< Terug naar overzicht
Wat maakt de Peruaanse keuken zo bijzonder?

Wat maakt de Peruaanse keuken zo bijzonder?

Het is misschien niet de eerste keuken waar de meeste mensen aan denken bij lekker eten. Waarschijnlijk komt dan eerder de Italiaanse of de Japanse keuken in je op. Toch is de Peruaanse keuken één van de beste keukens ter wereld. Om dat te bewijzen neem ik je graag mee terug in de tijd en laat ik je zien welke gerechten je echt niet mag missen in Peru.  

Geschiedenis van de Peruaanse keuken

Peru heeft een eeuwenoude geschiedenis en werd bewoond door veel verschillende bevolkingsgroepen. De kookkunsten van de Indiaanse bevolkingsgroepen werden beïnvloed door de Spaanse keuken, later door de Afrikaanse keuken en de Aziatische keuken deed daar nog een schepje bovenop. Zo kun je dus al vier continenten in deze keuken terugvinden. En dat is nog niet alles, de rijke natuur van het land zorgt ervoor dat je eindeloos met ingrediënten kunt variëren. In de lage kustgebieden, het hoge Andesgebergte en het Amazone regenwoud kun je drie totaal verschillende klimaten vinden, waardoor er in elk gebied compleet verschillende producten worden verbouwd.


Oneindige variatie aan aardappelen 

Ik dacht altijd dat Nederland een echt aardappel land was, totdat ik in Peru kwam. Hier kwam ik erachter dat het land zo’n 3000 verschillende aardappels kent. Jaren geleden is de aardappel vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door de Spaanse ontdekkingsreizigers. De oude Indiaanse bewoners hadden voor elke aardappel wel andere manier van verbouwen en bereiden. Men geloofde zelfs dat sommige aardappels een speciale werking hadden. Als de man een paar dagen van huis moest voor werk, dan kookte zijn vrouw stiekem wat speciale aardappels om ervoor te zorgen dat hij niet vreemd kon gaan met een andere vrouw. Als hij weer terugkeerde naar huis dan maakte ze weer andere speciale aardappels klaar, zodat hij haar weer lief kon hebben. Zo zijn er vele oude aardappelverhalen en tradities in Peru. In Arequipa vind je een restaurant waar je veel van deze aardappelsoorten uit kunt proberen. De aardappel was nooit mijn favoriete gerecht, maar ik had gewoon nog nooit de juiste gegeten. 

aardappelen-Peru

Verschillende soorten mais 

Naast de oneindige variatie in aardappels, kun je ook heel wat verschillende maissoorten in Peru vinden. Mais heb je er in allerlei kleuren en in korrels ter grootte van je duimnagel. Er gaat geen dag voorbij dat een Peruaan geen mais op het menu heeft staan. Mijn favoriet is de chicha morada, een drankje dat wordt gemaakt van paarse mais. Je kunt het vaak op het menu vinden in de wat hoger gelegen gebieden in Peru, maar ook aan de kust komt het hier en daar voor. Het is een fris zoet drankje en heeft iets weg van glühwein, uiteraard dan zonder alcohol. Het wordt zowel warm als koud geserveerd. Naast het feit dat het een lekker drankje is, is het ook nog eens heel gezond en schijnt het krachtige antioxidanten te bevatten. 

chicha-morada-Peru

Ceviche: een ongelofelijk visgerecht 

Aan de kust in het zuiden van Peru vind je een van de rijkste visgronden ter wereld. De grote aanwezigheid van plankton en micro-organismen, voedsel voor vele vissoorten, wordt gecreëerd door de koude Humboldtstroom. Deze rijke onderwaterwereld is uiteraard terug te vinden in de Peruaanse keuken, met als meest bekende gerecht ceviche. Een gerecht waarbij rauwe vis gemarineerd wordt in limoensap, samen met rode ui, chilipeper, koriander, peper en zout. Dit wordt geserveerd met zoete aardappel, mais, sla en avocado. Naast dat je dit gerecht echt een keer moet proberen, is ook een kookworkshop voor het maken van Ceviche aan te raden.

ceviche-Peru

De verschillende Aziatische invloeden 

Waar je ook komt in Peru, je zult altijd een aantal Chifa restaurants vinden. In de loop der jaren hebben veel Japanners en Chinezen zich in Peru gevestigd en hun eigen keuken gemixt met de Peruaanse keuken. Het meest bekende gerecht is Arroz Chaufa, wat in de rest van de wereld misschien meer bekend staat als Nasi of gefrituurde rijst. In deze Chifa’s kun je veel voor weinig eten en er wordt vaak een menu geserveerd met een lekkere Wonton soep vooraf en een frisdrankje.

Welke gerechten mag je écht niet missen in Peru?

Lomo saltado (reepjes gemarineerd rundvlees), causa rellena (koud aardappelgerecht), trucha a la plancha (gegrilde forel), papa a la huancaína (aardappelen met huancaína saus), ají de gallina (pikante kip in romige saus), palta rellena (gevulde avocado) en humitas (maiskoeken) zijn typische en heerlijke Peruaanse gerechten. Om je smaakpapillen helemaal tevreden te stellen kun je als nagerecht of tussendoortje nog wat heerlijke exotische vruchten zoals Guanabana, Mango, Aguaymanto, Granadilla, Pacay of Maracuyá eten. 

Genoeg redenen waarom Peru niet op je bucketlist mag ontbreken! Bekijk onze verschillende rondreizen naar Peru

Fruit-markt-Peru