< Terug naar overzicht
Dit zijn de kleurrijkste steden ter wereld

Dit zijn de kleurrijkste steden ter wereld

Wie denkt aan een stad, denkt misschien al gauw aan beton, asfalt en wolkenkrabbers. Gelukkig zijn lang niet alle steden grijs en grauw. Over de hele wereld zijn steden te vinden die barsten van kleur. Heb jij ook een zwak voor steden vol vrolijke, bontgekleurde huizen en gebouwen? Zet deze 6 kleurrijke steden dan zeker op je bucketlist. 

1. Guatapé, Colombia 

Guatapé Colombia

We trappen de lijst af met het Colombiaanse stadje Guatapé. Deze stad tilt het begrip ‘kleurrijk’ naar een nieuw niveau en als toerist kijk je hier dan ook je ogen uit. De creaties op de zócalos (panelen) van elk gebouw vertellen het verhaal van de familie die er woont of het bedrijft dat erin zit. De zócalos zijn bedoeld om de gebouwen te beschermen, maar zijn door de bevolking van Guatapé omgetoverd tot een canvas verhalen uit te beelden. Ga tijdens je bezoek aan Guatapé vooral op zoek naar Calle del Recuerdo en Plaza del Zocalo als je mooie foto’s wilt maken en strijk daarna lekker neer op een terras om de kleurrijke omgeving rustig in je op te nemen. Uitgerust? Breng dan een bezoek aan El Peñol, een grote granieten rots die 220 meter uitsteekt boven de omgeving. Voor wie het aandurft de 659 trappen naar de top te beklimmen, wacht een waanzinnig uitzicht dat ook wel het mooiste uitzicht van Colombia wordt genoemd. Wil je tijdens je reis door Colombia nog meer kleurrijke steden ontdekken? Bezoek dan ook zeker de oude havenstad Cartagena.

2. Chefchaouen, Marokko 

Chefchaouen Marokko

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is… blauw. Chefchaouen ligt in het noorden van Marokko en staat ook wel bekend als ‘de blauwe stad’. Het is niet zo moeilijk om te bedenken waarom, want de gehele medina van de stad is blauw gekleurd; van de muren tot de straat en de deuren. Maar waarom is Chefchaouen blauw? De bekendste theorie is dat de stad blauw werd geschilderd door de Joodse vluchtelingen die hier in de 15e eeuw kwamen wonen nadat zij de Spaanse Inquisitie op het Iberisch Schiereiland waren ontvlucht. Blauw is traditioneel namelijk een belangrijke kleur in het jodendom, die symbool staat voor bescherming. Anderen zeggen dat de bevolking de stad blauw schilderde om de huizen koel te houden en muggen en termieten te weren. Wat de reden ook is, dankzij de blauwe kleur is Chefchaouen uitgegroeid tot één van de populairste bestemmingen van Marokko. Slenter tijdens je bezoek lekker door de gezellige blauwe straatjes, schiet vele Insta-waardige foto’s en volg voor een mooi uitzicht over de blauwe stad ook zeker het wandelpad van Jebel el-kelaa. 

3. Jodhpur, India 

Jodhpur India

Is blauw jouw favoriete kleur? Dan wordt je vast ook blij van de nummer 3 in ons lijstje kleurrijkste steden ter wereld. De Indiase stad Jodhpur draagt net als Chefchaouen de bijnaam ‘de blauwe stad’, en aan die naam is niks gelogen. Ook voor deze stad bestaan verschillende verhalen over de herkomst van de blauwe kleur. Zo zeggen velen dat leden van de Brahmin kaste, in de tijd dat er nog sprake was van het kastensysteem, hun huis blauw schilderen om zich te onderscheiden van mensen van een lagere kaste. Maar ook de theorie over het weren van de zon, muggen en termieten is in het geval van deze stad aannemelijk, omdat het er erg warm kan worden. Een van de highlights van de stad is het Mehrangarh Fort, een van de grootste forten van India met muren tot 36 meter hoog. Vanaf het terras heb je dan ook een prachtig uitzicht over een zee van blauwe daken. Tijdens een reis door de Indiase deelstaat Rajasthan zal je nog veel meer kleurrijke steden tegenkomen. Zo vind je er Jaipur (‘de roze stad’), Udaipur (‘de witte stad’) en Jaisalmer (‘de gouden stad’). Zet tijdens je reis door India je camera dus vooral niet op de zwart-wit stand! 

