< Terug naar overzicht
Hoogtepunten en reiservaring van Antarctica

Hoogtepunten en reiservaring van Antarctica

Een reis naar het ijskoude zuiden plan je niet zomaar. Je bent lang onderweg, afhankelijk van weersomstandigheden en er hangt ook een aardig prijskaartje aan. Toch is een rondreis naar Antarctica een droom die bij aardig wat reizigers bovenaan het wensenlijstje staat. Waarom toch? Hieronder de absolute hoogtepunten van een expeditie naar de zuidpool:

1. Krakend ijs

Ok, het ligt misschien een beetje voor de hand maar 1 van de redenen om naar Antarctica te gaan is toch wel de pracht van de ijsbergen en enorme witte vlaktes. De combinatie van de schoonheid van het ijs maar ook de kleuren van de lucht en de wolken zijn een bezienswaardigheid op zich. Soms lijkt het alsof er een groene waas rond de zon te zien is, veroorzaakt door ijskristallen in de lucht. De kristallen kunnen zorgen voor ellipsvormige wolken die bijna op UFO’s lijken en ook de weerspiegeling van het water heeft iets magisch.

Bootje Antarctica

2. Rondwaggelende Pinguïns

Op Antarctica vind je pinguïns en deze dieren zijn een plezier voor het oog. Met hun waggelende pas lopen ze naar de rand van een ijsschots en duiken pijlsnel het water in. Ze leven in groepen en je zal ze zeker spotten tijdens een reis naar Antarctica, in verschillende soorten en maten zelfs. Je kan ook andere dieren treffen zoals zeehonden en zeeluipaarden, die juist weer jagen op pinguïns. Het is ook goed mogelijk dat je tal van vogelsoorten zal tegenkomen tijdens een reis naar Antarctica. De tocht over de Drake Passage is namelijk alles behalve saai. Je ziet er de meest indrukwekkende zeevogels en albatrossen voorbij komen.

3. Bijzondere stilte en uitzonderlijke rust

Mensen die al ervaring hebben met een reis naar Antarctica zullen het wellicht hebben over de stilte die je er ervaart, het gevoel helemaal afgesneden te zijn van de ‘normale’ wereld. Wie per schip Antarctica verkent zal geregeld van boord gaan om per zodiac aan land te gaan of de kust te verkennen. Een andere manier is om dit per kajak te doen. Een zodiac heeft namelijk een motor en een kajak niet, waardoor je de stilte écht ervaart. Geruisloos peddel je tussen ijsbergen en langs gletsjers en kun je bovendien groepen pinguïns tot heel dicht benaderen, bekijken en fotograferen. Aan land kan je over de enorme witte vlaktes lopen en je zintuigen laten ruiken en voelen met alleen het krakende geluid van je schoenen op het ijs.

4. Walvissen spotten

Zodra je je in de buurt van het koude continent begeeft kan je ook eens op de uitkijk gaan staan op de brug van het schip. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op de omgeving, zodat het goed walvis spotten is. Gedurende de (Antarctische) zomer komen walvissen naar deze regionen om zich tegoed te doen aan duizenden kilo’s krill. Met wat geluk zie je ergens een voedende school walvissen, een waar bultruggenballet.

Walvissen spotten bij Antarctica

5. Ushuaia

Ushuaia is prachtig gelegen aan het Beagle Kanaal, dat Argentinië van Chili scheidt en wordt ook wel de zuidelijkste stad van de wereld genoemd. Het is een klein, overzichtelijk en gemoedelijk stadje dat eerder aan Alaska of Scandinavië doet denken dan aan de rest van Argentinië. Je kunt hier de laatste inkopen doen, alsnog goede winterkleding kopen in één van de vele outdoor winkels of gewoon genieten van een groot glas Vuurlands donkerbier of warme chocolademelk in één van de bruine cafeetjes. In dit stadje zal je je zeker vermaken voordat de indrukwekkende reis zal beginnen.

Uitzicht over Ushuaia in Argentinië

6. South Shetland

Op deze eilandengroep vind je iets minder ijs en sneeuw, er is zelfs algengroei op de rotsen, wat een prachtige groene en gele waas aan het land geeft. Bij Deception Island vaar je de caldera (krater) binnen en kun je je borst natmaken voor een zogenaamde poolduik. Wie heeft er nou niet gedroomd van een verfrissende duik in het ijskoude Antarctische water? Tenminste… dit is voor de liefhebbers natuurlijk. Hier vind je ook pinguïns maar waar het vooral om te doen is zijn de enorme logge zeeolifanten die met hun grote lichamen aan land komen.

Zeeleeuwen op South Shedland

7. Kamperen op het ijs

Ook voor de liefhebbers; kamperen op de zuidpool. Hoe bijzonder is het om een nacht door te brengen op deze prachtige sneeuw- en ijsmassa? Je wordt hier één met de stilte van de pool, de schoonheid, de prachtige luchten en ook wel een beetje de kou misschien… Het is mogelijk om in de tent te bivakkeren maar ook om zonder tent in alleen een slaapzak op het ijs te slapen; een reiservaring die je nooit meer zal vergeten!

Kamperen op het ijs in Antarctica