjes en foodtrucks. In dit blog zetten we 6 steden op een rijtje die bekend staan om hun verrukkelijke streetfood. Let wel op: bij het lezen van dit blog loopt het water je gegarandeerd direct in de mond!

1. Bangkok, Thailand

Streetfood Bangkok

Bangkok is niet alleen de hoofdstad van Thailand, maar ook de hoofdstad van de wereld op het gebied van streetfood. Wanneer de avond valt duiken overal in de stad, maar met name in het in het kleurrijke Chinatown, mobiele eetkraampjes op. Met naar schatting zo’n 500.000 van deze kraampjes is er genoeg te kiezen, maar gerechten die je zeker moet proberen zijn pad thai, groene curry en mango sticky rice. In een avontuurlijke bui? Je zult in Bangkok vaak verkopers met gefrituurde schorpioenen, sprinkhanen en krekels op stokjes zien lopen. Durf jij het aan? 

2. Marrakech, Marokko 

Tajine Marrakech

Het beroemde Jemaa el-Fna plein in Marrakech verandert ’s avonds in één groot restaurant. Hier moet je zijn als je de échte Marokkaanse keuken wilt proeven. Het plein is erg druk en kan daardoor wat intimiderend en overweldigend zijn voor buitenlanders, maar wees niet bang en volg vooral de locals. Zij weten als geen ander wat lekker is, dus staat er ergens een rij? Sluit dan vooral aan! Een gerecht dat je zeker niet mag overslaan is b’stilla, een soort taartje van bladerdeeg, gevuld met vlees, amandelen, eieren en kruiden. Maar je kunt natuurlijk ook gaan voor kebab, tajine of harira. Wat je ook kiest, een avond op het Jemaa el-Fna plein zal je zeker bijblijven. 

3. Ho Chi Minhstad, Vietnam 

Banh mi Vietnam

Ho Chi Minhstad is één groot openluchtrestaurant. Enkele van de beste plekken om streetfood te eten zijn de Cho Ben Thanh markt, Vinh Khanh Street en Van Kiep Street. Maar wat moet je bestellen als je daar eenmaal bent? Eén gerecht dat je absoluut moet proberen is banh mi, een baguette gevuld met stukjes varkensvlees, paté, chilipeper, groenten, koriander en een scheutje sojasaus. Elk eetkraampje in Ho Chi Minhstad maakt zijn eigen variant van deze Vietnamese sandwich. Niks leukers dan verschillende versies proberen en ontdekken welke jij het lekkerst vindt! Ook de beroemde pho mag je natuurlijk niet overslaan. Deze noedelsoep met rundvlees en groenten is een echte must-eat tijdens je rondreis in Vietnam. Afsluiten met iets zoets? Ga dan op zoek naar banh tet, een soort cakeje van banaan, zoete rode bonen en sticky rice. Even op de barbecue en je hebt een heerlijk toetje waar je zeker meer dan één van zult willen. 

4. Istanbul, Turkije 

Kumpir Istanbul

Als liefhebber van streetfood kan je ook in Istanbul je hart ophalen. Je kunt in deze stad amper tien meter lopen zonder straatverkopers, snackwinkels of büfes (broodjeszaken) tegen te komen. Omdat de stad een mengelmoes van vele culturen is, vind je er ook vele soorten streetfood. Zo proef je de invloed van Griekenland in het gerecht lahmacun, een flatbread met vlees, saus en verse groenten, en de invloed van Armenië in het gerecht midye dolma, ofwel gevulde mosselen. Je kunt echter ook voor een typisch Turkse dürüm met rundergehakt of gemarineerde kip gaan. Ben je vegetariër? Ook dan is er in Istanbul genoeg lekkers te vinden. Ga bijvoorbeeld op zoek naar kumpir, een gebakken aardappel die wordt gevuld met toppings naar keuze zoals roomboter, kaas en groenten. Afiyet olsun (eet smakelijk)! 

5. Cartagena, Colombia 

Arepa con huevo Cartagena

Ook de Colombiaanse stad Cartagena mag je niet verlaten zonder te proeven van het heerlijke aanbod aan streetfood. Het beroemdste streetfoodgerecht in Cartagena is zonder twijfel de arepa, een rond broodje van maïsdeeg, dat vaak wordt gevuld met vlees en groenten. De drie soorten arepas die je in Cartagena het meest zult tegenkomen zijn de arepa choclo (een zoete variant), de arepa con queso (met kaas) en de arepa con huevo (met ei). Om te ontdekken welke jouw favoriet is, moet je ze zeker alle drie proberen. Na al die arepas toe aan wat lichters? Probeer dan eens mango biche. Dit is onrijpe, groene mango in stukjes, met daaroverheen wat limoensap en zout. Een verrassende, maar heerlijke combinatie! 

6. New York, Verenigde Staten 

Streetfood New York

New York is in alle opzichten een wereldstad. Door de vele culturen die er samenkomen, is er in New York streetfood uit alle hoeken van de wereld te vinden. Pad thai, b’stilla, banh mi en arepas; je kunt het niet gek genoeg bedenken of je kunt het vinden in New York. Voor dat échte New York gevoel kun je echter ook gaan voor een pizzapunt, een bagel of de iconische hotdog. Elke New Yorker heeft zo zijn eigen favoriete plekjes voor deze gerechten en de rivaliteit tussen verschillende verkopers is groot. Op de vraag waar in New York je het lekkerste streetfood kunt vinden, bestaat dus geen eenduidig antwoord. Om jouw eigen vaste foodtruck of eetstalletje te ontdekken zit er dus maar één ding op: proeven, proeven en nog eens proeven!