< Terug naar overzicht
Bezienswaardigheden en hoogtepunten van Patagonië

Bezienswaardigheden en hoogtepunten van Patagonië

Patagonië: duizenden kilometers lang met een klimaat wat wordt beïnvloed door de Andes. Ruige bergen en vlakten die eindeloos lijken. Hagelwitte gletsjers. Verschillende dieren zoals pinguïns, zeeleeuwen, guanacos en vele verschillende vogelsoorten. Een gebied zonder echte duidelijke grenzen. Waar begint het en waar stopt het precies? Als je door Patagonië reist, kom je langs verschillende natuurparken en wildernissen. Graag delen we enkele hoogtepunten met je.

Ushuaia & Tierra del Fuego National Park

Ushuaia ligt gelegen in het uiterste zuiden van Argentinië. Om precies te zijn in het Argentijnse deel van Vuurland (archipel aan het uiteinde van Zuid-Amerika). Ushuaia is hiermee de zuidelijkste stad ter wereld. Veel reizigers komen naar ‘het einde van de wereld’ om de boot te nemen naar Antarctica. Vanuit Ushuaia rijd je binnen drie kwartier het Tierra del Fuego Nationaal Park binnen. Het ligt aan het einde van de Pan- American Highway, welke begint in Alaska en eindigt in Tierra del Fuego. In het park kun je heerlijke wandelingen maken langs de kust en door het bos. Tip: haal een wandelmap bij het VVV-kantoortje tegenover de kade in Ushuaia.


Torres del Paine 

Een absoluut hoogtepunt in Patagonië is het Nationaal Park Torres del Paine. Het park ligt gelegen in het zuiden van Chili en loopt tot aan de grens van Argentinië. Het park bestaat uit bergen met grillige pieken, indrukwekkende gletsjers en azuurblauwe meren. Door vele reizigers wordt het park ook wel aangeprezen als een van de mooiste natuurgebieden ter wereld. Het is een absolute must voor ieder die van wandelen houdt en sowieso voor elke natuurliefhebber. Enkele must sees: 

  • Los Torres: de ‘torens’ van het park. De bergen zijn rozerood van kleur en de toppen zijn van witgraniet.
  • Los Cuernos: een rotsformatie met ‘horens’ wat door sneeuw wordt bedekt met een intense uitstraling.
  • Grijze gletsjer: een ijsmassief wat tientallen meters boven een meer uitdoemt. Een muur van bevroren water. Het geeft je het ‘aan het einde van de wereld’ gevoel…


El Calafate & Perito Moreno gletsjer 

El Calafate is een klein dorpje gelegen in het zuiden van Argentinië. Het is ook wel het startpunt voor excursies naar verschillende (ijs) gebieden. Al wandelend in dit dorpje kun je al een hoop zien. De meest populaire excursie is de excursie naar de waanzinnige Perito Moreno gletsjer. Deze gletsjer ligt in het Los Glaciares Nationaal Park. Een bezoek aan dit park (inclusief de Perito Moreno gletsjer) is vaak ook wel de hoofdreden waarom mensen naar El Calafate afreizen. De gletsjer is een bizar grote ijsschots van maar liefst 4 km breed en 60 meter hoog. De schots is felblauw van kleur wat het zo bijzonder maakt. Vanwege de constante aanvoer van sneeuw blijft de gletsjer ieder jaar weer groeien. Het is mogelijk om een mini-trekking te maken op de gletsjer, of rondom de gletsjer te wandelen via aangelegde bruggen, maar ook om met een bootje rondom de gletsjer te varen. Vaak hoor je het ijs nog eens afbreken en in het water vallen. Dit is absoluut een hoogtepunt! 


Punta Arenas

Punta Arenas is een gemeente in Chili gelegen in de provincie Magallanes. Vanuit Punta Arenas kun je een lange, maar prachtige busrit maken naar Ushuaia (of v.v.). Je beleeft hierdoor de echte leegheid en ruimte van Patagonië. Iets wat je niet kunt voorstellen in ons dichtbevolkte Nederland. De Patagonische landschappen die langs de vaak stoffige busramen aan je voorbij trekken zijn onvergetelijk! Grote kans dat je onderweg ook nog een condor, guanaco of mara spot. In Punta Arenas kun je mits er tijd voor is een bezoek brengen aan de pinguïns op het eiland Isla Magdalena. Hier broeden wel 150.000 pinguïns die leven in hun natuurlijke habitat. Met een boot reis je in 2 uur af naar dit eiland. Zeker de moeite waard om deze leuke beestjes van zo dichtbij te zien!


Paaseiland

Paaseiland is een van de meest geïsoleerde en afgelegen eilanden ter wereld. Het eiland hoort wel bij Chili, maar niet bij Patagonië. Het wordt in onze reizen gecombineerd met een reis door Patagonië. Dankzij de aanwezigheid van de vele torenhoge Moai-beelden heeft het eiland -zo groot als Terschelling- een ongekende mysterieuze aantrekkingskracht. Tijdens ons bezoek aan Paaseiland proberen we onder leiding van een lokale gids het grote mysterie te ontrafelen. Een andere ‘must visit’ op dit eiland is een wandeling naar de Terevaka vulkaan. Dit is het hoogste punt van Paaseiland en biedt een spectaculair uitzicht over het eiland. Het eiland heeft verder een subtropisch klimaat en paradijselijke trekjes met enkele prachtige stranden waar je heerlijk kunt zonnen, zwemmen en snorkelen. Het strand van Anakena is het populairst, waar je tevens de best bewaarde Moai kunt spotten. Verder is het een prachtige plek met witte zandstranden en palmbomen. Een heerlijke afsluiting van een one-in-a-lifetime rondreis!


Bekijk onze rondreizen Patagonië