< Terug naar overzicht
Met Sawadee de wereld rond: Deze reizigers gingen al meer dan 20x met ons op reis

Met Sawadee de wereld rond: Deze reizigers gingen al meer dan 20x met ons op reis

Al 40 jaar bezorgen wij vele reisliefhebbers de mooiste belevenissen en herinneringen. Duizenden reizigers gingen al eens mee op onze avontuurlijke groepsrondreizen. Sommigen deden dat zelfs al meer dan 20 keer! Wij waren heel benieuwd naar de verhalen van deze Sawadee wereldreizigers. Waarom vinden ze het reizen met Sawadee zo fijn en wat was hun meest bijzondere reis? Je komt erachter in dit blog! 

Bert Weijers (63)

Bert reist al 30 jaar de hele wereld rond. Hij hoort vaak van mensen dat als je er eenmaal aan begint, er geen stoppen meer aan is, en daar is hij het helemaal mee eens. Van al onze reizigers is hij zelfs de persoon die het vaakst met Sawadee op reis is geweest!

Bert in PatagoniëBert tijdens zijn Sawadee groepsrondreis naar Patagonië (2009).

Hoeveel reizen heb jij al met Sawadee gemaakt?

Ik zit nu op 42 of 43 reizen met Sawadee. In november ga ik nummer 44 maken, naar Zuid-Afrika!

Weet je nog wat je allereerste reis was met Sawadee? Wat was zo mooi/fijn/leuk aan deze reis dat je besloot vaker met Sawadee op reis te gaan?

Als ik het goed heb was mijn eerste Sawadee reis in 2002 naar Irian Jaya, oftewel Westelijk Nieuw-Guinea. De reis beviel enorm goed; de natuur, de mooie wandelingen, en ook de leuke dorpjes waar we verbleven. Dat smaakte dus zeker naar meer.

Als je moet kiezen; wat was je meest bijzondere Sawadee reis en waarom?

Dat is heel moeilijk kiezen. Wat natuur betreft vond ik Patagonië echt schitterend. Toen ik er met Sawadee was, was het prachtig weer, en dan ziet alles er nóg mooier uit. Afrika trekt mij ook heel erg en dan met name de gamedrives. Elke keer weer ben ik benieuwd wat ik die keer allemaal ga tegenkomen. Met een mooie gamedrive vermaak ik me de hele dag.

Welke bestemming zou je het liefst nog met ons bezoeken en waarom? 

Madagascar lijkt me nog heel mooi, onder andere vanwege de unieke dierenwereld. En zo zijn er nog wel een paar landen waar ik graag naartoe wil. Ik blijf reizen zolang als het kan en probeer elk jaar twee keer weg te gaan. Zo wordt het lijstje met landen waar ik nog nooit ben geweest steeds kleiner. 

Vera Haring (77)

Vera is een reizigster in hart en nieren. Samen met Sawadee bezocht ze al heel veel mooie bestemmingen. Reizen noemt ze dan ook een hobby die stiekem een verslaving is geworden. 

Vera in UgandaVera tijdens haar Sawadee groepsrondreis in Uganda (2018). 

Hoeveel reizen heb jij al met Sawadee gemaakt? 

Ik heb inmiddels al zeker 20 keer mijn koffer gepakt voor een reis met Sawadee. Met vele verschillende reisbegeleiders ben ik al meerdere malen op pad geweest in o.a. Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland

Weet je nog wat je allereerste reis was met Sawadee? 

Mijn eerste reis met Sawadee was in 1988 naar Ladakh. De 5-daagse trekking langs de dorpjes met kloosterfestivals waren voor mij een echte eyeopener.

Wat was zo mooi/fijn/leuk aan deze reis dat je besloot vaker met Sawadee op reis te gaan?

Helaas deden zich tijdens de reis wat problemen voor die we niet met elkaar konden oplossen (er waren toen nog geen mobiele telefoons met handige apps). We hebben toen een fax gestuurd naar Mieke, de oprichtster van Sawadee, en bij aankomst terug op Schiphol werden we persoonlijk door haar ontvangen. Daarmee was mijn vertrouwen in Sawadee gegrondvest. 