4. Buenos Aires, Argentinië

La Boc Buenos Aires Argentinië

De meest kleurrijke plek in Buenos Aires, hoofdstad van Argentinië, is zonder twijfel de volkswijk La Boca. La Boca betekent ‘de mond’ en deze naam is te danken aan de ligging aan de mond van de Riachuelo rivier. Het verhaal gaat dat de van hout en golfplaten gemaakte huizen in deze wijk zo prachtig felgekleurd zijn, omdat de vissers die de wijk hebben gesticht nog verf over hadden van het schilderen van hun boten. Het schilderen van de huizen was daarnaast een manier om de armoede in de wijk wat te verbloemen. Tijdens je bezoek aan La Boca kom je naast kleurrijke huizen ook kunstenaars, tangodansers, restaurantjes en souvenirwinkeltjes tegen. Het bekendste en meest gefotografeerde deel van de wijk is de straat El Caminito. Maar ook buiten La Boca vind je leuke kleurrijke straatjes. Ga tijdens je vrije dag bijvoorbeeld op zoek naar Calle Lanín. In deze straat vind je meer dan 35 met tegeltjes beklede huizen, gemaakt door kunstenaar Marino Santa María.  

5. Kaapstad, Zuid-Afrika 

Ook in Kaapstad vind je een wijk die bekendstaat om de gekleurde huizen, namelijk Bo-Kaap. De naam Bo-Kaap heeft de wijk te danken aan de ligging tegen Signall Hill aan, boven het centrum. Oftewel: Boven Kaap. De wijk stond vroeger bekend als de Maleisische buurt, omdat er tot slaafgemaakte mensen uit Zuidoost-Azië woonden, waaronder ook veel uit Maleisië. Ten tijde van de slavernij was het voor tot slaafgemaakte mensen verboden om kleurrijke kleding te dragen. Het schilderen van de huizen in verschillende kleuren was een van de manieren om de afschaffing van de slavernij te vieren. Ook nu nog staan de huizen er altijd fris geverfd bij, omdat het traditie is om elk jaar na de Ramadan de huizen opnieuw te verven. Dankzij de kleuren is de wijk een geliefde stop voor toeristen tijdens een reis door Zuid-Afrika. Ga tijdens je bezoek ook vooral langs bij het Bo-Kaap Museum om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze plek. Wil je daarna nog door naar een ander kleurrijk plekje? Rij dan naar Muizenberg Beach en leg je handdoekje neer voor de vrolijk gekleurde strandhuisjes. 

6. Rio de Janeiro, Brazilië 

Santa Marta Rio de Janeiro Brazilië

Hoewel er nog veel meer kleurrijke steden zijn, sluiten we de lijst af met Rio de Janeiro, de hoofdstad van Brazilië. In deze wereldstad zijn veel kleurrijke plekken te vinden, bijvoorbeeld in Santa Marta. Deze favela (sloppenwijk) was jarenlang berucht vanwege de drugscriminaliteit, maar is nu veilig om te bezoeken voor toeristen. Wil je het echte Rio ervaren, ga op je vrije dag dan zeker met een gids op pad in dit bijzondere deel van de stad. Aan het grote plein zal je 7.000 vierkante meter aan muurschilderingen aantreffen, gemaakt door de Nederlandse kunstenaars Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn als onderdeel van hun project Favela Painting. Het gigantische kunstwerk, dat 34 huizen bekleed, maakt dit één van de kleurrijkste plekken in de stad. Ook de historische kunstenaarswijk Santa Teresa mag niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan Rio de Janeiro. Je vindt hier onder andere de trappen van Selarón, voorzien van felgekleurde mozaïektegels die afkomstig zijn van plekken over de hele wereld. 

Veel steden hebben hun kleurrijke uiterlijk te danken aan de levendige street art scene. Ben jij een liefhebber van street art? Check dan ook zeker deze 7 steden.