< Terug naar overzicht
Highlights en bezienswaardigheden van Buenos Aires

Highlights en bezienswaardigheden van Buenos Aires

Als reisbegeleider voor Sawadee werkte ik jaren in Latijns-Amerika. Tussen mijn reizen door spendeerde ik heel graag mijn vrije tijd in een van mijn lievelingssteden - Buenos Aires. Er is in deze stad zoveel te ontdekken en te beleven, dat het handig is om alvast een idee te hebben wat je er zoal kunt doen. in dit blog vind je de hoogtepunten en bezienswaardigheden die je tijdens een rondreis door Argentinië niet mag missen.

Tango dansen

Passie, melancholie en traditie. Al vanaf het einde van de 19e eeuw bezoeken de Porteňos danszaaltjes (oftewel de milonga’s), cafés, bordelen of gewoon een van de vele pleintjes in de stad om daar met elkaar te kunnen dansen. Nog steeds speelt de tango een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Porteňo; voor zowel jong als oud. Mijn tip is om de grote en toerististische tangoshows te mijden en juist de kleine shows te bezoeken. Mijn favoriet is het kleine zaaltje achterin het uit 1858 stammende Tortoni Cafe, waar zich elke avond een intieme en melancholische tangoshow afspeelt (wel reserveren van te voren, Avenida de Mayo 825). En wil je graag zelf een danspasje wagen, dan is La Cathedral (Sarmiento 4006) een superoptie; een mooie oude tangoschuur met livemuziek en de mogelijkheid tot het volgen van een tangoles. 

Tango dansende mensen in Buenos Aires


Hoogtepunten van Buenos Aires die je gezien moet hebben

Natuurlijk mogen de klassiekers tijdens een bezoek aan Buenos Aires niet ontbreken en alles wat je daarvoor nodig hebt zijn een goede plattegrond, een metrokaart en een paar ingelopen sneakers. Mijn tips: het operagebouw van Colon, de begraafpaats van Recoleta, la Casa Rosada (het roze paleis met het beroemde balkonnetje vanwaar Evita Peron het volk toesprak), de Plaza de Mayo (waar enkele dwaze moeders -inmiddels oma’s- elke donderdagmiddag om 16:00 bijeenkomen), El Ateneo (een oud theater en nu een spectaculaire boekenwinkel), de obelisk op de Avenida 9 de Julio (de breedste straat ter wereld) en natuurlijk de wijk La Boca met het voetbalstadium van Boca Juniors en het gekleurde straatje La Caminito.     

Hoogtepunt van Buenos Aires


Fietstour door Buenos Aires

Heb je weinig tijd of geen zin om de klassiekers op eigen houtje te bezoeken en wil je wel graag wat meer weten over het lokale leven in Buenos Aires? Boek dan absoluut de Bike Tour! Fietsen door een vreemde stad is leuk en erg praktisch wanneer de afstanden te groot zijn om te bewandelen. Als je daarbij ook nog de lokale gidsen Alex of Romina mag treffen, dan ben je aan het einde van de rit werkelijk in een klap op de hoogte van alle ins & outs van Buenos Aires. 

Fietsen door Buenos Aires


De eetcultuur van Argentijnen

Een absolute insight in ‘la Cultura Porteňa’ krijg je wanneer je een dag wijdt aan de lokale eetcultuur. Dit valt prima te combineren tijdens het bezoeken van de klassieke trekpleisters; het enige wat je namelijk hoeft te doen is de Porteños te volgen naar hun favoriete restaurantjes. Zo merk je al snel dat de dag begint met een espresso en een media luna (klein zoet croissantje). Wanneer de stevige trek toeslaat loop je een pizzeria binnen; vaak bestaan deze uit wat simpele tafeltjes met plastic stoelen, maar je krijgt er ovenheerlijke pizzapunten en empanadas (gevulde pasteitjes) bereid volgens ambachtelijk italiaans recept (La Americana, Avenida Callao 83 & Avenida Corrientes 1383). Om de zoete trek te stillen is de alfajor met dulce de leche -een soort sandwichkoekje gevuld met karamel- de aangewezen optie. En vraag je je af waarom men uit een ronde beker met een metalenrietje sipt en deze vervolgens doorgeeft aan het gezelschap? Nou, dan weet je nu dat het de befaamde yerba mate is; een soort bittere kruidenthee, welke symbool staat voor gastvrijheid en gepaard gaat met vele etiquettes (dus niet erin gaan roeren!).  ’s Avonds laat komt de ware aard van de Porteňo naar boven en wordt het duidelijk waar de reputatie van de stad die nooit slaapt vandaan komt. Maar eerst wordt er uitgebreid gegeten en genoten van een goede steak (met of zonder chimichurri; een emulsie van azijn, olie en kruiden) en vloeit de Argentijnse tinto (rode wijn) rijkelijk over tafel. Buen Provecho!

Mate drinken in Buenos Aires


Lokale markten van Buenos Aires

Als je van markten houdt, dan moet je zeker in het weekend naar de markt ‘Feria de Artesanios’ gaan op de Plaza Francia in Recoleta. Hier kom je allerlei handgemaakte producten tegen van zilver, leer en mooie exemplaren van de yerba mate bekers. Ook is er elke zondag de antieke markt van San Telmo. Het begint allemaal in een zijstraat van de Plaza de Mayo genaamd Defensa en loopt helemaal door tot de Plaza Dorrego; waar je tegen nog meer antiek, bijzondere winkeltjes, kunstgalerijtjes en dansende tangoparen aanloopt.

Lokale markten van Buenos Aires


Heel veel plezier in Buenos Aires! Schroom niet te reageren als jij nog leuke tips hebt!