Als je moet kiezen; wat was je meest bijzondere Sawadee reis en waarom? 

Deze vraag wordt mij vaker gesteld, maar ik heb er eigenlijk geen antwoord op. Ik geniet intens van de natuur in Nieuw-Zeeland en Patagonië, het wild spotten in de Afrikaanse landen, de kleurrijke bevolking van Zuid- en Midden-Amerika, de tempelcomplexen in Azië en de moskeeën in Centraal Azië. Door de vele reizen die ik heb kunnen maken en de schat aan ervaringen die ik heb opgedaan, voel ik me een heel bevoorrecht mens. 

Welke bestemming zou je het liefst nog met ons bezoeken en waarom? 

Op mijn lijstje staan o.a. nog Zimbabwe, Kenia, Bolivia, de Amazone en de nationale parken van Amerika. 

Luc (69) & Chrisje Couwels (70)

Luc en Chrisje wonen in Antwerpen en zijn al ruim 25 jaar klant bij Sawadee. Ze begonnen met reizen toen ze 18 jaar oud waren. Eerst binnen Europa, maar heel snel werd hun aandacht ook getrokken door de bestemmingen daarbuiten.

Luc en Chrisje in Cambodja

Luc en Chrisje tijdens hun Sawadee groepsrondreis door Laos en Cambodja (2020).

Hoeveel reizen hebben jullie al met Sawadee gemaakt?

In november vertrekken we op onze 26ste of 27ste reis met Sawadee (we zijn de tel een beetje kwijt).

Weten jullie nog wat jullie allereerste reis was met Sawadee? 

Wij hadden al een kleine 20 jaar reiservaring op onze teller staan toen wij, nu meer dan 25  jaar geleden, naar jaarlijkse gewoonte weer naar de Vakantiebeurs in Antwerpen gingen, om onze volgende vakantie te boeken. Onze laatste reis, in het jaar daarvoor (1996), was naar Mexico geweest en naar jaarlijkse gewoonte wilden wij weer wisselen tussen de continenten voor onze volgende reis. Voor 1997 waren we waren geïnteresseerd om naar Indië te gaan. Tijdens onze rondgang langs de reisbeurs, passeerden we ook de stand van, het voor ons toen nog niet gekende, Sawadee. Terwijl we door hun reisbestemmingen struinden, zagen we dat Sawadee een reis aanbood naar Rajasthan, met (in vergelijking met andere touroperators) een extra toevoeging naar Khajuraho in Madhya Pradesh en ook nog eens extra een paar dagen naar Varanasi (Benares) aan de Ganges in Uttar Pradesh. Wij hebben dus niet getwijfeld en onze eerste reis met Sawadee was een feit, het is dan 1997. 

Wat was zo mooi/fijn/leuk aan deze reis dat jullie besloten vaker met Sawadee op reis te gaan?

Die reis, met Hans als Sawadee gids, was een absolute topper op alle vlakken. De prijs/kwaliteitverhouding zat perfect en de aanpak van Sawadee, zowel wat betreft de route als de logementen (een mengeling van hotels, oude maharadja paleizen, kleinschalige lokale projecten en tenten in de woestijn) sprak ons enorm aan. Bovendien was het enthousiasme van Hans en de filosofie van Sawadee die hij uitstraalde, zeer aanstekelijk voor de groep. We konden niet anders dan verliefd worden op Indië, op de Sawadee aanpak en uiteraard ook op Hans! Wij waren zo tevreden, dat wij een jaar later weer met Sawadee op avontuur zijn vertrokken, zoals altijd weer naar een ander continent, deze keer naar Afrika. Meer specifiek de reis naar Noord- en Zuid-Ethiopië en dat was er weer "boenk op", zoals wij dat in Vlaanderen zeggen als iets fantastisch was. Eigenlijk is het hierna niet meer gestopt. 

