Bijzondere, vreemde en unieke vogels die je op reis tegenkomt
< Terug naar overzicht
Vreemde en unieke vogels die je op rondreis tegenkomt

Vreemde en unieke vogels die je op rondreis tegenkomt

De lente is weer in het land! De planten staan in volle bloei en de vogeltjes fluiten muzikaal in de vroege ochtenduurtjes. Maar het is vooral op reis waar je allerlei bijzondere vogels tegenkomt. Een kleine gids voor de doorgewinterde vogelaars en voor de startende vogelreizigers. In alle rust en ruimte zie of hoor je de meest bijzondere vogels. Hieronder een greep uit alle prachtige vogelsoorten wereldwijd en waar ze voorkomen.

Toekan – Costa Rica

Deze opvallende verschijning met zijn grote gekleurde snavel en zwarte vacht komt veelal voor in Latijns-Amerika. Vaak zitten ze in de bomen met lange peulvruchten, te spelen met het eten. Vanuit je lodge in Costa Rica kun je zomaar een toekan zien. 



Condor – Peru

De andescondor is een gier met zwarte veren en een witte kraag. Grote kans op het spotten van deze roofvogel is in de Colca Canyon in

Peru. Vroeg in de ochtend, bij zonsopgang bewegen de condors zich diep vanuit de kloof omhoog door middel van de opstijgende warme lucht. Een magisch moment wanneer de condors boven je hoofd cirkelen en je de ene na de andere ziet.



Blauwvoetgent – Galapagos

Een zeer tamme en grappige vogel met blauwe poten en een blauwe snavel. Deze vogelsoort komt voor in meerdere delen van Latijns-Amerika, maar vooral op de

Galapagoseilanden van Ecuador. Een prachtige natuurplek waar je de blauwvoetgent van dichtbij kunt bekijken. 



Quetzal – Guatemala

De nationale vogel van Guatemala en heilig voor de Azteken en de Maya’s. Deze legendarische vogel vogel kun je herkennen aan de metaalglanzende groene kop, rug en vleugels, een helderrode borst en witte onderstaartveren. En wat is er nou een betere plek om de quetzal te spotten dan in het Biotopo del Quetzal in Guatemala? 


Albatros – Argentinië

Albatrossen behoren tot de grootste vliegende vogels. Uiterlijke kenmerken: lange vleugels in verhouding tot hun lichaamsgrootte, wit met zwarte vleugels en een gele snavel. Een mooie plek om deze vogels te zien is boven het Beaglekanaal bij Ushuaïa in  Argentinië.



Shoebill – Uganda

De shoebill, de schoenbekooievaar in het Nederlands, heeft een angstaanjagend uiterlijk. Deze vogel leeft solitair in de moerassen in het oosten van Afrika. De naam slaat op zijn schoenvormige brede snavel. Verder heeft de shoebill grijze veren en lijkt prehistorisch. Met een beetje geluk kom je deze indrukwekkende vogel tegen in Uganda



De Azoren goudvink – Azoren

De eilandengroep Azoren is een prachtige bestemming om naartoe te reizen. Hier vind je dan ook vele prachtige vogels. De meest bijzondere vogel is de Priolo, ook wel de Azoren goudvink, want dit is namelijk de enige endemische soort. Deze zangvogel komt voor aan de oostkant van het eiland São Miguel. De Azoren goudvink heeft een zwarte kop, staart en vleugels, een grijze band over de vleugel en een bruine rug. 



Asitie – Madagascar

Ook op Madagascar zijn er vogelsoorten die je nergens anders ziet. Madagascar telt vijf endemische vogelfamilies, waaronder de asities. De langsnavelhoningasitie bijvoorbeeld heeft een knalgele buik, staalblauwe rug en groene lellen en lijkt op een kleine paradijsvogel.



Hoatzin – Suriname

De hoatzin heeft in Suriname een bijzondere naam, namelijk de stinkvogel. Hij is bruinzwart van kleur en heeft een blauwe kop met daarop rechtopstaande veren. Ze leven in bomen in de buurt van water en bewegen zich voort op een vreemde manier. 



Kolibrie – Colombia

De kolibrie is een favoriet van velen door de zeer snelle vleugelslag waarmee hij in de lucht stil kan blijven hangen. Ze komen voor in Latijns-Amerika en zijn meestal metaalachtig groen gekleurd, met een glanzend rode of blauwe keelkleur en hebben een lange snavel waarmee ze in de kroonbuis van de bloem kunnen komen. In Colombia kun je verschillende soorten kolibries zoemend heen en weer zien schieten tussen de bloemen of voederhouders.



Welke vogelsoorten heb jij allemaal kunnen afstrepen op reis? Benieuwd naar de benoemde bestemmingen? We hebben alle reizen op een rijtje gezet.


Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande knop.

Blijf op de hoogte