< Terug naar overzicht
7 voordelen van reizen in de herfst

7 voordelen van reizen in de herfst

Als je denkt aan vakantie, denk je misschien al snel aan de zomer. Maar ook de herfst is een zeer geschikt seizoen voor het maken van een mooie reis. Heb jij je wel eens afgevraagd of een vakantie in de herfst een goed idee is? In dit blog zetten we 7 voordelen van reizen in het najaar op een rijtje.

1. Verleng je zomer

Terwijl het bij ons kouder en kouder wordt, is het op andere plekken in de wereld, vooral op het zuidelijk halfrond, juist lekker zonnig. Goede voorbeelden hiervan zijn Marokko, Thailand en Zuid-Afrika. Door in het najaar op reis te gaan naar dit soort zonnige bestemmingen kun je het zomerse gevoel nog even vasthouden. Ook is de kans kleiner dat het net wanneer jij weg bent thuis stralend weer is. Zo profiteer je van lekker weer thuis én lekker weer op vakantie; win-win!  

2. Aangename temperatuur

Op bestemmingen waar het in juli en augustus te heet is, is het in het najaar heerlijk aangenaam qua temperatuur. Zeker voor een actieve rondreis of een wandelvakantie is dit een groot voordeel, omdat je dan veel in beweging bent. Voor iedereen die niet badend in het zweet een land wil verkennen is het najaar dus de perfecte tijd om op reis te gaan.  

Antigua, Guatemala

3. Minder drukte

Hoe je het ook wendt of keert, de meeste mensen gaan in de zomer op vakantie. In het najaar is de grote toeristenstroom weg en kun jij al die mooie bezienswaardigheden in alle rust verkennen. Een oud stadje ontdekken is leuker wanneer je tussen de locals loopt dan in een grote massa toeristen, en een mooie hike door de bergen is nog rustgevender wanneer je niet om de haverklap andere wandelaars tegenkomt. Ook leuk: terwijl je collega’s al lang en breed weer thuis zijn, heb jij jouw vakantie nog lekker in het verschiet. Hoe fijn is dat?!

4. Prachtige herfstkleuren 

In de herfst veranderen de bladeren aan de bomen niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen op het noordelijk halfrond van kleur. Hierdoor kun je op reis genieten van prachtige rood/oranje/gele landschappen en beleef je een bestemming compleet anders. Mooie landen om dit te ervaren zijn bijvoorbeeld Canada, Japan en Schotland.

Quebec, Canada

5. Het is goedkoper

Een reis in het najaar is over het algemeen ook goedkoper. De prijzen van vliegtickets gaan omlaag en ook hotels, excursies en sommige restaurants zijn in het laagseizoen minder duur. Voordeel hiervan is dat je met hetzelfde budget langer, verder of luxer op vakantie kunt. Bovendien zijn buiten het hoogseizoen veel reisartikelen in de uitverkoop. Dat is fijn nieuws voor je portemonnee en leuk nieuws voor jou!

6. Voorkom een herfst- of winterdip

Je hebt steeds vaker je paraplu nodig, je agenda stroomt weer vol met afspraken en de zomer lijkt alweer eeuwen geleden; in de herfst kun je het wel gebruiken om er even lekker tussenuit te gaan. Door in het najaar op reis te gaan, ga je helemaal opgeladen de winter in. Zo voorkom je een vervelende herfst- of winterdip.

Bali, Indonesië

7. Het is duurzamer

Last but not least: reizen in de herfst is duurzamer dan reizen in de zomer. Wanneer meer mensen buiten het hoogseizoen op reis gaan, wordt de toeristenstroom meer verspreid en wordt de druk op de lokale infrastructuur en de impact op de natuur verkleind. Doordat het rustiger is op een bestemming is ook de kans groter op een authentieke ervaring, waarbij je het land beleeft zoals het echt is. Ook niet onbelangrijk: door in deze rustigere periode een land te bezoeken, draag je bij aan de lokale economie en ondersteun je lokale ondernemers die het anders zwaar zouden hebben tijdens het laagseizoen. Vooral voor landen die afhankelijk zijn van toerisme is een reis in het najaar dus erg betekenisvol.