Als jullie moeten kiezen; wat was jullie meest bijzondere Sawadee reis en waarom?

We hebben met Sawadee sindsdien héél veel van de wereld gezien, zowel in Europa, Azië, Afrika, Oceanië, Midden- en Zuid-Amerika, tot en met de Noordpool en Zuidpool gebieden. Van elke reis waren we zeer tevreden. Duidelijk toch, anders zouden we niet jaar na jaar terug boeken bij Sawadee. Om uit al die reizen een reis te kiezen als meest bijzondere, is niet te doen voor ons. Ten eerste kiezen wij onze reisbestemmingen omdat we er in geïnteresseerd zijn. Ten tweede: hoe kan je een reis naar Uganda, waar we de gorilla's ontmoet hebben, of de reis naar Arctisch Canada, waar we oog in oog stonden met de ijsberen, of de Zuidpool met zijn koningspinguïns, of Madagascar met zijn unieke dieren, vergelijken met bijvoorbeeld Ethiopië met zijn rotskerken en kleurrijke stammen, of de Zijderoute met zijn schitterende moskeeën, historische gebouwen en oogverblindende natuur, om niet te spreken over het overweldigende Nieuw-Zeeland en Australië. Voor ons is het de hele wereld die bijzonder is en we proberen er zo veel mogelijk van te ontdekken en te beleven en hopen dat nog jaren te kunnen doen. 

Welke bestemming zouden jullie het liefst nog met ons bezoeken en waarom?

De reismicrobe die wij hadden opgedaan toen we 18 jaar werden, is door Sawadee alleen maar verder aangewakkerd, tot op de dag van vandaag. En niet alleen bij ons, want aan enkele reizen hebben we langdurige (Nederlandse) vrienden overgehouden, met wie we later een tweede reis samen hebben gedaan. Met één groep van 6 personen zijn we zelfs 3 keer samen op avontuur geweest met Sawadee. Corona heeft zoals voor iedereen natuurlijk een tijd roet in het eten gegooid, maar ondertussen reizen we terug op full speed. Juist voor de sluiting van de grenzen, bezochten we nog Laos en Cambodja. In 2022 deden we de Andalusië rondreis en ondertussen tellen weer af, want in november 2023 vertrekken wij naar West Afrika voor de Ghana-Togo-Benin reis

Paul Hoogewoning (67)

Paul maakte in 1981 zijn eerste verre reis en is sindsdien verslaafd aan reizen en het lopen van meerdaagse wandeltochten. Reizen naar verre bestemmingen buiten Europa doet hij vaak met Sawadee, maar ook zelfstandig heeft hij al heel wat afgereisd. Wandelen doet hij met zijn vaste wandelvriend, die hij in 1991  ontmoette tijdens één van zijn eerste reizen met Sawadee.

Paul in Ethiopië

Paul tijdens zijn Sawadee groepsrondreis in Ethiopië (2018).

Hoeveel reizen heb jij al met Sawadee gemaakt?

Voor deze vraag moest ik eerst even in mijn archieven duiken en tellen. Ik ben inmiddels 21 keer met Sawadee op pad geweest en in november aanstaande staat mijn 22e reis op het programma.

Weet je nog wat je allereerste reis was met Sawadee? 

Mijn eerste groepsreis met Sawadee was in september 1989 naar China. Het was toen vooral spannend of die reis wel door zou gaan, want van 15 april tot en met 4 juni 1989 was in China het studentenprotest en de bezetting van Tiananmenplein. Op 4 juni werd aan die bezetting door de Chinese overheid een eind gemaakt. Eind augustus ging China weer open voor toeristen en onze reis kon dus doorgaan.

Wat was zo mooi/fijn/leuk aan deze reis dat je besloot vaker met Sawadee op reis te gaan?

