< Terug naar overzicht
De ultieme inpaklijst voor een reis door Myanmar!

De ultieme inpaklijst voor een reis door Myanmar!

Ben je jouw trip naar het prachtige en veelzijdige Myanmar aan het plannen? Deze handige inpaklijst voor Myanmar is gebaseerd op mijn ervaringen in de winterperiode, wat niet betekent dat het koud is. Ik hoop dat deze lijst je kan helpen met de voorbereidingen van je trip, zodat je een geweldige tijd gaat hebben!

Kleding om mee te nemen

1) Slippers: Als je naar (zuidoost) Azië gaat, kunnen slippers niet ontbreken in je bagage. Ik heb altijd een extra paar bij me voor het geval ik ze kapot loop of ze ergens vergeet. In Myanmar ga je veel tempels en andere religieuze plaatsen bezoeken en dit gaat veelal op blote voeten. Als je elke keer je schoenen en sokken uit moet doen word je helemaal gek! 

2) Goede wandelschoenen: Op mijn rondreis naar Myanmar hebben we een paar keer gehiked. We hebben een dagwandeling gemaakt rond Hsipaw en een geweldige 2-daagse hike in de omliggende bergen. De groep heeft ook in Kalaw nog een prachtige wandeling gemaakt. Je zal komen te lopen op normale wandelpaden, maar ook op modderige weggetjes en stukken moeten klimmen. Dit is niet echt lekker op je sneakers of slippers. 

3) T-shirts met lange of korte mouwen: Net zoals dat je religieuze plaatsen bezoekt op je blote voeten, moet je ook je schouders en knieën bedekken. Dit geldt eigenlijk overal. De Birmezen laten zelf erg weinig huid zien – ik heb niemand met blote schouders gezien in de 3 weken dat ik in Myanmar was. Op sommige plekken zal je de toegang tot religieuze plaatsen of tempels worden ontzegd als je geen t-shirts met mouwen aanhebt. Daarbij komt ook nog eens dat vliegvelden, shopping-malls of andere plekken met airconditioning ook gewoon erg koud kunnen zijn. Dus t-shirts met mouwen of laagjes zijn sowieso handig! 

4) Een pet/hoed: De zon kan heel, heel heet worden in Myanmar! Zelfs in de winter zijn we op plekken geweest waar de temperatuur overdag meer dan 30 graden was. Als je de tempels gaat bezoeken loop je te midden van de witte en gouden gebouwen, waar het nog heter is! Maar ook als je gaat hiken in Hsipaw of een fietstour in Myanmar gaat doen zal een pet of hoed je beste vriend zijn!

5) Een warme trui: In Yangon bleven de avonden lekker warm op 28 graden in de winter, terwijl het in de bergen in dorpjes als Hsipaw en Kalaw soms tussen de 5-10 graden werd. De meeste hotels hadden lekkere warme dekens en sommige zelfs verwarming. Maar veel restaurants en eettentjes zijn buiten, dus het is wel zo handig om een lekker warme trui mee te nemen. 

Praktische zaken

6) Natte doekjes: Omdat je zo vaak op blote voeten zal lopen -en de vloeren niet altijd even schoon zijn- zijn natte doekjes echt fantastisch! Ook zijn er veel toiletten die niet meer dan een gat in de grond zijn, en ook dit gaat helaas niet altijd goed. Ook in de trein over het Gokteik Viaduct is het soms lastig je balans te bewaren en zal je je vast moeten houden aan de handvaten. Nog een goede reden voor natte doekjes! Tip: koop in NL ‘eco-friendly’ doekjes. 

7) Zaklamp: Net als vele andere landen in Azië, zijn elektriciteit problemen aan de orde van de dag. Toen we in Yangon waren, viel een paar keer de elektriciteit uit toen we op de straat liepen. Een hele straat en buurt werden opeens donker. In alle kleine winkeltjes hoorden we dan de generatoren aan gaan en de kleine lichten gingen hier en daar weer aan. Maar omdat de straten in Myanmar vol gaten zitten, is een zaklampje (of het lampje van je telefoon) wel erg belangrijk als je in het donker de weg op gaat!

