< Terug naar overzicht
​10 reisbestemmingen die aanvoelen als een openluchtmuseum

​10 reisbestemmingen die aanvoelen als een openluchtmuseum

Een leuke activiteit op reis is het bezoeken van musea. Sommige plekken zijn echter zo bijzonder dat het helemaal niet nodig is om bij een museum naar binnen te stappen. In de buitenlucht is op deze plekken al zo veel moois te zien dat ze aanvoelen als één groot openluchtmuseum. Herkenbaar? Dit zijn 10 plekken op de wereld waarbij je het gevoel krijgt dat je een museum bent binnengestapt. Je kunt ze alle 10 bezoeken met Sawadee en Turkish Airlines.

1. Hoi An, Vietnam 

Hoi An, Vietnam

Hoi An is misschien wel de sfeervolste stad van Vietnam. De stad was voeger een belangrijk handelscentrum, waardoor je tegenwoordig nog steeds Chinese, Japanse en Franse invloeden terugziet in het straatbeeld. De oude koopmanshuizen en de vele gekleurde lampionnen waar de stad mee volhangt, geven Hoi An een speciale sfeer, zeker wanneer de schemer valt. De leukste activiteit in deze stad is dan ook het maken van een ontspannen wandeling; je kijkt gegarandeerd je ogen uit!

2. Bhaktapur, Nepal

Bhaktapur, Nepal

Ook in koningsstad Bhaktapur in Nepal word je tijdens een wandeling verwend met het ene na het andere pareltje. De stad staat vol tempels, monumenten en pleinen. Aan het centrale plein, het Durbar Square, vind je het oude paleis met een prachtig bewerkte gouden toegangspoort. Maar ook de 30 meter hoge Nyatapola tempel is een echte blikvanger. Een prachtig staaltje Newari-architectuur! Andere ‘museumstukken’ in de omgeving: de Changy Narayan tempel en het enorme standbeeld van de hindoegod Shiva. 

3. Polonnaruwa, Sri Lanka 

Polonnaruwa, Sri Lanka

In deze boeddhistische tempelstad in Sri Lanka vind je ruïnes die meer dan 1000 jaar oud zijn. De leukste manier om de tempels van Polonnaruwa te verkennen is per fiets. Tijdens je fietstocht kom je het Koninklijk Paleis, het Lotusblad en bijzondere 12e-eeuwde sculturen tegen. Een van de hoogtepunten is Gal Vihara, bestaande uit drie enorme uit steen gehouwen boeddhafiguren, waarvan één staand, één zittend en één liggend is afgebeeld. De liggende boeddha is zo’n 13 meter lang. 

4. Bangkok, Thailand 

Bangkok, Thailand

Over fietstours en liggende boeddha’s gesproken; op nummer 4 van de lijst staat het hectische maar bijzondere Bangkok. In de Thaise hoofdstad vind je naast markten vol heerlijk eten ook heel veel mooie gebouwen en tempels. Tijdens een fietstocht door de stad stop je onder andere bij Wat Pho, waar je een gouden beeld van een liggende boeddha kunt bewonderen die maar liefst vijftien meter hoog en 46 meter lang is! Ook Wat Arun en het koninklijk paleis zijn prachtig versierd en echt een bezoekje waard tijdens je reis naar Thailand.

5. Petra, Jordanië

Petra, Jordanië

Denk je aan Jordanië, dan denk je aan Petra. En waarschijnlijk verschijnt vooral het wereldberoemde beeld van de Schatkamer voor je ogen. Maar in deze ‘roze stad’ is nog veel meer te beleven. Dwalend door de stad zul je versteld staan van de vele in rotsen uitgehouwen gebouwen. Een wandeling naar het klooster, het grootste en volgens sommigen zelfs het mooiste gebouw van Petra, is een echte aanrader. Je zal je heel klein voelen naast de 45 meter hoge façade van dit kunstwerk. 

