< Terug naar overzicht
Wat te doen in het bijzondere Lhasa

Wat te doen in het bijzondere Lhasa

Lhasa is de oorspronkelijke hoofdstad van Tibet. De paleizen Potala en Norbulingka waren de plekken waar de Dalai Lama vroeger gehuisvest was. Door Tibetaanse boeddhisten wordt deze stad gezien als de heiligste plek van Tibet. Lhasa ligt op 3650 meter hoog en is daarmee een van de hoogst gelegen steden ter wereld. Maar wat is er eigenlijk te doen op deze heilige plek?

Potala paleis

Dit paleis is één van de hoogtepunten in Lhasa en dus niet te missen. Bij binnenkomst in de stad zie je het meteen liggen. Het Potala paleis is gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van de vijfde Dalai Lama. Het kostte 50 jaar om dit immense bouwwerk te voltooien. Alleen dat gegeven maakt het al een bezoek waard. Daarnaast is het ook nog eens een prachtig gebouw met een verguld dak dat je van kilometers afstand kan zien. De Dalai Lama’s leefden voorheen op de hoogste verdiepingen van het paleis waar ook grafstupa’s zijn gebouwd bedekt met bladgoud, edelstenen en jade.

Potala paleis in Lhasa, Tibet

De 2 delen

Lhasa bestaat uit 2 delen. Een Chinees deel en een Tibetaans deel. Het eerste ziet eruit als een typisch Chinese stad met brede boulevards en grote gebouwen. Het andere deel is authentiek Tibetaans met kronkelige smalle straatjes en witte huizen. Bekijk met eigen ogen hoe groot het contrast is. Welk gedeelte bevalt jou beter?

Lokale bevolking in Lhasa, Tibet

Jokhangtempel

De Jokhangtempel wordt ook wel gezien als het spirituele centrum van Tibet. Hier staat het meest heilige beeld, Jowo Sakyamuni, een volledig versierd boeddha beeld. Elke dag komen hier honderden pelgrims om een rondgang te maken rond het heiligdom. Ze draaien met gebedsmolens en hummen gebeden.

Kloosters Drepung en Sera

Niet ver van Lhasa liggen de kloosters Drepung en Sera. Hier woonden en studeerden ooit duizenden monniken, nu nog maar enkele honderden. Neem eens een kijkje in deze bijzondere kloosters, bijvoorbeeld in de keuken van het Drepungklooster waar gigantische vaten boterthee werden gekookt. Of de drukkerij van het Seraklooster, waar je versteld zal staan van de drukkunst.

Monniken in Lhasa, Tibet

Tibet Museum

Het gebouw op zich is al een bezoek waard. Het Tibet Museum beschikt over zo’n 1000 Tibetaanse voorwerpen, uiteenlopend van kunst en oude geschriften tot juwelen en maskers. Je vindt hier verschillende afdelingen die meer vertellen over de prehistorische kunst, politiek, wetenschap en klederdracht. In deze laatste sectie vind je veel mooie maskers, gewaden en gebruiksvoorwerpen.

Wandeltochten

In de omgeving van Lhasa is het prachtig wandelen. Omdat je op enorme hoogte zit tussen immense bergen zet je meteen voet in de meest prachtige natuurgebieden tussen rotsen en sneeuwtoppen. Let wel op want misschien moet je nog even wennen aan de hoogte. Doe het de eerste dagen wat rustig aan en trek dan je wandelschoenen aan voor een (begeleide) tocht. 

Tempel in Lhasa, Tibet