< Terug naar overzicht
Het bijzondere Titicacameer

Het bijzondere Titicacameer

Midden op de grens tussen Peru en Bolivia ligt het bijzondere Titicacameer. Dit is het grootste meer van Zuid-Amerika en het ligt in de Andes op 3812 meter boven de zeespiegel. Dit enorme meer is niet alleen bijzonder vanwege zijn ligging, ook de mensen die er wonen hebben een eigen verhaal. 

Eilanden bewoond door Uros indianen

In het Titicacameer liggen maar liefst 41 eilanden. Een deel hiervan is dichtbevolkt. Bekende eilanden met allen een eigen karakter zijn Amantani, Taquile en de Uros eilanden. Deze laatste worden bevolkt door de Uros indianen en zijn gemaakt van riet. Deze eilanden zijn eeuwen geleden gebouwd toen de indianen op de vlucht waren voor vijanden. Het is erg bijzonder om hier een bezoek aan te brengen omdat daadwerkelijk alles van riet is gemaakt. De huizen, boten en zelfs attributen in huis. De bodem van de eilanden rotten snel weg en daardoor zijn de indianen voortdurend bezig het riet te repareren en te vervangen. 


Kunst van het riet

Als je een bezoek brengt aan deze eilanden kan je van dichtbij bekijken hoe de indianen leven en ook hoe zij het riet gebruiken in hun dagelijkse leven. Het maken van voorwerpen van riet is een ware kunst. En hoewel de indianen ook gebruik maken van modernere materialen, bijvoorbeeld plastic voor boten, houden zij hun authentieke levensstijl in stand. De vrouwen lopen dan ook in traditionele kleding en hebben hun haren in vlechten met klossen eraan. Het typerende uiterlijk maakt het een mooi geheel met de karakteristieke levensstijl. 

Ontdek de traditionele Uros leefstijl

Op de grotere eilanden zijn soms wel 10 families gehuisvest. De bewoners leven door te vissen en de jacht op vogels. Hun vee laten ze grazen op de eilandjes. Er wordt gekookt op zelf gestookte vuurtjes, op stapels stenen. Een echte eyecatcher zijn de prachtige boten die de eilandbewoners maken. Ze hebben mooie vormen en zijn uiterst secuur afgewerkt. Breng een bezoek aan dit prachtige meer en de Uros eilanden, je zal versteld staan!