De reis zelf was een hele indrukwekkende ervaring, zowel qua cultuur als qua natuur, met vele hoogtepunten. Prima georganiseerd en begeleid en wat ik ook leuk vond was de kleinschaligheid van Sawadee en de voorbereidingsbijeenkomst die (destijds nog) werd georganiseerd voor alle deelnemers op het oude kantoor aan de 1e Helmersstraat 62. Ook de eerste reizen met Sawadee daarna bevielen weer goed en dat resulteerde erin dat Sawadee eigenlijk voor de meeste reisbestemmingen wel in beeld was en inmiddels heb ik dus 21 reizen met Sawadee gemaakt. 

Als je moet kiezen; wat was je meest bijzondere Sawadee reis en waarom? 

Dat is eigenlijk best een hele lastige vraag. Als ik echt zou moeten kiezen dan wordt het denk ik Myanmar (voorheen Birma). Ik ben voor het eerst in Birma geweest in 1986. Je kreeg toen een visum voor slechts 7 dagen en kon eigenlijk alleen Yangon, Mandalay en Pagan bezoeken. 30 jaar later (in 2016) ben ik met Sawadee opnieuw op reis gegaan naar Myanmar en heb ik een veel uitgebreidere rondreis kunnen maken. Hoewel er in 30 jaar veel was veranderd, ervaarde ik het opnieuw als een bijzonder en indrukwekkend land met schitterende Pagodes en een heel bijzondere cultuur. Ook qua natuur was het een heel afwisselende reis. Op dit moment is het reisadvies voor Myanmar helaas rood/oranje, maar als de situatie in de toekomst verandert zou ik deze bestemming zeker nog voor een derde keer willen bezoeken. 

Welke bestemming zou je het liefst nog met Sawadee bezoeken en waarom?

De groepsreis naar Zuidelijk Chili en Patagonië met Paaseiland zou ik de komende jaren nog graag eens willen doen, in het bijzonder de festivalreis. Verder spreken de imposante natuur en het wandelen mij uiteraard zeer aan. Op dit moment is het voor mij lastig om lang aaneensluitend weg te zijn, maar zodra dat verandert staat die reis zeker op nummer 1. 

Kees Leijnse (69)

Ook Kees is al jarenlang een trouwe Sawadee reiziger. Hij bezocht uitlopende bestemmingen met ons; van Brazilië tot Georgië en van Colombia tot Thailand.

Kees in Uganda
Kees tijdens zijn Sawadee groepsrondreis in Uganda (2023).

Hoeveel reizen heb jij al met Sawadee gemaakt?

Als ik me niet vergis heb ik in de afgelopen 29 jaar 30 reizen met Sawadee gemaakt. 

Weet je nog wat je allereerste reis was met Sawadee? 

Mijn eerste reis ging naar Irian Jaya, tegenwoordig wordt dat aangeduid als (West)Papua (het Indonesisch deel van het eiland Papua).

Wat was zo mooi/fijn/leuk aan deze reis dat je besloot vaker met Sawadee op reis te gaan?

De reis duurde 30 dagen en bestond voor de helft uit 2 trektochten door de Balienvallei en 1 op het eiland Yapen. Het was een vrij zware reis met een beperkt comfort. Heel fascinerend en een geweldige ervaring. Dat smaakte naar meer. 

Als je moet kiezen; wat was je meest bijzondere Sawadee reis en waarom?

Andere Sawadee-reizen waar ik goede herinneringen aan heb zijn Patagonië, Albanië en recent nog Uganda. Wat een geweldige natuur in Patagonië. In Albanië was de schitterende wandeling van Teth naar Valbone een hoogtepunt en in Uganda heb ik vooral genoten van de gorilla-trekking, maar ook de wild-games waren erg leuk. Wat die reizen gemeen hadden was dat er sprake was van een leuke groep. 

Welke bestemming zou je het liefst nog met Sawadee bezoeken en waarom?

Bij mijn keuze telt de aanwezigheid van mooie wandelingen zwaar mee. Dan kom ik vaak uit op Sawadee. Bovendien zijn mijn ervaringen over het algemeen positief. Wellicht is Noord-Peru mijn volgende reis met Sawadee.