6. Jaipur, India

Jaipur, India

Petra is niet de enige stad ter wereld die de bijnaam ‘roze stad’ draagt. Ook Jaipur, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan, wordt vaak zo genoemd vanwege de vele in roze zandsteen opgetrokken gebouwen. De eyecatcher van dit openluchtmuseum is zonder twijfel het Windpaleis, ofwel Hawa Mahal. Door de fraai bewerkte raampjes konden de haremvrouwen ongezien het straatleven gadeslaan. Ook Jantar Mantar en het Amber Fort zijn het bezoeken waard tijdens je tijd in Jaipur. Je kunt Jaipur verkennen tijdens onze reizen door India.

7. Cappadocië, Turkije

Cappadocië, Turkije

De sprookjesachtige en betoverende rotsformaties van Cappadocië vormen het perfecte decor voor een heerlijke wandelvakantie. Dit karakteristieke deel van de Turkse regio's Centraal- en Oost-Anatolië werd gevormd door de uitbarstingen van drie vulkanen. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschermd door het Göreme Nationaal Park. Een fascinerend landschap dat niet snel zal vervelen. 

8. Luxor, Egypte 

Abu Simbel, Egypte

Er zijn vele musea en tentoonstellingen over de oude Egyptenaren, maar je neemt pas echt een duik in de geschiedenis tijdens een boottocht naar Luxor. Onderweg krijg je de kans om de indrukwekkende tempels van Kom Ombo, Abu Simbel en Edfu te bewonderen. Eenmaal aangekomen in Luxor zul je versteld staan van de prachtig bewaard gebleven herinneringen aan de farao’s. In de Vallei der Koningen breng je een bezoek aan de rijk gedecoreerde graven van meer dan zestig farao’s, waaronder ook het graf van Tutanchamon. Dit zal zeker een van de hoogtepunten zijn van je reis door Egypte.

9. Vardzia, Georgië

Vardzia, Georgië

Ben jij een trouwe Wie is de Mol?-kijker? Dan komt deze plek je vast bekend voor. Vardzia is een kloosterstad in het westen van Georgië. Het originele immense kloostercomplex bestond uit meer dan 6000 grotwoningen verdeeld over 13 verdiepingen. Tijd, erosie, verval én een grote aardbeving in de 13e eeuw hebben hun tol geëist, maar er is nog genoeg over om een goede indruk te krijgen van deze oude stad. Het is een hele bijzondere ervaring om hier doorheen te lopen tijdens een rondreis door Georgië.

10. Samarkand, Oezbekistan

Samarkand, Oezbekistan

De eeuwenoude stad Samarkand in Oezbekistan staat door zijn bewogen verleden vol met adembenemend mooie gebouwen. Je mag deze stad niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan het Registan. Aan dit grote plein liggen 3 indrukwekkende madrassa’s (Koranscholen) die rijkelijk zijn gedecoreerd met kleurrijke mozaïeken. Het plein draagt de naam Registan (letterlijk vertaal ‘plaats van zand’) omdat het ooit helemaal bedekt was met zand. Ook de Bibi Khanum moskee, het Shah i Zinda mausoleum en het koningsgraf Gur-e-Amir wil je zeker gezien hebben.

Vliegen met Turkish Airlines

Onze reizen naar deze bestemmingen worden gedeeltelijk of volledig uitgevoerd met vluchten van Turkish Airlines. In 2022 werd Turkish Airlines bekroond met maar liefst drie Skytrax Passengers' Choice Awards. Bovendien vliegt geen enkele andere maatschappij naar zoveel verschillende landen als Turkish Airlines. Zo vlieg je vanuit Amsterdam naar maar liefst 345 bestemmingen wereldwijd, waaronder bovenstaande 10. Met bovengemiddeld ruime zitplaatsen, standaard een warme maaltijd, gratis Wi-Fi en een groot aanbod aan inflight entertainment ontdek je met Sawadee en Turkish Airlines op een comfortabele manier de wereld.