8) Slotje: De gastvrijheid van de mensen in Myanmar waren een van mijn favoriete onderdelen van de reis - ik heb me absoluut geen moment onveilig gevoeld! Toch heb ik altijd een slotje bij me om mijn backpack af te sluiten; zo kon ik mijn laptop, geld en elektrische apparaten hier veilig in bewaren. Better safe than sorry! Als je met een koffer reist waar een slotje ingebouwd in zit, is dit natuurlijk mooi meegenomen. Advies: harde koffers zijn niet handig qua bagageruimte in de bus.

9) Hervulbare water/thermofles: Afval is een groot probleem in veel ontwikkelingslanden. Omdat je het water in Myanmar niet kan drinken zal je vaak flesjes water kopen. Veel hotels verzorgen ook grotere tanks water waar je je eigen flesje kan vullen; dit is natuurlijk veel beter dan de hele tijd nieuwe flessen kopen! Een thermosfles kan handig zijn als je op lange bustrips of treinritten gaat voor een lekkere thee of koffie onderweg.

Handig voor onderweg

10) Birmese App: Onze gidsen spraken goed Engels, maar zo snel als je iets ging doen zonder gids werd het zo moeilijk! Ook al deden de Birmezen onwijs hun best om je te helpen, soms was het erg nuttig om een stukje van de taal bij je te hebben. Een paar mensen in mijn groep hadden de app “Simply Learn Burmese” gedownload. Het was heel makkelijk om sommige zinnen te vinden en je kon ook de stem-functie gebruiken om iets tegen een lokale persoon te zeggen  De blik op hun gezichten als ze de zinnetjes hoorden was goud waard!

11) Point it boekje: Ik had dit boekje zelf niet bij me, maar een paar andere mensen wel en het was super handig! Het boekje bevat allemaal plaatjes van alledaagse dingen, zoals eten, auto’s, hotels etc. In plaats van het gebruiken van taal (Engels) om in te communiceren (wat eigenlijk nooit werkt!) kan je gewoon ergens naar wijzen. Het werkte echt perfect op de momenten dat het nodig was!

Dingen om écht niet te vergeten

12) Creditcard of US dollars: Ik heb in Myanmar ongeveer 200.000 Kyatt (€120) per week uitgegeven aan eten, souvenirs en andere zaken. Dit had ook makkelijk de helft kunnen zijn, maar we hebben heerlijk gegeten en de lokale toeristenindustrie ondersteund. Het was niet altijd makkelijk om geld te pinnen. Ik had ook 50 USD bij me voor het betalen van entreegelden en eten in hotels. Je kunt geld wisselen in grotere steden. 

13) Visum: Voordat je naar Myanmar gaat, moet je een visum aanvragen. Dit was geen probleem via de website van de overheid van Myanmar. Bij aankomst op het vliegveld zie je ook een visum bureautje, maar ik weet niet of dit in gebruik is. Iedereen die met onze groep mee was had een visum van tevoren al geregeld. Normaal gesproken print ik nooit iets, maar in Myanmar was het wel handig. We werden regelmatig om ons visumnummer gevraagd - dus of een printje, of een screenshot op je telefoon kan handig zijn!

14) Paspoort: Dit spreekt voor zichzelf – maar toch. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn wanneer je Myanmar binnenkomt. Ik heb mijn paspoort niet vaak hoeven laten zien, alleen 1x voor een binnenlandse vlucht. 

15) Het laatste item op je inpaklijst voor Myanmar: een dikke vette glimlach! De meeste mensen in Myanmar zullen je nieuwsgierig aankijken als je voorbijloopt. Maar zo snel als je hun blikken ontmoet met een glimlach, zal hun hele gezicht oplichten en beantwoorden ze jouw glimlach met een prachtige (hoewel soms tandeloze) glimlach!

Hele fijne reis gewenst!

selfie met kinderen en locals in myanmar


Sabrina Bos was de gelukkige winnares van onze Stem & Winactie eind 2017 en vertrok naar haar droombestemming Myanmar. Sabrina is een reiziger in hart en nieren en deelt haar avonturen op haar blog backpackinglikeaboss.com.